Την τελευταία στιγμή αναμένουν οι πολίτες για να ανανεώσουν την άδεια κυκλοφορίας του οχήματός τους, καθώς βρισκόμαστε λίγο πριν την εκπνοή της προθεσμίας στις 11 Μαρτίου. Όπως σημείωσε στον «Φ» ο πρώτος λειτουργός του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, Βλαδίμηρος Ζαβρός, από τις αρχές του μήνα ο ρυθμός των ανανεώσεων έχει διπλασιαστεί, φτάνοντας στις 25.000 ημερησίως. «Οι πολίτες δεν πρέπει να περιμένουν την τελευταία ημέρα», σημείωσε και κάλεσε τον κόσμο όπως διευθετήσει τις όποιες εκκρεμότητες το συντομότερο δυνατό.

Μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για το 80% των αυτοκινήτων της Κύπρου. «Φτάσαμε προχθές στις 565.000 ανανεώσεις, ενώ αναμένουμε ότι αυτές θα ξεπεράσουν τις 700.000», σημείωσε ο κ. Ζαβρός. Από αυτές τις άδειες κυκλοφορίας, έως την 1η Μαρτίου είχαν εισπραχθεί €55 εκατομμύρια. 

Είναι σημαντικό, είπε, οι πολίτες να προχωρήσουν με τις ανανεώσεις, καθώς μετά τις 11 Μαρτίου 2023 θα επιβάλλονται οικονομικές κυρώσεις. «Σε περίπτωση καθυστέρησης, ο πολίτης επιβαρύνεται με εφάπαξ ποσό, το οποίο αναλογεί σε €10 συν 10% της αξίας της άδειας». Για την ανανέωση χρειάζεται πιστοποιητικό καταλληλότητας του οχήματος, δηλαδή Μ.Ο.Τ. και ασφάλεια του οχήματος. Οι ανανεώσεις μπορούν να γίνουν διαδικτυακά, καθώς και επί τόπου στα επαρχιακά γραφεία του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, στα επαρχιακά γραφεία των ταχυδρομικών υπηρεσιών, στα KEΠΟ και στα ΚΕΠ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μόνο το 50% ανανέωσαν άδεια κυκλοφορίας – Η προθεσμία

Η ανανέωση μπορεί να είναι δωδεκάμηνη, εννιάμηνη, εξάμηνη και τρίμηνη. Πάντως, η συντριπτική πλειοψηφία (85%) φαίνεται να επιλεγεί ετήσια ανανέωση.

Τα τέλη κυκλοφορίας, διευκρίνισε ο κ. Ζαβρός, προκύπτουν με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα του οχήματος και με βάση τον τύπο της μηχανής. «Όσο παλαιότερη, τόσο μεγαλύτερη η επιβάρυνση».