Άσχημα είναι τα νέα για περίπου 1.000 πρώην τραπεζικούς υπαλλήλους που αποχώρησαν σχετικά πρόσφατα με σχέδια εθελούσιας εξόδου από την Τράπεζα Κύπρου, την Ελληνική Τράπεζα και την Alpha Bank, οι οποίοι δεν μπορούν να πάρουν ανεργιακό επίδομα, όπως γινόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», η γνωμάτευση που απέστειλε προχθές  ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Γιώργος Σαββίδης στον υπουργό Εργασίας Κυριάκο Κούσιο, βάζει τέλος σε κάθε ελπίδα ότι μπορεί να έχουν και αυτή τη φορά αυτό το προνόμιο οι τραπεζικοί υπάλληλοι που αποχώρησαν μέσω των τελευταίων σχεδίων, όπως γινόταν στο παρελθόν με παρόμοια σχέδια που εφαρμόσθηκαν.

Η γνωμάτευση είναι αρνητική, καθώς οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι δεν θεωρούνται άνεργοι, λόγω του ότι αποχώρησαν με εθελούσιο σχέδιο, λαμβάνοντας πλεονασμό και πρόσθετη αποζημίωση από τον εργοδότη τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Αιτία για να σπάσει η παράδοση ετών – που αναγνώριζε ανεργιακό για έξι μήνες σε όσους αποχωρούσαν με σχέδια εθελούσιας εξόδου -είναι μια πρόσφατη δικαστική απόφαση. Ένας εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα κατέφυγε στη δικαιοσύνη όταν απορρίφθηκε το αίτημά του για ανεργιακό επίδομα. Ο συγκεκριμένος αποχώρησε στη βάση εθελοντικού σχεδίου αφυπηρέτησης, λαμβάνοντας από τον εργοδότη του χρηματικές αποζημιώσεις, μέσω διευθετήσεων που έγιναν.

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, σωστά έπραξαν οι υπηρεσίες του ΤΚΑ και απέρριψαν το αίτημα του εργαζόμενου για λήψη ανεργιακού επιδόματος. Η δικαστική απόφαση ανατρέπει τα δεδομένα για ό,τι άτυπα ίσχυε μέχρι τώρα στις εργασιακές σχέσεις και όπως φαίνεται δεν αφορά μόνο τους τραπεζικούς υπαλλήλους.

Η ΕΤΥΚ έχει ενημερωθεί για το περιεχόμενο της γνωμάτευσης και τώρα αναμένεται κατά πόσο η συνδικαλιστική πλευρά θα ζητήσει να έχει συνάντηση με τον υπουργό ή αν θα κινηθεί με άλλο τρόπο κατά της γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα. Ως πρώτη αντίδραση, πριν τη γνωμάτευση, είχε πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 15 Δεκεμβρίου στα γραφεία της ΕΤΥΚ, με στόχο την ενημέρωση των πρώην τραπεζικών υπαλλήλων από την ηγεσία της συνδικαλιστικής πλευράς για τις ενέργειες που κάνει για το θέμα και στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων.

Δεν μπορεί να μην ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι ένα μέρος της επιτυχίας των σχεδίων εθελουσίας εξόδων που έχουν εφαρμοσθεί σε μεγάλη κλίμακα από το 2012 και μετά ήταν και η λήψη ανεργιακού επιδόματος, καθώς ο εργαζόμενος το λάμβανε υπόψη για να υπολογίσει τι έχει να παίρνει συνολικά με την αποχώρηση του. Η αναδιάταξη του τραπεζικού τομέα είχε ως αποτέλεσμα τα τελευταία δέκα χρόνια να φύγουν από τις τράπεζες πάνω από 5.000 εργαζόμενοι, με σχέδια που είχαν κοινά χαρακτηριστικά για όλες τις τράπεζες. Μέγιστο ποσό χαριστικής αποζημίωσης ήταν οι €200.000, αφορολόγητο, και ανεργιακό επίδομα από το ΤΚΑ για έξι συνεχείς μήνες. Σημειωτέον, επίσης, ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι αποχωρήσεις τραπεζικών δεν ήταν ακριβώς εθελούσιες, καθώς υπήρχε σαφής πρόθεση τραπεζών για συρρίκνωση συγκεκριμένων τμημάτων.

Επιπλέον, από τον νέο χρόνο αναμένεται να ανοίξει και θέμα φορολόγησης των αποζημιώσεων στα μελλοντικά σχέδια εθελούσιας εξόδου των εργαζομένων, ύψους 20%, που δεν θα αφορά μόνο τις χαριστικές αποζημιώσεις των τραπεζικών υπαλλήλων αλλά και τα γενικότερα τα σχέδια στον δημόσιο ιδιωτικό τομέα.

Κούσιος: Τη ζήτησε και θα την εφαρμόσει

Ο υπουργός Εργασίας, Κυριάκος Κούσιος, δεν προέβη χθες σε κάποια δήλωση για την εξέλιξη. Οι πληροφορίες όμως αναφέρουν πως, νοουμένου πως ο ίδιος ο υπουργός είχε ζητήσει τη γνωμάτευση, δεν έχει άλλη επιλογή παρά να την αποδεχθεί και να ζητήσει από την αρμόδια υπηρεσία να την εφαρμόσει. Με ενδιαφέρον αναμένεται η διαχείριση της εξέλιξης από την ΕΤΥΚ και τους ίδιους τους επηρεαζόμενους. Είναι προφανές πως η γνωμάτευση αφορά ευρύτερα όσους αξιοποιούν σχέδια εθελοντικής αποχώρησης.