Ενεργειακά αυτόνομη θα καταστεί σε λίγους μήνες η μονάδα υγρών καυσίμων της ΕΚΟ Κύπρου στο Βασιλικό, η οποία θα γίνει μία από τις ελάχιστες εγκαταστάσεις τέτοιου μεγέθους στην Ευρώπη, που επιτυγχάνουν κάτι ανάλογο. Η θυγατρική της HELLENiQ ENERGY, βρίσκεται ήδη σε διαδικασία εγκατάστασης συστοιχίας φωτοβολταϊκών συλλεκτών, που σε συνδυασμό με συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, θα μπορούν να καλύπτουν κατά 90% την τρέχουσα κατανάλωση της μονάδας. 

Όπως αναφέρθηκε στην παρουσίαση των υπερσύγχρονων εγκαταστάσεων σε εκπροσώπους των ΜΜΕ, η μονάδα αποθήκευσης καυσίμων στο Βασιλικό, θα έχει συνολική ισχύ 0,316 MW και ετήσια παραγωγή 460 MWh. Αυτό ισοδυναμεί με εξοικονόμηση εισαγωγής 110.000 λίτρων συμβατικών καυσίμων ετησίως, ενώ δεν θα επιβαρύνεται η ατμόσφαιρα με 330 τόνους διοξειδίου του άνθρακα. Στόχος της εταιρείας, όπως υπογραμμίστηκε, είναι να επενδύσει στην παραγωγή πράσινης ενέργειας, για να περιορίσει το ετήσιο περιβαλλοντικό της αποτύπωμα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αλλάζουν όνομα τα Ελληνικά Πετρέλαια

Η μονάδα υγρών καυσίμων στο Βασιλικό λειτούργησε τον Σεπτέμβριο του 2020 και το έργο, παρά την πανδημία, ολοκληρώθηκε σε μόλις δεκαέξι μήνες. Πρόκειται για μια επένδυση 30 εκατ. ευρώ, με τις προδιαγραφές των εγκαταστάσεων τα πληρούν τα πιο σύγχρονα πρότυπα – API, καθώς και προδιαγραφές πυρόσβεσης NFPA, ανέφερε ο υπεύθυνος της μονάδας, Κωνσταντίνος Καραολής. Όπως είπε, με την αξιοποίηση πρωτοποριακής ψηφιακής τεχνολογίας, η μονάδα έχει δυνατότητα ταυτόχρονου εφοδιασμού 10 τύπων προϊόντων, που διατίθενται στους καταναλωτές.

Η συνολική χωρητικότητα της εγκατάστασης, που διαθέτει 11 δεξαμενές, είναι τα 69.000 κυβικά, με πρόνοιες να αυξηθεί περαιτέρω, με δύο νέες δεξαμενές 6.000 κυβικών. Οι εγκαταστάσεις περιέχουν μονάδα ανάκτησης ατμών, η οποία ελέγχει τις εκπομπές ρύπων, ενώ υπάρχει και ελαιοδιαχωριστής προκειμένου οι ενδεχόμενες απώλειες από ελαιώδη ύδατα να κατευθύνονται σε συγκεκριμένο σύστημα και ν’ αποφεύγονται οι διαρροές προς το περιβάλλον.

Σύμφωνα με την εταιρεία, χάρη στην εφαρμογή των αυστηρότερων και πιο εξελιγμένων δεικτών περιβαλλοντικής υπευθυνότητας, αποφεύγονται εκπομπές 330 τόνων αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα ετησίως, ενώ η ίδια ενέργεια ισοδυναμεί με 110.000 λίτρα εισαγωγών παραδοσιακών καυσίμων. 

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο διευθύνων Σύμβουλος της θυγατρικής του Ομίλου HELLENiQ ENERGY, Γιώργος Γρηγοράς, σημείωσε πως η εταιρεία είναι πολύ περήφανη για την ποιότητα των εγκαταστάσεων στο Βασιλικό. «Προσθέτουμε συνεχώς καινοτομίες, με τα οφέλη τους να φτάνουν στον τελικό καταναλωτή. Παράλληλα, συνεχίζουμε να κάνουμε σταθερά βήματα προς την ενεργειακή μετάβαση και στηρίζουμε με την ενέργειά μας ένα βιώσιμο μέλλον για όλους», σημείωσε.

Στρέφεται και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

Η ΕΚΟ ΚΥΠΡΟΥ ΛΤΔ, διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο στη χώρα με 97 πρατήρια. Η συνεισφορά της στην οικονομία, όπως ανέφερε ο κ. Γρηγοράς, είναι στο 0,4% του ΑΕΠ, με το κράτος να εισπράττει προκαταβολικά περίπου 190 εκατομμύρια ευρώ, πριν το καύσιμο πάει στα πρατήρια. Υπέδειξε ακόμη πως μέχρι σήμερα η HELLENiQ ENERGY, γνωστή μέχρι πρόσφατα ως ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, έχει επενδύσει πάνω από 230 εκατ. ευρώ στην κυπριακή αγορά. 

Η εταιρεία ετοιμάζεται, εν τω μεταξύ, να επεκτείνει τις δραστηριότητές της και να μπει δυναμικά στον τομέα παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρικού ρεύματος, σε πρώτη φάση μέσω φωτοβολταϊκών συστημάτων. «Εντοπίζουμε πως αυτός είναι ο τομέας για τον ενεργειακό μετασχηματισμό που ακολουθεί η Ευρώπη και θέλουμε να είμαστε μέρος του. Γι’ αυτό θα προσπαθήσουμε σταδιακά να είμαστε πρωτοπόροι και σε αυτό το κομμάτι», σημείωσε ο κ. Γρηγοράς.