• Τα εργαλεία που δίνει η κυβέρνηση αλλά και τα ευνοϊκά χρηματοδοτικά σχέδια από τις τράπεζες για «πράσινα» οχήματα

Όλα τα στοιχεία συνηγορούν ότι η αγορά αυτοκινήτου παρουσιάζει διακυμάνσεις κυρίως λόγω της αύξησης της αβεβαιότητας, αλλά και στις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις παραδόσεις οχημάτων. Οι λόγοι κυρίως εστιάζουν στους ημιαγωγούς και τις καλωδιώσεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και στο σοκ στις μεταφορές αλλά και την ενέργεια. Όμως στην κυπριακή αγορά αυτοκινήτου, ακόμη και με αυτά τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει, καταγράφεται πλέον καθαρά μια σημαντική τάση προς απόχτηση υβριδικού και ηλεκτρικού οχήματος.

Στροφή προς το υβριδικό αυτοκίνητο κάνουν οι Κύπριοι οδηγοί λόγω της πρωτοφανούς αύξησης της τιμής των καυσίμων και κάθε φορά που ανακοινώνονται στοιχεία φαίνεται και η τάση προτίμησης. Οι νέοι αγοραστές εν μέσω ακρίβειας των καυσίμων εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, δείχνουν ενδιαφέρον προς εναλλακτικές λύσεις για μείωση του κόστους και μία από αυτές είναι η αγορά υβριδικού αντί βενζινοκίνητου ή πετρελαιοκίνητου αυτοκινήτου. Με αυξητικούς ρυθμούς κινείται το ενδιαφέρον και για το ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Tα στοιχεία που ανακοίνωσε το Νοέμβριο η Στατιστική Υπηρεσία δείχνουν ότι οι πωλήσεις υβριδικών αυτοκινήτων το δεκάμηνο του 2022 ήταν 5.249 από 3.788 πέρυσι παρουσιάζοντας αύξηση 38,56%. Από τις πωλήσεις των υβριδικών αυτοκινήτων τα 1.581 αφορούν μεταχειρισμένα και τα 3.668 καινούρια. Σε σχέση με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα υπήρξε η εγγραφή 662 το δεκάμηνο έναντι 278 πέρυσι καταγράφοντας άνοδο 138,12%. Τα 100 αυτοκίνητα με ηλεκτροκίνηση ήταν μεταχειρισμένα και τα 522 καινούρια. 

Σε αυτή την μεταστροφή συνετέλεσε και το Υπουργείο Μεταφορών που έχει εξαγγείλει το σχέδιο χορηγιών για αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου, ένα σχέδιο που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ. Το σχέδιο θα έχει τελική διάρκεια μέχρι το 2025 και κόστος €30 εκατ. και θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις, η πρώτη προκήρυξη ολοκληρώνεται το 2023 με κόστος  μέχρι €8 εκατ. και η δεύτερη το 2025. Σκοπός του σχεδίου όπως αναφέρει το υπουργείο είναι η προώθηση της ηλεκτροκίνησης, για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των μεταφορών και τη μείωση των εκπομπών CO2 και των αέριων ρύπων από τα κλασσικά αυτοκίνητα. Ακόμα στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης θα εφαρμοστούν ευφυή συστήματα μεταφορών, θα δημιουργηθεί υποδομή επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και ρύθμιση της σχετικής αγοράς με 10 διπλά σημεία ταχείας επαναφόρτισης και 1000 σημεία επαναφόρτισης μέχρι το 2026. Επίσης θα γίνουν έργα βιώσιμης κινητικότητας ενώ προωθείται η ηλεκτροκίνηση στο δημόσιο τομέα με αγορά ηλεκτρικών οχημάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πολυτελή αυτοκίνητα στους δρόμους παρά την κρίση

ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΤΥΠΗΜΕΝΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

