Σε μια εποχή που όλοι μιλάνε για ακρίβεια αλλά το κυριότερο την νιώθουν οι Κύπριοι καταναλωτές είναι σημαντικό να δούμε τι συμβαίνει σε άλλες χώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Numbeo και πόσα χρήματα θα πρέπει να έχει ένα νοικοκυριό τον μήνα για να τα βγάλει πέρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει ο «Φ» από την ιστοσελίδα Numbeo, το εκτιμώμενο μηνιαίο κόστος της τετραμελούς οικογένειας στην Λευκωσία είναι €2.637,7 χωρίς ενοίκιο και για ένα άτομο εκτιμάται ότι το μηνιαίο κόστος είναι

€753,1  χωρίς ενοίκιο. Για την Λεμεσό το μηνιαίο κόστος εκτιμάται ότι είναι €2,869.42. Φυσικά πέρα από το μηνιαίο κόστος θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και πόσος είναι ο μέσος μηνιαίος μισθός σε κάθε χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Συγκρίσεις

 Στην ιστοσελίδα στην σύγκριση κόστους διαβίωσης αναφέρεται ότι κάποιος θα χρειαστεί περίπου €3.376,3  στην Αθήνα για να διατηρήσει το ίδιο επίπεδο ζωής που μπορεί να έχει με €3.300 στη Λευκωσία (υποθέτοντας ότι νοικιάζει και στις δύο πόλεις). Οι τιμές καταναλωτή στην Αθήνα είναι 8,8% υψηλότερες από ό,τι στη Λευκωσία (χωρίς ενοίκιο). Οι τιμές καταναλωτή συμπεριλαμβανομένου του ενοικίου στην Αθήνα είναι 2,3% υψηλότερες από ό,τι στη Λευκωσία. Οι τιμές ενοικίων στην Αθήνα είναι 17,7% χαμηλότερες από ό,τι στη Λευκωσία και οι τιμές εστιατορίων στην Αθήνα είναι 0,3% χαμηλότερες από ό,τι στη Λευκωσία. Η τοπική αγοραστική δύναμη στην Αθήνα είναι 36,2% χαμηλότερη από τη Λευκωσία. Να σημειωθεί ότι αγοραστική δύναμη είναι ένας δείκτης από τον οποίο φαίνεται αν ο κόσμος έχει λεφτά και ξοδεύει  ή  ζορίζεται.

Αν γίνει η σύγκριση μεταξύ Λεμεσού και Αθήνας η μηχανή αναζήτησης της ιστοσελίδας Numbeo δείχνει ότι θα χρειαστεί κάποιος περίπου €3.370,2  στην Αθήνα για να διατηρήσει το ίδιο επίπεδο ζωής που μπορεί να έχει με €4.400  στη Λεμεσό (υποθέτοντας ότι νοικιάζει και στις δύο πόλεις). Οι τιμές καταναλωτή συμπεριλαμβανομένου του ενοικίου στην Αθήνα είναι 23,4% χαμηλότερες από ό,τι στη Λεμεσό. Οι τιμές ενοικίασης στην Αθήνα είναι 61% χαμηλότερες από ό,τι στη Λεμεσό, οι τιμές εστιατορίων στην Αθήνα είναι 10,4% χαμηλότερες από ό,τι στη Λεμεσό. Η τοπική αγοραστική δύναμη στην Αθήνα είναι 24% χαμηλότερη από τη Λεμεσό.

Οικογένεια τεσσάρων ατόμων στην Γαλλία εκτιμάται ότι έχει μηνιαίες δαπάνες €3.127,5  χωρίς ενοίκιο. Για ένα άτομο υπολογίζεται ότι το μηνιαίο κόστος είναι €872,6  χωρίς ενοίκιο. Το κόστος ζωής στη Γαλλία είναι, κατά μέσο όρο, 22,4% υψηλότερο από ό,τι στην Κύπρο. Το ενοίκιο στη Γαλλία είναι, κατά μέσο όρο 14,4% χαμηλότερο από ό,τι στην Κύπρο. Η τοπική αγοραστική δύναμη στη Γαλλία είναι 57,2% υψηλότερη από την Κύπρο.

