Όσο και αν… έπαιξε καθυστέρηση η Βουλή, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα πρέπει αμέσως μετά τις εκλογές να ρυθμιστεί η εκκρεμότητα με τον μειωμένο ΦΠΑ κατά την αγορά ή την ανέγερση κύριας κατοικίας.

Είτε θα ψηφίσει ως έχει το νομοσχέδιο που «κάθεται» στη Βουλή για μήνες, είτε θα το ψηφίσει με κάποιες τροποποιήσεις, με κίνδυνο να μην γίνει αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να χρειαστεί να ληφθούν νέες αποφάσεις. Υπάρχει, ωστόσο, και το ενδεχόμενο η νέα Κυβέρνηση να θελήσει δικαιωματικά να επαναξιολογήσει το νομοσχέδιο ή και να το διαφοροποιήσει, κάτι που λογικά θα προκαλέσει κάποια νέα καθυστέρηση.

Πάντως, στις 15 Φεβρουαρίου, δηλαδή τρεις μέρες μετά την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, λήγει η προθεσμία που έδωσε η Κομισιόν στην Κύπρο, για επίλυση του προβλήματος και την ψήφιση του κυβερνητικού νομοσχεδίου, καθώς κατά τη διαδικασία επί παραβάσει, την οποία κίνησε κατά της Δημοκρατίας τον Ιούλιο του 2021, διαπίστωσε πως στη χώρα μας γινόταν κατάχρηση της ευρωπαϊκής Οδηγίας για μειωμένο ΦΠΑ κατά την εξασφάλιση κύριας κατοικίας. Όπως διαπιστώθηκε, σχεδόν όλοι οι αγοραστές, περιλαμβανομένων και ξένων επενδυτών που πολιτογραφήθηκαν στο πλαίσιο του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος επωφελήθηκαν του 5% ΦΠΑ, χωρίς εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μετά το ευρωπαϊκό τελεσίγραφο για αλλαγή της νομοθεσίας μέχρι τις 15/2/23, το Υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε ανεπίσημα διαβήματα στις Βρυξέλλες, για να κερδίσει χρόνο μερικών εβδομάδων, ώστε να μην μπει η χώρα σε περιπέτειες. Δηλαδή, να μην ενεργοποιηθεί το επόμενο στάδιο της διαδικασίας, το οποίο οδηγεί όλο και πιο κοντά στην παραπομπή της χώρας στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρά το γεγονός ότι πλησιάζει να εκπνεύσει η προθεσμία, κυβερνητικοί κύκλοι θεωρούν πως ίσως να πείστηκαν οι Βρυξέλλες να περιμένουν ακόμα λίγο, με το επιχείρημα των προεδρικών εκλογών, το οποίο έχει προτάξει στους ευρωπαίους τεχνοκράτες το αρμόδιο υπουργείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΕΝΤΥΠΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