Ο Υπουργός Μεταφορών, Γιάννης Καρούσος προανήγγειλε την δημιουργία βάσης δεδομένων όπου θα καταγράφεται το ιστορικό κτυπημένων αυτοκινήτων. Με αυτό τον τρόπο, ανέφερε ο Υπουργός, θα υπάρχει ενημέρωση για αγοραστές για το ιστορικό του αυτοκινήτου που επιθυμούν να αγοράσουν, ενώ θα αποφεύγονται φαινόμενα αυτοκινήτων, που ενεπλάκησαν σε σύγκρουση και κρίθηκαν ως ακατάλληλα να επιδιορθώνονται και να κυκλοφορούν εκ νέου στους δρόμους.

Όπως είπε, βάσει των νέων κανονισμών θα δημιουργηθεί μια κεντρική βάση δεδομένων στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών (ΤΟΜ) και υποχρέωση για ενημέρωσή της θα έχουν οι ασφαλιστές, οι εκτιμητές ζημιών ή τα συνεργεία επιδιόρθωσης. Η μη δήλωσή της ζημιάς θα είναι παράνομη, είπε. Οι ζημιές που θα δηλώνονται αφορούν σε ζημιές από σύγκρουση, πλημύρα, χαλαζοθύελλα, φωτιά και οποιοδήποτε άλλο συμβάν. Οι ζημιές θα περιλαμβάνονται και στο πιστοποιητικό εγγραφής του οχήματος. Η πρώτη χρήση αυτής της βάσης έγινε και βοήθησε επιλυθεί με τα οχήματα που εισάγονταν από το Ηνωμένο Βασίλειο και τώρα επιλύεται και για τα οχήματα που εγγράφονται στην Κύπρο.

ΑΥΞΗΤΙΚΗ ΑΝΑΣΑ ΤΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ

Ετήσια αύξηση 7,2% στις εγγραφές μηχανοκίνητων οχημάτων τον Νοέμβριο αλλά μείωση 3,4% για την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου έδειξαν τα στοιχεία που δημοσίευσε η Στατιστική Υπηρεσία στις αρχές Δεκεμβρίου. Τον Νοέμβριο πήραν κεφάλι οι εγγραφές καινούριων οχημάτων, σημειώνοντας 18,1% αύξηση σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2021, με 1.357 καινούρια οχήματα από 1.149 πέρσι. Αντίθετα, οι εγγραφές μεταχειρισμένων οχημάτων σημείωσαν μείωση 3,2%, αφού μειώθηκαν από 1.204 τον Νοέμβριο του 2021 σε 1.165 τον Νοέμβριο του 2022. Επίσης,  σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, ο συνολικός αριθμός των εγγραφέντων οχημάτων μειώθηκε κατά 3,4% και έφτασε τις 31.584, σε σύγκριση με 32.698 κατά την ίδια περίοδο του 2021. Οι εγγραφές επιβατηγών αυτοκινήτων σαλούν μειώθηκαν κατά 0,7% και έφτασαν τις 24.902, σε σύγκριση με 25.067 την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Από το σύνολο των επιβατηγών αυτοκινήτων σαλούν, 10.837 ή 43,5% ήταν καινούρια και 14.065 ή 56,5% ήταν μεταχειρισμένα αυτοκίνητα. Τα αυτοκίνητα ενοικίασης ειδικότερα παρουσίασαν αύξηση 69,2% στα 3.888.

Επιπλέον, οι εγγραφές λεωφορείων αυξήθηκαν στις 84 την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2022, από 50 την ίδια περίοδο του 2021, ενώ οι εγγραφές των οχημάτων μεταφοράς φορτίου μειώθηκαν στις 3.564, σε σύγκριση με 3.789 την αντίστοιχη περίοδο του 2021, σημειώνοντας μείωση 5,9%. Συγκεκριμένα, τα ελαφρά φορτηγά μειώθηκαν κατά 0,2% στα 2.874, τα βαριά φορτηγά κατά 17,9% στα 352, οι ελκυστήρες δρόμου (ρυμουλκά) κατά 53,2% στους 80 και τα οχήματα ενοικίασης κατά 16,2% στα 258.

ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ  ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ

Για αγορά νέου ή μεταχειρισμένου αυτοκινήτου  η τράπεζα σου δίνει την δυνατότητα επιλογής για  κυμαινόμενο ή σταθερό επιτόκιο, αναλόγως του είδους του αυτοκινήτου (καινούργιο ή μεταχειρισμένο) και του ύψους της προκαταβολής. Για πράξεις μέσω προμηθευτών δεν χρεώνονται αρχικά τραπεζικά έξοδα. Αν η αγορά γίνεται από ιδιώτη, τα τραπεζικά έξοδα χρεώνονται κανονικά. Η διάρκεια αποπληρωμής εξαρτάται από το είδος του αυτοκινήτου.  Μέγιστη διάρκεια 7 χρόνια για καινούργιο αυτοκίνητο και 5 χρόνια για μεταχειρισμένο. Υπάρχει ελάχιστη προκαταβολή 15% για καινούργιο αυτοκίνητο και 20% για μεταχειρισμένο. Υπάρχει δυνατότητα για πρόωρη εξόφληση, χωρίς οποιοδήποτε κόστος.  Η χρηματοδότηση γίνεται με Συμφωνία Ενοικιαγοράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στροφή στα υβριδικά λόγω της τιμής των καυσίμων

Για Ενοικιαγορά περιβαλλοντικού αυτοκινήτου για ιδιώτες και επιχειρήσεις η Τράπεζα Κύπρου το επιτόκιο είναι ανάλογα με την προκαταβολή δηλαδή όσο μεγαλύτερη η προκαταβολή χαμηλότερο επιτόκιο με ελάχιστη προκαταβολή 15%.. Σημαντικό είναι πως για πράξεις μέσω προμηθευτών δεν χρεώνονται αρχικά τραπεζικά έξοδα.

Η δανειοδότηση αυτή ισχύει για ιδιώτες και επιχειρήσεις που θέλουν να αγοράσουν καινούργιο υβριδικό ή ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Μπορείτε να αποπληρώσετε την χρηματοδότησή σας σε περίοδο μέχρι και 7 χρόνια με την δυνατότητα για πρόωρη εξόφληση, χωρίς οποιοδήποτε κόστος.

ALPHA BANK

Το Alpha Αυτοκίνητο σας παρέχει τη δυνατότητα να αποκτήσετε καινούργιο ή μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, με ευνοϊκό επιτόκιο, με ελάχιστο ποσό χρηματοδότησης €3.500, με μειωμένα ασφάλιστρα και δυνατότητα πρόωρης αποπληρωμής χωρίς επιβάρυνση. Θα πρέπει να υπάρχουν απαραίτητες εξασφαλίσεις. Το κυμαινόμενο επιτόκιο για όλη τη διάρκεια του δανείου. Διαφοροποιείται ανάλογα με το αν το αυτοκίνητο που θα αγοράσετε είναι καινούργιο ή μεταχειρισμένο και μπορεί να μειωθεί ανάλογα με το ύψος της προκαταβολής. Μέγιστο ποσό χρηματοδότησης €50.000 για καινούργιο αυτοκίνητο και €20.000 για μεταχειρισμένο αυτοκίνητο και ποσό χρηματοδότησης έως και 80% για καινούργιο αυτοκίνητο και έως 60% για μεταχειρισμένο αυτοκίνητο.

