Δεν πρόκειται να σηκώσουν κεφάλι πολλοί δανειολήπτες με τις αυξημένες δόσεις που καλούνται να πληρώσουν στα δάνειά τους μετά και τη χθεσινή, αναμενόμενη, αύξηση των επιτοκίων κατά 0,50% από την ΕΚΤ, ενώ σ’ ένα μήνα θα νιώσουν δεύτερο σοκ, καθώς αναμένεται νέα αύξηση 0,50%.

Δηλαδή, σε διάστημα ενός μηνός η συνολική αύξηση θα είναι 1% στα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο και σ’ αυτά που είναι συνδεδεμένα με Euribor. Κόστος που έρχεται να προστεθεί στις ήδη απανωτές αυξήσεις που ξεκίνησαν από τον Ιούλιο, στο πλαίσιο της προσπάθειας της ΕΚΤ να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%.

Με τη χθεσινή απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ η αύξηση των επιτοκίων είναι συνολικά 2,5% και έπεται συνέχεια τον Μάρτιο από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, ανεβάζοντας το κόστος δανεισμού συνολικά κατά 3%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2008. «Λόγω των πιέσεων σε σχέση με τον υποκείμενο πληθωρισμό, το διοικητικό συμβούλιο σκοπεύει να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης ακόμα στην επόμενη συνεδρίασή του για τη νομισματική πολιτική τον Μάρτιο και στη συνέχεια θα αξιολογήσει την πορεία που θα ακολουθήσει η νομισματική του πολιτική», αναφέρει στην ανακοίνωση η ΕΚΤ. Υπάρχει όμως και συνέχεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

«Οι  αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ δεν θα σταματήσουν τον Μάρτιο» δήλωσε η πρόεδρός της, Κριστίν Λαγκάρντ, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά τις αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου. Διευκρίνισε ότι η αναφορά στη σημερινή (σ.σ χθεσινή) ανακοίνωση για αύξηση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα και τον Μάρτιο, μετά την αντίστοιχη αύξηση που αποφασίσθηκε σήμερα (σ.σ χθες), αποτελεί μία ισχυρή δέσμευση, αν και δεν είναι μία αμετάκλητη απόφαση. Τόνισε, όμως, ότι σημαντικές αυξήσεις επιτοκίων θα είναι αναγκαίες με βάση όλα τα εύλογα σενάρια και ότι τα επιτόκια θα πρέπει να γίνουν επαρκώς περιοριστικά. «Πρέπει να καλύψουμε έδαφος, δεν έχουμε τελειώσει», είπε χαρακτηριστικά. Όπως είπε, υπήρξε μεγάλη συναίνεση στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ για τις αποφάσεις, αλλά όχι πλήρης συμφωνία.

Από τη μείωση του πληθωρισμού πολλοί δανειολήπτες θα γονατίσουν, καθώς καλούνται κάθε μήνα να πληρώνουν και μεγαλύτερη δόση. Για παράδειγμα, στεγαστικό δάνειο τον Ιούλιο με υπόλοιπο 150.000, διάρκεια αποπληρωμής 20 χρόνια και επιτόκιο 3% η δόση ήταν €832. Σήμερα το επιτόκιο στην καλύτερη περίπτωση είναι 5% με 5,25% με βάση τα ενημερωτικά στοιχεία που δίνουν οι τράπεζες στους πελάτες. Αυτό σημαίνει ότι η δόση αυξάνεται στα €1.010. Αν περάσει και η χθεσινή αύξηση 0,50% τότε στην καλύτερη περίπτωση η δόση αυξάνεται στα €1.054. Τον Μάρτιο με την νέα αύξηση κατά 0,50% η δόση αναμένεται στα €1.075.

Τα χθεσινά στοιχεία που ανακοίνωσε η Κεντρική για το μέσο κόστος δανεισμού τον Δεκέμβριο στα οποία περιλαμβάνονται οι αυξήσεις της ΕΚΤ μέχρι το 2022, δείχνουν μια πιο ήπια εικόνα αυξήσεων στα επιτόκιο δανεισμού σε σχέση με τις ενημερώσεις των πελατών για το που πήγαν τα επιτόκια των δανείν τους. Το μέσο επιτόκιο για καταναλωτικά δάνεια τον Δεκέμβριο είναι στο 5,35% από 5,05% τον Νοέμβριο. Το μέσο επιτόκιο αγοράς για επιχειρηματικά δάνεια ως €1 εκατ. είναι στο 4,71%  από 4,52% τον Νοέμβριο. Το μέσο επιτόκιο για στεγαστικά δάνεια είναι στο 4,18% από 3,63% τον Νοέμβριο.