Tη συνέχιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας της Κύπρου και της προόδου των μεταρρυθμίσεων υποδηλώνει η εκλογή Χριστοδουλίδη, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Moody’s.

Παράλληλα, όπως σημειώνει στο δελτίο του με τίτλο «Πιστωτική Προοπτική» που εκδίδεται δύο φορές τη βδομάδα, οι συνομιλίες για το Κυπριακό μπορεί «ενδεχομένως να παρεμποδιστούν από την αυστηρότερη γραμμή των μικρότερων κομμάτων που υποστήριξαν τον νέο Πρόεδρο».

«Η θητεία του Χριστοδουλίδη θα είναι πενταετής και αναμένουμε από αυτόν να σχηματίσει κυβέρνηση με ευρεία απήχηση», ανέφερε περαιτέρω, καθώς αναμένει ότι η νέα κυβέρνηση «θα αποτελείται από τεχνοκράτες, μέλη των μικρών κεντρώων κομμάτων που τον υποστήριξαν και ενδεχομένως μέλη από το πρώην κόμμα του, το ΔΗΣΥ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Υπέρ του ανεργιακού σε τραπεζικούς ο Νίκος Χριστοδουλίδης

Υπενθυμίζοντας ότι ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή ήταν 6,8% τον Ιανουάριο του 2023 και ήταν κατά μέσο όρο 8,1% για ολόκληρο το έτος 2022, ο Moody’s πρόσθεσε ότι ο κ. Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε ότι οποιαδήποτε πρόσθετη στήριξη για να βοηθηθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις λόγω της ενεργειακής κρίσης και κόστος ζωής θα πρέπει να είναι στοχευμένη, «χωρίς να αφήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία να ξεφύγει».

Σύμφωνα με τον οίκο, ο νέος Πρόεδρος στήριξε την σταδιακή διεύρυνση της ΑΤΑ έναντι στη πιο ριζοσπαστική θέση της εργοδοτικής πλευράς που καλεί να μην αποδυναμωθεί η ανταγωνιστικότητα των τιμών της οικονομίας.

Όπως σημειώνει, «αναμένουμε μεγαλύτερη έμφαση σε μακροπρόθεσμες λύσεις για διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας στην Κύπρο, η οποία βασίζεται στην εισαγωγή πετρελαίου και τα παράγωγά του κατά 83% του συνολικού ενεργειακού εφοδιασμού, το 2021, με βιοκαύσιμα και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που αποτελούν το 13%».

Σύμφωνα με τους Moody’s, η νέα Κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να εστιάσει την προσοχή της στην επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως τη μονάδα υγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό, το έργο Euro-Asia Interconnector και να επιταχύνει την ανάπτυξη μερικών κοντινών κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Αναφέρει επίσης ότι το προεκλογικό πρόγραμμα του κ. Χριστοδουλίδη περιλάμβανε δεσμεύσεις για συνέχιση της στήριξης της δέσμης μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του προγράμματος NextGen της ΕΕ και του Γενικού Σχεδίου Υγείας το οποίο εφαρμόστηκε από την παρούσα Κυβέρνηση.

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι δεν είναι βέβαιο εάν ο ΔΗΣΥ, ο οποίος κατέχει τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών στο Κοινοβούλιο με 17 από τις 56 έδρες, θα στηρίξει την ατζέντα του νέου Προέδρου.