Το εκτιμώμενο μηνιαίο κόστος  τετραμελούς οικογένειας στην Ιταλία είναι €2.757,0  χωρίς ενοίκιο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Numbeo. Για ένα άτομο υπολογίζεται μηνιαίο κόστος €785,1  χωρίς ενοίκιο. Το κόστος ζωής στην Ιταλία είναι, κατά μέσο όρο, 9,3% υψηλότερο από ό,τι στην Κύπρο. Το ενοίκιο στην Ιταλία είναι, κατά μέσο όρο, 27,4% χαμηλότερο από ό,τι στην Κύπρο. Η αγοραστική δύναμη στην Ιταλία είναι 21% υψηλότερη από την Κύπρο. Το εκτιμώμενο μηνιαίο κόστος για μια  τετραμελή οικογένεια στην Εσθονία είναι €2.562,1  χωρίς ενοίκιο και για ένα άτομο εκτιμάται στα €760,1  χωρίς ενοίκιο. Το κόστος ζωής στην Εσθονία είναι, κατά μέσο όρο, 2,4% χαμηλότερο από ό,τι στην Κύπρο. Το ενοίκιο στην Εσθονία είναι, κατά μέσο όρο, 41,8% χαμηλότερο από ό,τι στην Κύπρο. Η αγοραστική δύναμη στην Εσθονία είναι 13,8% υψηλότερη από την Κύπρο. Το εκτιμώμενο μηνιαίο κόστος τετραμελούς οικογένειας στην Γερμανία είναι €2.901,4  χωρίς ενοίκιο και για ένα άτομο €846,4. Το κόστος ζωής στη Γερμανία είναι, κατά μέσο όρο, 12,8% υψηλότερο από ό,τι στην Κύπρο και το ενοίκιο είναι, κατά μέσο όρο, 7,4% χαμηλότερο από ό,τι στην Κύπρο. Η αγοραστική δύναμη στη Γερμανία είναι 96,8% υψηλότερη από την Κύπρο.

Το εκτιμώμενο μηνιαίο κόστος τετραμελούς οικογένειας στην Ιρλανδία υπολογίζεται από την ιστοσελίδα Numbeo στα €3.215,4  χωρίς ενοίκιο και για ένα άτομο €911, 2. Το κόστος ζωής στην Ιρλανδία είναι, κατά μέσο όρο, 26,9% υψηλότερο από ό,τι στην Κύπρο. Το ενοίκιο στην Ιρλανδία είναι, κατά μέσο όρο, 63,4% υψηλότερο από ό,τι στην Κύπρο. Η αγοραστική δύναμη στην Ιρλανδία είναι 48,2% υψηλότερη από την Κύπρο.

Το εκτιμώμενο μηνιαίο κόστος για τετραμελή οικογένεια στο Λουξεμβούργο εκτιμάταθ €3.302,5 χωρίς ενοίκιο και για ένα άτομο υπολογίζεται €948,2. Το κόστος ζωής στο Λουξεμβούργο είναι, κατά μέσο όρο  28,5% υψηλότερο από ό,τι στην Κύπρο. Το ενοίκιο στο Λουξεμβούργο είναι, κατά μέσο όρο 66,3% υψηλότερο από ό,τι στην Κύπρο. Η αγοραστική δύναμη στο Λουξεμβούργο είναι 145,2% υψηλότερη από την Κύπρο.

Πως κυμαίνονται διάφορες τιμές

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Numbeo η μέση τιμή για γεύμα στην Κύπρο σε φθηνό εστιατόριο είναι €13 με την ανώτατη τιμή να φθάνει τα €20. Το γεύμα για δυο άτομα σε εστιατόριο μεσαίας κατηγορίας είναι κατά μέσο όρο €50 με το ανώτατο ποσό να φθάνει τα €80. Για αγορές από το σούπερ μάρκετ, η μέση τιμή γάλατος είναι €1,50 και η ανώτατη μπορεί να φθάσει τα €2,40. Η μέση τιμή πώλησης κοτόπουλου φιλέτου ενός κιλού είναι €7,32 και η ανώτατη είναι €9,95, του μοσχαρίσιου (1 κιλό) έχει μέση τιμή πώλησης €9,98 και η ανώτατη μπορεί να φθάσει €15. Η μέση τιμή πώλησης για μήλα (1κιλό) είναι €2,34 και η ανώτατη μπορεί να φθάσει €3, η μέση τιμή για ένα κιλό ντομάτες είναι €2,34 και η ανώτατη €3,89. Η μέση τιμή για ένα κιλό πατάτες €1,12 και η ανώτατη τιμή €2.