Μέγιστη διάρκεια αποπληρωμής έως και 7 χρόνια για καινούργιο αυτοκίνητο και έως 5 χρόνια για μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, χωρίς κόστος πρόωρης ολικής ή μερικής εξόφλησης μετά τον 1ο μήνα από την εκταμίευση. Έκπτωση σε ασφάλεια της Altius Insurance ως  50% τον πρώτο χρόνο, 30% τον δεύτερο χρόνο και 25% για τα υπόλοιπα χρόνια του δανείου. Επίσης, προσφέρεται έκπτωση κατά 0,20% στο περιθώριο του επιτοκίου σε περίπτωση αγοράς καινούργιου οικολογικού αυτοκινήτου που αφορά στις περιπτώσεις υβριδικού οχήματος, ηλεκτρικού οχήματος, οχήματος διπλής προώσεως (δηλαδή όχημα που προωθείται με δυο πηγές ενέργειας π.χ. φυσικό αέριο, υγραέριο, υγρά καύσιμα σε συνδυασμό με ηλεκτρισμό) και οχήματος με χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (=<90g CO2/km). Tο δάνειο προσφέρετε με ελάχιστη προκαταβολή 10% για καινούριο ή 20% για μεταχειρισμένο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Η Ελληνική Τράπεζα προσφέρει χρηματοδότηση μέσω ενοικιαγοράς αυτοκινήτου με σημαντικά ωφελήματα όπως σταθερό επιτόκιο, σταθερή μηνιαία δόση για όλη τη διάρκεια του δανείου και 15% ετήσια έκπτωση στην ασφάλεια αυτοκινήτου αν γίνει από την Παγκυπριακή Ασφαλιστική. Η διάρκεια αποπληρωμής φτάνει μέχρι τα 7 έτη και χωρίς αρχικά τραπεζικά έξοδα με ελάχιστη προκαταβολή ίση με το 15% της αξίας του αυτοκινήτου. Η προσφορά αυτή  ισχύει για καινούρια αυτοκίνητα. Μεταχειρισμένα αυτοκίνητα τυγχάνουν άλλης τιμολόγησης και όρων με όπως μικρότερη χρηματοδότηση και διάρκεια του δανείου.

Όσο αφορά τα ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα η Ελληνική Τράπεζα προσφέρει χαμηλότερο επιτόκιο, σταθερό επιτόκιο, σταθερή μηνιαία δόση, μέχρι 7 χρόνια διάρκεια αποπληρωμής και χωρίς αρχικά τραπεζικά έξοδα. Σημείωση πως πρόωρη αποπληρωμή μπορεί να γίνει χωρίς χρέωση. Υπάρχει επίσης 20% ετήσια έκπτωση στην ασφάλεια υβριδικού αυτοκινήτου από την Παγκυπριακή Ασφαλιστική.

ASTROBANK

Το προϊόν που προσφέρει η τράπεζα είναι υπό την μορφή της Ενοικιαγοράς. Το σχέδιο είναι από 0% προκαταβολή και μέχρι 8 χρόνια περίοδος αποπληρωμής. Προσφέρει εκπτώσεις και στα ασφαλιστήρια σχέδια αυτοκινήτου της Atlantic υπό συγκεκριμένους όρους. Επίσης επιπλέον έκπτωση 0,25% στο επιτόκιο στην περίπτωση χρηματοδότησης «Πράσινου» αυτοκινήτου δηλαδή υβριδικό αυτοκίνητο / ηλεκτρικό αυτοκίνητο, (β) αυτοκίνητο διπλής προώσεως (δηλαδή όχημα που προωθείται με δύο πηγές ενέργειας π.χ. φυσικό αέριο, υγραέριο, υγρά καύσιμα σε συνδυασμό με ηλεκτρισμό) γνωστά και ως Fuel Flexible Vehicles (FFVs) και (γ) αυτοκίνητο με χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (=<90g CO2/km). Δεν υπάρχουν χρεώσεις σε περίπτωση πρόωρης αποπληρωμής.

Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΘΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΚΑΤΑ 5,2 ΕΚΑΤ. ΛΟΓΩ ΠΟΛΕΜΟΥ

Έρευνα της S&P Global Mobility προβλέπει πως τα επόμενα δύο χρόνια, η παραγωγή οχημάτων θα μειωθεί στον πλανήτη κατά 5,2 εκατομμύρια αυτοκίνητα, κυρίως λόγω του πολέμου Ουκρανίας-Ρωσίας.

