Βρίσκονταν στους δρόμους όχι για… τρεις κι εξήντα αλλά για δύο κι εξήντα (ευρώ), αλλά μετά τη μείωση στα δύο και 26 ανά παραγγελία, σημαντικός αριθμός ντελιβεράδων που συνεργάζονται με την Wolt αποφάσισε να παραμείνει μεν στους δρόμους, όχι όμως για διανομές φαγητού αλλά για απεργία.

Γύρω στους 100 διανομείς φαγητού που συνεργάζονται με την πλατφόρμα Wolt απεργούν για τέταρτη μέρα σήμερα, εξαιτίας της μείωσης που τους ανακοίνωσε ο εργοδότης τους. Η απεργία προκάλεσε κάποια προβλήματα στη Wolt, η οποία όμως συνεχίζει να λειτουργεί, ειδικότερα για παραγγελίες σε κοντινές αποστάσεις.

Προκάλεσε όμως και έρευνα από πλευράς του Υπουργείου Εργασίας, για το καθεστώς εργοδότησης των απεργών, που στο σύνολο τους είναι αλλοδαποί, είτε φοιτητές από τρίτες χώρες, είτε αιτητές πολιτικού ασύλου. Στο σύνολο τους επίσης, οι απεργοί είναι υπάλληλοι όχι της Wolt, αλλά ατζέντηδων κι άλλων εταιρειών που συνεργάζονται με την εταιρεία.

Διανομέας που μίλησε στον «Φ» και στο in- Cyprus και θέλησε να παραμείνει ανώνυμος, ανέφερε ότι το πρόβλημα με την Wolt ξεκίνησε από πέρσι, όταν άρχισαν να μειώνουν την αμοιβή των διανομέων ανά παραγγελία. Συγκεκριμένα, οι διανομείς πέρσι έπαιρναν 3 ευρώ ανά παραγγελία, με το ποσό να μειώνεται σε 2.60, μετά σε 2.40 και τώρα στα 2.26 ανά παραγγελία, μείωση που όταν γνωστοποιήθηκε ξεχείλισε το ποτήρι της οργής.

Ο ίδιος υπάλληλος υποστήριξε πως όλοι σχεδόν οι υπάλληλοι θεωρούνται freelancers συνεργάτες της Wolt και επίσημα εργοδοτούνται από μια άλλη εταιρεία, που είναι ουσιαστικά ατζέντης που διαχειρίζεται στόλους διανομών. Οι ατζέντηδες παίρνουν, όπως μας κατήγγειλε, το 30% πάνω σε κάθε παραγγελία, ενώ επειδή είναι freelancers βάζουν μόνοι τους κοινωνικές ασφαλίσεις και ΓΕΣΥ, άλλο 11%.

Από το υπόλοιπο 59% που μένει στους διανομείς, θα πρέπει οι ίδιοι να φροντίζουν για τις μηχανές που οδηγούν, για τα καύσιμα τους αλλά ακόμα και για τις στολές τους, που αγοράζουν από την Wolt. Αίτημα των απεργών είναι η μείωση του ύψους της προμήθειας που παίρνει ο ατζέντης αλλά και η αύξηση της αμοιβής για κάθε παραγγελία στα 2.40 ευρώ, τουλάχιστον.

Μετά την απεργία και μετά από παρεμβάσεις της ΠΕΟ, στον χώρο της συγκέντρωσης των απεργών βρέθηκαν χθες λειτουργοί του Υπουργείου Εργασίας, με τον αναπληρωτή διευθυντή του Τιμήματος Εργασιακών Σχέσεων Άντη Αποστόλου να δηλώνει στον «Φ» πως έγιναν 92 συνεντεύξεις εργαζομένων, στο πλαίσιο έρευνας.

Ο κ. Αποστόλου ανέφερε πως οι απεργοί ρωτήθηκαν και αν είναι δηλωμένοι στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις. Περαιτέρω θα εξεταστεί εάν ο εργοδότης τους εξασφάλισε συμβόλαια για εργοδότησή τους από το Τμήμα Εργασίας.

Εάν αυτό δεν έχει γίνει, θα υπάρξει καταγγελία και στην Αστυνομία, είπε, προσθέτοντας πως εφόσον τα συμβόλαια διαφοροποιήθηκαν μονομερώς θα υπάρξουν και πάλι επιπτώσεις.

Καταγγέλλει εργασιακό μεσαίωνα η ΠΕΟ

Συνθήκες εργασίας που παραπέμπουν σε εργασιακό Μεσαίωνα καταγγέλλει η ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ, ζητώντας τη μεσολάβηση του Υπουργείου Εργασίας, με στόχο τη συνομολόγηση συλλογικών συμβάσεων εργασίας, που να κατοχυρώνουν ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και βασικούς όρους απασχόλησης. 

Νέο μοντέλο, πιο δίκαιο, λέει η Wolt

Παραδοχή για συνεργασία με εταιρείες διαχείρισης στόλου διανομέων αλλά και για αλλαγές στις ωριαίες απολαβές εκφράζει με ανακοίνωση η Wolt, υποστηρίζοντας ότι, με το νέο μοντέλο, οι μέσες ωριαίες απολαβές αυξάνονται τις τελευταίες έξι εβδομάδες και κυμαίνονται πλέον στα 8,5 ευρώ. Αναφορικά με ανησυχίες που έχουν διατυπωθεί σχετικά με την αμοιβή για κάθε παραγγελία, υποστηρίζει ότι το νέο μοντέλο είναι πιο δίκαιο, καθώς αμείβει κάθε διανομή με γνώμονα την πραγματική προσπάθεια που καταβάλλεται για την ολοκλήρωσή της και πως οι αμοιβές είναι δυναμικές. Παραδέχεται ότι λόγω των αλλαγών κάποιες παραγγελίες πληρώνονται πλέον περισσότερο και άλλες λιγότερο. Για καταγγελίες που υπήρξαν ότι απεργοί αποκλείστηκαν από την πλατφόρμα, η Wolt αναφέρει ότι υπήρξε αναστολή λογαριασμών διανομέων επειδή υπήρξε αποδοχή παραγγελιών χωρίς να πραγματοποιείται η παράδοση.