Παράτυπες χορηγίες προς πολιτικά κόμματα εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία, σε ειδική έκθεση με θέμα «Έλεγχος Υπουργείου Οικονομικών», η οποία καλεί το ΥΠΟΙΚ να τερματίσει τις μη νόμιμες χορηγήσεις κομμάτων.

Η πρώτη περίπτωση αφορά τη Δημοκρατική Παράταξη (ΔΗΠΑ), η οποία στις 15.12.2020, υπέβαλε αίτημα προς τον Υπουργό Οικονομικών για χορήγηση της ετήσιας συνδρομής της στο ALDE Party, ύψους €5.300 για το 2021, στη βάση παρόμοιων εγκρίσεων και λόγω του γεγονότος ότι δεν συνιστούσε ακόμα κοινοβουλευτικό κόμμα.

Το αίτημα απορρίφθηκε από τον Γενικό Διευθυντή του ΥΟ με αιτιολογία ότι «το κράτος δεν πρέπει και δεν χορηγεί οποιαδήποτε χορηγία εκ μέρους παρατάξεων προς κόμματα που εκπροσωπούνται στο Ευρωκοινοβούλιο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η πονηρή πρόταση Αβέρωφ για κρατική χορηγία προς τα κόμματα

Ωστόσο, στις 4.2.2021, παρά την αρνητική απόφαση που δόθηκε στους ΕΔΗ (βλέπε πιο κάτω), δόθηκαν νέες οδηγίες από τον Γενικό Διευθυντή, όπως χορηγηθεί «κατά χάριν» οικονομική βοήθεια για το ποσό των €5.300 στο ALDE Party, χωρίς να δοθεί κάποια εξήγηση για την αλλαγή της απόφασής. Η εν λόγω πληρωμή καταβλήθηκε στις 24.2.2021. 

Ενωμένοι Δημοκράτες 

Η δεύτερη περίπτωση αφορά το πολιτικό κόμμα Ενωμένοι Δημοκράτες (ΕΔΗ). Όπως ανέφερε η ΕΥ και σε προηγούμενες επιστολές της, το ΥΠΟΙΚ με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου, παραχωρούσε κάθε χρόνο, από το 2009 μέχρι και το 2020, οικονομική βοήθεια στο πολιτικό κόμμα ΕΔΗ για κάλυψη της ετήσιας συνδρομής του στο Κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE Party).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΥ για ΥΠΟΙΚ: Διασπάθιση δημοσίου χρήματος για αγορά κτηρίου

“Όπως επανειλημμένα είχαμε επισημάνει, το πολιτικό κόμμα ΕΔΗ δεν δικαιούτο κρατικής επιχορήγησης, λόγω του ότι δεν πληροί τις πρόνοιες του περί Πολιτικών Κομμάτων Νόμου (Ν.175(Ι)/2012), εφόσον δεν είναι εγγεγραμμένο στο Μητρώο Πολιτικών Κομμάτων, δεν κατέρχεται σε εκλογές και δεν έχει ενεργό παρουσία στη δημόσια ζωή. Συνολικά, παραχωρήθηκε στους ΕΔΗ από το 2009 μέχρι το 2020 το ποσό των €80.024”, σημειώνει η ΕΥ.

Στις 26.2.2021 το κόμμα των ΕΔΗ υπέβαλε νέο αίτημα για χορηγία της ετήσιας συνδρομής τους στο ALDE Party για το 2021, το οποίο αυτή τη φορά απορρίφθηκε με την αιτιολογία ότι «το κράτος, ως θέμα αρχής, δεν δύναται να καταβάλει τις συνδρομές εκ μέρους πολιτικών κομμάτων σε ευρωπαϊκούς συνδέσμους».

Παρόμοια αιτιολογία είχε χρησιμοποιηθεί και το 2020 για απόρριψη του αιτήματος των ΕΔΗ για κάλυψη της συνδρομής για το 2020, ωστόσο στη συνέχεια το ΥΠΟΙΚ υπέβαλε σχετική πρόταση προς το Υπουργικό, το οποίο, με την απόφασή του, ημερ. 8.7.2020, ενέκρινε την κάλυψη της συνδρομής.