Μπορεί τα κόμματα να επενδύουν πολλά στο Σχέδιο Ενοίκιο Έναντι Δόσης καθώς θεωρούν πως θα αποτελέσει δίχτυ προστασίας για τους μη βιώσιμους δανειολήπτες οι οποίοι δεν μπορούν να καταβάλλουν τις δόσεις τους στις τράπεζες, ωστόσο το Υπουργείο Οικονομικών κινείτε στα τυφλά. Και αυτό γιατί πολλοί δανειολήπτες δεν αποκαλύπτουν τα εισοδήματά τους για να εκτιμηθεί ο ακριβής αριθμός των δικαιούχων.

Σύμφωνα με ενημέρωση του Υπουργείου Οικονομικών προς τη Βουλή, ο δυνητικός αριθμός των δικαιούχων του Σχέδιου δεν μπορεί να εκτιμηθεί με ασφάλεια καθώς δεν είναι μετά βεβαιότητας γνωστό πόσοι δανειολήπτες είναι και λήπτες επιδομάτων. Παράλληλα, επισημαίνει πως σε μεγάλο βαθμό πολλοί δανειολήπτες δεν συνεργάζονται επαρκώς με τις τράπεζες ή τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων για να ενημερώσουν τα εισοδήματά τους. Προ εβδομάδων είχε αναφερθεί από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών, Γιώργο Παντελή, πως στο Σχέδιο πιθανόν να ενταχθούν γύρω στις 3 χιλ. με 4 χιλ. ευάλωτα νοικοκυριά με το κόστος να κυμαίνεται γύρω στα €400 εκατ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το κυριότερο κόστος του Σχεδίου θα το επωμιστεί η ΚΕΔΙΠΕΣ. Στον κρατικό προϋπολογισμό του 2023 περιλήφθηκε κονδύλι €5 εκατ. το οποίο θα καλύψει τα ενοίκια που θα καταβάλλονται από το κράτος για ευάλωτους δανειολήπτες. Αξίζει να αναφερθεί πως κατά το πάγωμα του νόμου των εκποιήσεων, εκπρόσωποι των αντιπολιτευόμενων κομμάτων είχαν υποστηρίξει πως προχωρούσαν σε αναστολή των πλειστηριασμών γιατί η Κυβέρνηση καθυστέρησε να εφαρμόσει το Σχέδιο Ενοίκιο Έναντι Δόσης.

Μάλιστα, εκτιμούν πως το Σχέδιο θα συμβάλει στην προστασία της κύριας κατοικίας των ευάλωτων δανειοληπτών. Το Υπουργείο Οικονομικών εκτιμά πως εντός του μήνα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να τοποθετηθεί επί του Σχεδίου. Πάντως, σε περίπτωση που η ΕΕ ανταποκριθεί θετικά τότε η Κυβέρνηση θα εφαρμόσει το Σχέδιο πριν την αποχώρησή της από τη διακυβέρνηση της χώρας. Υπενθυμίζεται πως δικαιούχοι του σχεδίου θα είναι φυσικά πρόσωπα με μη εξυπηρετούμενα δάνεια με εξασφάλιση την πρώτη κατοικία, η αγοραία αξία της οποίας δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις €250 χιλ., ανεξάρτητα αν συμμετείχαν ή όχι σε κάποιο κυβερνητικό σχέδιο. Στο πρόγραμμα θα συμμετέχουν ευάλωτοι δανειολήπτες της ΚΕΔΙΠΕΣ, καθώς και αριθμός δανειοληπτών του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης (ΟΧΣ). Εκτιμάται πως το σχέδιο θα καλύψει δυνητικά χαρτοφυλάκιο της τάξης των €2.5 δισ. με €3 δισ., εκ των οποίων ποσό περίπου €1.5 δισ. αποτελεί μέρος της ΚΕΔΙΠΕΣ.

Σχέδιο Εστία

Η μη συνεργασία των δανειοληπτών, ήταν ένας από τους κυριότερους λόγους που απέτυχε και το Σχέδιο Εστία. Πολλοί που δεν επιθυμούσαν να αποκαλύψουν τα εισοδήματα και τα περιουσιακά τους στοιχεία δεν υπέβαλλαν αίτηση για ένταξη στο Σχέδιο. Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών στο Σχέδιο υποβλήθηκαν 6. 393 αιτήσεις, από τις οποίες το 30% παρέμεινε ημιτελές, ενώ 1% των αιτήσεων αποσύρθηκε από τους αιτητές. Μετά τα συγκεκριμένα δεδομένα ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων που ήταν πλήρως συμπληρωμένες έφτασε τις 4,374 δηλαδή 69%, εκ των οποίων έχουν εγκριθεί μέχρι στιγμής οι 1050 που αντιστοιχούν σε 23%. Συνολικά, το 62% των συμπληρωμένων αιτήσεων έχουν απορριφθεί, ενώ το 21% ή 950 αιτήσεις κατατάσσονται ως μη βιώσιμα δάνεια.  

Εξετάζονται 70 αιτήσεις για ΟΙΚΙΑ

Στο μικροσκόπιο του Γενικού Λογιστηρίου βρίσκονται 70 αιτήσεις που υποβλήθηκαν για το Σχέδιο ΟΙΚΙΑ, ενώ σύντομα αναμένεται να αποσταλούν και άλλες 50 αιτήσεις. Τα επιλέξιμα δάνεια που ενέπιπταν στο Σχέδιο (πριν την εξέταση των διαφόρων εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων) ανέρχονταν στα 1.948 με συνολικό υπόλοιπο €179 εκατ. Όλα τα δάνεια αφορούσαν τον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης. H περίοδος υποβολής αιτήσεων για συμμετοχή στο Σχέδιο έληξε τέλος Ιουνίου 2022. Η ολοκλήρωση των διαδικασιών για υλοποίηση των λύσεων στη βάση του Σχεδίου ΟΙΚΙΑ είναι η 30ή Απριλίου 2023. Η τελική συμμετοχή στο σχέδιο ανήλθε περίπου στο 62.8% των επιλέξιμων δανείων και έχουν παραληφθεί συνολικά 1.223 αιτήσεις. Το συνολικό ποσό των επιλέξιμων δανείων ανήλθε στα €115 εκατ. ή 64.1%.