Χρειάστηκε μια έκτακτη Ολομέλεια της Βουλής για να διορθώσουν την «γκάφα» και να εγκρίνουν το νομοσχέδιο, με το οποίο δίνεται παράταση στη μείωση των φόρων στα καύσιμα μέχρι 4/05/2023. Παράλληλα βουλευτές εξέφρασαν την απαίτηση όπως οι αρμόδιες υπηρεσίες εφαρμόσουν τον νόμο αυτό από τα μεσάνυχτα απόψε.

Συγκεκριμένα και μετά το φιάσκο σε σχέση με τους φόρους κατανάλωσης στα καύσιμα, που επανήλθαν χθες σπρώχνοντας τις τιμές των καυσίμων προς τα πάνω λόγω ασυνεννοησίας της απελθούσας Κυβέρνησης και της Βουλής, συνήλθε το απόγευμα εκτάκτως η Ολομέλεια της Βουλής και ενέκρινε το νομοσχέδιο, με το οποίο δίνεται παράταση στη μείωση των φόρων μέχρι 4/05/2023. Προηγουμένως, συνήλθε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και εξέτασε το νομοσχέδιο. Κοινή απαίτηση από όλους τους βουλευτέςγια άμεση εφαρμογή του νόμου.

Το μπάχαλο δημιουργήθηκε λόγω ασυνεννοησίας Υπουργείου Οικονομικών και Κοινοβουλίου, το νομοσχέδιο, που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 22 Φεβρουαρίου, δεν προωθήθηκε επίσημα στη Βουλή έγκαιρα, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να πληρώνουν για περίπου 48 ώρες πιο ακριβά τα καύσιμα, λόγω της επαναφοράς στα κανονικά επίπεδα των φόρων κατανάλωσης. Εκτός από τους καταναλωτές, τη νύφη πλήρωσαν και οι ίδιοι οι πρατηριούχοι, οι οποίοι μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης μετρούσαν τα αποθέματα καυσίμων για να καταβάλουν την αυξημένη φορολογία στο κράτος και σήμερα θα αναγκαστούν να ακολουθήσουν την ίδια διαδικασία, μετρώντας τα αποθέματα με βάση τις μειωμένες τιμές των φόρων κατανάλωσης.

Πριν από την έναρξη της συζήτησης επί του νομοσχεδίου η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου ξεκαθάρισε ότι η ευθύνη υποβολής νομοσχεδίων στη Βουλή ανήκει στους αρμόδιους Υπουργούς, σύμφωνα με το άρθρο 80 του Συντάγματος. Διευκρίνισε ότι το νομοσχέδιο ήρθε στη Βουλή δια της υπηρεσιακής οδού την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου. Με βάση τις διαδικασίες που πηγάζουν από το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής, πρόσθεσε, για να θεωρηθεί ότι η Βουλή θεσμικά έχει ευθύνη, το νομοσχέδιο θα πρέπει να κατατεθεί στο κεφάλαιο δεύτερο σε τακτική συνεδρία της Ολομέλειας.