Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, «αρχίζουν στις 16 Ιανουαρίου οι εργασίες για την κατασκευή της προβλήτας στο Βασιλικό, στο πλαίσιο του έργου της Εταιρείας Υποδομών Φυσικού Αερίου (ΕΤΥΦΑ), για την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής, έργο το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2023, με κόστος €315 εκατομμύρια».

Το πρακτορείο προσθέτει ότι, σύμφωνα με Navtex που εξέδωσε τη Δευτέρα το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ), οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις 16 Ιανουαρίου, με την Navtex να μην έχει ημερομηνία λήξης. Ειδικότερα, αναφέρεται ότι από τις 16 Ιανουαρίου, φορτηγίδες και ρυμουλκά θα διεξάγουν θαλάσσιες εργασίες για την κατασκευή τερματικού LNG (προβλήτα). Σύμφωνα πάντα με το ΚΥΠΕ «οι κυπριακές αρχές εκτιμούν πως, εν μέσω της νέας έξαρσης κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κίνα, αν δεν επιβληθεί από τις κινεζικές αρχές νέο αυστηρό lock-down, τότε οι εργασίες μετατροπής του πλοίου αναμένεται να ολοκληρωθούν το καλοκαίρι του 2023 και η πλωτή μονάδα θα μεταφερθεί στην Κύπρο».

Τι περιλαμβάνει η προβλήτα

Παρόλο ότι επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί νέο χρονοδιάγραμμα για την παράδοση της προβλήτας και του συνολικού έργου (το πλωτό εργοστάσιο – FSRU κατασκευάζεται στην Κίνα) και τουλάχιστο θεωρητικά εξακολουθεί να ισχύει η δέσμευση του εργολάβου για λειτουργία του τερματικού τον Ιούλιο του 2023, τα έργα που απομένουν να γίνουν μέσα στους επόμενους επτά μήνες μοιάζουν βουνό.

Σύμφωνα με το αναθεωρημένο Χωροταξικό Σχέδιο Ανάπτυξης Περιοχής Βασιλικού, τα έργα που θα γίνουν και συνδέονται με την κατασκευή και λειτουργία της προβλήτας (jetty), τα οποία αναμένεται, σύμφωνα με τη navtex της Κυπριακής Δημοκρατίας να ξεκινήσουν στις 16/1/2023, περιλαμβάνουν τα εξής:

◗ Κατασκευή προβλήτας για μόνιμη αγκυροβόληση FSRU, συμπεριλαμβανομένου εξοπλισμού πρόσδεσης, πλατφόρμας φόρτωσης, υπεράκτιων εξαρτημάτων, έργων προστασίας ακτής κ.λπ.

◗ Κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου (επί του jetty) και εγκατάστασή του (από το πλοίο στην ακτή, βραχίονα φόρτωσης αερίου και του συστήματος πυροπροστασίας.

◗ Κατασκευή χερσαίου αγωγού φυσικού αερίου και χερσαίας εγκατάστασης, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης παγίδευσης PIG.

◗ Κατασκευή εγκαταστάσεων αποθήκευσης αποθεμάτων φυσικού αερίου έκτακτης ανάγκης.

◗ Κατασκευή Σταθμού Μείωσης Πίεσης (Συμπίεσης) και Μέτρησης («PRMS»), συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης παγίδας PIG.

Σύμφωνα με το χωροταξικό σχέδιο, η προβλήτα θα βρίσκεται 1,3 km δυτικά του κύριου κυματοθραύστη του Τερματικού 2 (Βασιλικός) του λιμένα Λεμεσού. Η προβλήτα αποτελείται από ένα γεφύρωμα, μια θέση παραβολής (ναύδετα παραβολής και πρόσδεσης) και μια κεντρική πλατφόρμα. Το γεφύρωμα εκτείνεται προς την ακτή με κατεύθυνση Βορρά-Νότου, για περίπου 750 m και μετά στρίβει Νοτιοδυτικά για περίπου 430 m για να σχηματίσει το αγκυροβόλιο FSRU.

Οι χερσαίες κατασκευές

Στις χερσαίες υποδομές του τερματικού, που επίσης θα κατασκευαστούν πριν τη λειτουργία του, προβλέπονται:

◗ Βραχίονες φόρτωσης φυσικού αερίου.

◗ Σύστημα πυρασφάλειας της προβλήτας (jetty).

◗ Αγωγός φυσικού αερίου: Ο αγωγός φυσικού αερίου έχει μήκος περίπου 2 km, ονομαστική διάμετρο 600 mm (24 ίντσες) και κατασκευή από χάλυβα. Ο αγωγός χρησιμοποιείται για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το FSRU, μέσω δύο βραχιόνων φόρτωσης, στο PRMS και τέλος στη φλάντζα παροχής VPS. Ο αγωγός θα εγκατασταθεί πάνω από το έδαφος, εκτός από τα μέρη μεταξύ των υπέργειων παράκτιων εγκαταστάσεων και του PRMS και μεταξύ του PRMS και της φλάντζας παράδοσης VPS που θα είναι κάτω από το έδαφος.

◗ Εγκατάσταση αποθήκευσης αποθεμάτων έκτακτης ανάγκης φυσικού αερίου. Είναι μια υπόγεια διάταξη σωληνώσεων (48”) που παρέχει στο σύστημα επιπλέον χωρητικότητα αερίου.

◗ Σταθμός μείωσης πίεσης και μέτρησης (PRMS).

Καμιά αναφορά στη συνάντηση με εταιρείες

Παρ’ ότι είχε δημοσιοποιηθεί μέσω των ΜΜΕ η χθεσινή συνάντηση της υπουργού Ενέργειας με εκπροσώπους των εταιρειών ENI, Total και ExxonMobil, προκειμένου να συζητηθούν συνέργειες και τρόποι επίσπευσης της άντλησης και αξιοποίησης φυσικού αερίου στα κοιτάσματα 6 και 10, το Υπουργείο Ενέργειας δεν εξέδωσε χθες ανακοίνωση για το αποτέλεσμα της συνάντησης. Δεν έγιναν ούτε δηλώσεις από τους παριστάμενους. Ενδεχομένως αυτό να οφείλεται στο γεγονός ότι επρόκειτο για μια προκαταρκτική συζήτηση, που είχε σκοπό κατά κύριο λόγο να φέρει κοντά τους ανθρώπους των τριών εταιρειών και να διευκολύνει τη δημιουργία ενός διαλόγου μεταξύ τους, ώστε να αξιοποιήσουν τις όποιες δυνατότητες συνεργασίας για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων το ταχύτερο δυνατό.