Πολλά τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η αυτοκινητοβιομηχανία

Mείωση της παραγωγής που μπορεί να φτάσει τα 5,2 εκατομμύρια αυτοκίνητα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια προβλέπει έρευνα της S&P Global Mobility, κυρίως λόγω του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας. Οι αναλυτές προβλέπουν συγκεκριμένα πως τόσο το 2022 όσο και το 2023, η παραγωγή θα μειωθεί κατά 2,6 εκατομμύρια το χρόνο, με αποτέλεσμα η παγκόσμια παραγωγή να μειωθεί σε 81,6 εκατομμύρια οχήματα το 2023. Το 2021, η παραγωγή οχημάτων έφτασε τα 88,5 εκατ.

Σημαντικό πρόβλημα στην παραγωγή θα έχει η Ευρώπη

Η παραγωγή έχει μειωθεί σημαντικά στην Ευρώπη κοντά 1,7 εκατ. αυτοκίνητα το 2021. Οι αναλυτές θεωρούν πως πρωταρχική αιτία για αυτή τη μείωση είναι ο πόλεμος Ουκρανίας και Ρωσίας ενώ σημαντικός παράγοντας είναι επίσης η έλλειψη ημιαγωγών που ταλαιπωρεί εδώ και μήνες την αυτοκινητοβιομηχανία αλλά και η έλλειψη άλλων βασικών υλών που προέρχονται από τις εμπόλεμες χώρες. Χαρακτηριστικό είναι πως αυτή την στιγμή υπάρχει σημαντική έλλειψη από καλώδια επειδή σημαντικό μέρος της παραγωγής γινόταν στην Ουκρανία. Για να ξεπεραστεί το πρόβλημα, οι εταιρείες θα χρειαστούν χρόνο για να μεταφέρουν την παραγωγή σε άλλη χώρα αλλά και να εκπαιδεύσουν κατάλληλα το προσωπικό τους.

Η παραγωγή μπορεί να μειωθεί ακόμη κατά 8 εκατομμύρια

Ο επικεφαλής της S&P Global Mobility κ. Mark Fulthorpe δήλωσε: «Με αυτή μας την πρόβλεψη, θεωρούμε πως η μείωση θα φτάσει τα 2,6 εκατομμύρια οχήματα για το 2022 και το 2023. Η πιο δυσοίωνη πρόβλεψη όμως μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 4 εκατ. για κάθε έτος».

Πιο σοβαρό πρόβλημα από τους ημιαγωγούς

Η κατάσταση είναι πολύ πιο εκρηκτική από ό,τι το προηγούμενο έτος, όταν τα αυξανόμενα σημεία συμφόρησης στην παράδοση από την Ασία για τους ημιαγωγούς, οδήγησαν προσωρινά ,σε διακοπές παραγωγής έως και κλείσιμο εργοστασίων . Αλλά αυτά ήταν απλώς φαινόμενα  συμφόρησης παράδοσης, όχι ολική διακοπή, όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή με τα καλώδια από την Ουκρανία.

Αυτή η επικείμενη ολική αστοχία επηρεάζει την ουσία του κλάδου, επειδή οι πλεξούδες καλωδίωσης δεν είναι τυποποιημένα προϊόντα, αλλά ειδικά για τον κάθε κατασκευαστή και το μοντέλο, προσαρμοσμένα στις απαιτήσεις των πελατών. Επιπλέον, οι καλωδιώσεις δεν μπορούν να τοποθετηθούν εκ των υστέρων: Εάν δεν είναι διαθέσιμες, δεν μπορούν να κατασκευαστούν αυτοκίνητα και ολόκληρη η αλυσίδα  σταματά.

ΠΟΣΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Σε 2,5 εκατομμύρια ανέρχονται οι άμεσες θέσεις εργασίας στον τομέα της μεταποίησης στην αυτοκινητοβιομηχανία, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 8,4% της συνολικής απασχόλησης στη μεταποίηση στην ΕΕ.

