Τον κίνδυνο της εκποίησης, με τον οποίο φαίνεται να βρίσκονται αντιμέτωποι αρκετοί ακόμα δανειολήπτες, αλλά και την ανάγκη οι νέοι σχεδιασμοί που ετοιμάζονται στο πλαίσιο του Σχεδίου Ενοικίου Έναντι Δόσης να διευρυνθούν, προκειμένου το Σχέδιο να αποτελέσει σανίδα σωτηρίας για όσους κινδυνεύουν να μείνουν άστεγοι, καταδεικνύει η νέα αναστολή εκποίησης κατοικίας που πέτυχε ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος.

Με χθεσινό σημείωμα του, ο Παύλος Ιωάννου αναφέρεται σε συγκεκριμένη υπόθεση όπου κατέφερε αναστολή για έξι μήνες προγραμματισμένης για τις 20 Ιουλίου εκποίησης κατοικίας χαμηλοσυνταξιούχων, στην οποία φιλοξενούν και το ανήλικο εγγόνι τους. Την εκποίηση είχε αποφασίσει η εταιρεία εξαγοράς πιστώσεων Themis Portfolio Management Holdings LIMITED, την οποία ευχαριστεί ο κ. Ιωάννου για τη θετική ανταπόκρισή της στο αίτημά του για αναστολή.

Η απόφαση του Επιτρόπου και η μεσολάβησή του έγινε μετά από κατάθεση παραπόνου από τους ενδιαφερόμενους, μέσω δικηγόρου, η οποία περιέγραψε τις συνθήκες διαβίωσης του συγκεκριμένου ζεύγους αλλά και το γεγονός ότι γίνονται προσπάθειες με τη βοήθεια συγγενών και φίλων για εξεύρεση χρημάτων για διευθέτηση της διαφοράς. Ως εκ τούτου, αίτημά τους ήταν να ανασταλεί και όχι να ακυρωθεί η εκποίηση, για συγκεκριμένο διάστημα, προκειμένου το ζεύγος συνταξιούχων με το εγγόνι τους να μην μείνουν στο δρόμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Όχι» σε κατεπείγουσα ψήφιση αναστολής των εκποιήσεων

Όπως προκύπτει από το σημείωμα που εξέδωσε χθες ο κ. Ιωάννου, η κατοικία, που λόγω της διαφοράς βγήκε σε πλειστηριασμό, είναι η μόνιμη, μοναδική και κύρια κατοικία του ζεύγους των χαμηλοσυνταξιούχων, ηλικίας 67 ετών η σύζυγος και 75 ετών ο σύζυγος αλλά και η κύρια και μοναδική κατοικία της 9χρονης εγγονής τους, που λόγω σοβαρών προβλημάτων του πατέρα και της μητέρας του παιδιού είχαν και έχουν τη φροντίδα της.

Η δικηγόρος του ηλικιωμένου ζεύγους διαβεβαίωνε την ίδια ώρα ότι γίνονται πολλές προσπάθειες από συγγενικά και φιλικά πρόσωπα του ζεύγους, προκειμένου να συνδράμουν στην προσπάθειά τους για εξεύρεση χρημάτων και διευθέτηση της διαφοράς τους με την εταιρεία διαχείρισης του δανείου.

Ο Επίτροπος, εξετάζοντας την υπόθεση, απέστειλε παρακλητικού χαρακτήρα επιστολή προς τη Themis, προτείνοντας όπως αποδεχθούν το αίτημα για εξάμηνη αναστολή της εκποίησης. Η ανταπόκριση από τη Themis ήταν ευτυχώς θετική. Ακολούθως ο Επίτροπος εξέδωσε απόφαση τερματισμού επί του υπό συζήτηση παραπόνου, ενημερώνοντας τους ενδιαφερόμενους για την απόφαση να ανασταλεί ο προγραμματισμένος πλειστηριασμός και καλώντας αμφότερα τα μέρη όπως συνεργαστούν καλόπιστα, για την εξεύρεση μιας συναινετικής, δίκαιης και λογικής διευθέτησης στη διαφορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καταψηφίστηκε η πρόταση για νέα αναστολή των εκποιήσεων

Μιας χρήσης η αναστολή

Με το χθεσινό σημείωμα του, ο Επίτροπος εφιστά την προσοχή όλων των δανειοληπτών για τις δικές του εξουσίες και αρμοδιότητες, διευκρινίζοντας πως ο ίδιος μπορεί να πετύχει αναστολή εκποίησης για κάθε ενδιαφερόμενο μόνο μια φορά. Καλώντας, έτσι, τους δανειολήπτες, εφόσον επιτυγχάνουν αναστολή εκποίησης να προβαίνουν σε διευθετήσεις σε συνεργασία με την οντότητα που διαχειρίζεται τα δάνειά τους, για διευθέτηση της διαφοράς τους. Όπως εξηγεί, δεν είναι επιτρεπτό ο Επίτροπος να συνεχίζει επ’ αόριστον να αιτείται αναστολή εκποίησης της ίδιας ενυπόθηκης εξασφάλισης, όταν, εξ υπαιτιότητας, ενδεχομένως, του δανειολήπτη (ή για άλλους συναφείς λόγους), δεν πραγματοποιήθηκαν τα συμφωνηθέντα, στη βάση των οποίων επιτεύχθηκε η προηγούμενη αιτηθείσα αναστολή. «Δεν είναι επιτρεπτό, όχι μόνο επειδή κάτι τέτοιο θα αποτελούσε μορφή κατάχρησης της διαδικασίας, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι ο περί της Εναλλακτικής Επίλυσης Καταναλωτικών Διαφορών Νόμος του 2017, προνοεί τη δυνατότητα απαγόρευσης εκ νέου εξέτασης από τον Φορέα των ήδη εξετασθέντων παραπόνων», συμπληρώνει.