Οι πέντε κορυφαίες χώρες της ΕΕ με το υψηλότερο μερίδιο απευθείας θέσεων εργασίας στην αυτοκινητοβιομηχανία:

Σλοβακία (16,2%)

Ρουμανία (15,2%)

Σουηδία (13,8%)

Τσεχία (13,8%)

Ουγγαρία (12,9%)

Για την ιστορία, η Κύπρος και η Ελλάδα είναι στην προτελευταία θέση με 0,5% σε ό,τι αφορά το μερίδιο απευθείας θέσεων εργασίας στην αυτοκινητοβιομηχανία.

ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ

Ο κώδωνας του κινδύνου έχει ήδη αρχίσει να κρούει στην Ευρώπη για το μέλλον της εγχώριας βιομηχανίας αυτοκινήτου με φόντο την επίσημη απαγόρευση στις πωλήσεις των συμβατικών το 2035.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έφτασε σε επίσημη συμφωνία για την απαγόρευση στην πώληση συμβατικών αυτοκινήτων εντός της E.E. το 2035 και αυτό αφήνει ανοιχτό τον κίνδυνο καταστροφής της αυτοκινητοβιομηχανίας της Ηπείρου αν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.

Με την Ευρώπη να συγκεντρώνει αυτή τη στιγμή τις μεγαλύτερες «πράσινες» επενδύσεις παγκοσμίως, στη μετάβασή της σε μια ουδέτερη ανθρακικά ήπειρο, οι κατασκευαστές αυτοκινήτου της περιοχής μπορεί να βρεθούν σε δύσκολη θέση στο μέλλον από τον σκληρό παγκόσμιο ανταγωνισμό και ειδικά εκείνον που έρχεται από την Κίνα. Συγκεκριμένα οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές έχουν να αντιμετωπίσουν μη εγχώριες εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε άλλες ηπείρους. Αυτές οι εταιρείες δεν δεσμεύονται παράλληλα από αντίστοιχο επενδυτικό βάρος για τον εξηλεκτρισμό της γκάμας τους σε αυτό το σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Επίσης οι Κινέζοι κατασκευαστές, οι οποίοι λειτουργούν και με κρατική βοήθεια σε κάποιες περιπτώσεις, φαίνεται να βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση για να «σαρώσουν» κυριολεκτικά όποιο κομμάτι της αγοράς αφήσουν ανεκμετάλλευτο οι Ευρωπαίοι.

Ο Thierry Breton, ο αρμόδιος Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά της Ε.Ε. προκάλεσε και σχετικές αντιδράσεις από τους σκληροπυρηνικούς υποστηρικτές της ηλεκτρικής μετάβασης έπειτα από την προτροπή του προς τους κατασκευαστές αυτοκινήτου να συνεχίσουν να εξελίσσουν κινητήρες εσωτερικής καύσης ώστε να διασφαλιστούν οι εξαγωγές της Ευρώπης στον υπόλοιπο κόσμο αλλά και οι δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας που υποστηρίζουν αυτές τις εξαγωγές. Αυτές οι εξαγωγές που φέρουν πίσω χρήματα στους κατασκευαστές αλλά και τα απαραίτητα κεφάλαια για την εξέλιξη των ηλεκτρικών, τα οποία παράλληλα βοηθούν και στη μείωση των τιμών τους και τα κάνουν πιο προσιτά στο κοινό. Να σημειωθεί τέλος ότι κολοσσοί των τεσσάρων τροχών, όπως ο Stellantis και το VW Group συγκλίνουν επίσης με τα παραπάνω και έχουν εκφράσει στο παρελθόν τις δικές τους ανησυχίες για κατάρρευση της αγοράς αν το κόστος των ηλεκτρικών αυτοκινήτων δεν μειωθεί.

Από το περιοδικό Ιnsider Δεκεμβρίου