Δεν έχουν παρατηρηθεί επιπτώσεις στην χρηματοπιστωτική σταθερότητα, μέχρι τώρα από τις κυρώσεις των ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου εκτός από το θέμα της αξιοπιστίας της χώρας, δήλωσε την Τετάρτη ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤΚ), Κωνσταντίνος Ηροδότου. 

Ο κ. Ηροδότου μιλούσε κατά τη διάρκεια συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, η οποία συζήτησε το θέμα της θεσμικής διαχείρισης των επιπτώσεων από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις αρμόδιες αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και του Ηνωμένου Βασιλείου σε φυσικά και νομικά πρόσωπα τα οποία έχουν έδρα την Κύπρο, μετά από εισήγηση των Βουλευτών Δημήτρη Δημητρίου (ΔΗΣΥ) και Ειρήνης Χαραλαμπίδου (ΑΚΕΛ).

Μεταξύ άλλων, ο κ. Ηροδότου ανέφερε ότι ναι μεν δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο για υποχρεωτική συμμόρφωση με τις κυρώσεις από ΗΠΑ, αλλά μη συμμόρφωση θα σήμαινε πολύ αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία.

Οι Βουλευτές ενημερώθηκαν επίσης ότι από το Υπουργείο Οικονομικών ότι ετοιμάζει απάντηση σχετικά με τις δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου Δικαιοσύνης, Ντιντιέρ Ρέιντερς, για πάγωμα χαμηλού ποσού περιουσιακών στοιχείων σε σχέση με τις κυρώσεις. 

Ο κ. Ηροδότου εξήγησε στους Βουλευτές ότι, δεν υπάρχει νομική βάση για συμμόρφωση με τις αμερικανικές κυρώσεις, σε αντίθεση με αυτές από ΕΕ και ΟΗΕ, αλλά αν κάποια τράπεζα δεν παγώσει τους λογαριασμούς ατόμων που περιλαμβάνονται σε κυρώσεις τότε η τράπεζα η ίδια μπορεί να θεωρηθεί ότι παραβίασε τις κυρώσεις και να μπει ολόκληρο το τραπεζικό ίδρυμα ως «καθορισμένη οντότητα (designated entity)».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Αν γίνει αυτό, είπε, θα είναι καταστροφικό όχι μόνο για την τράπεζα αλλά και για την χώρα επειδή πλέον «στιγματιζόμαστε» σε επίπεδο που μπορεί να φύγουν επενδυτές, και με πολλά επακόλουθα. Το να μπει ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα σε αμερικανικές κυρώσεις, είπε, χάνει πρόσβαση στο δολάριο, κάτι που μπορεί να αποτρέψει νέες επενδύσεις στην χώρα και να φύγουν υφιστάμενοι επενδυτές.

Ο κ. Ηροδότου είπε ότι υπάρχουν στην αμερικανική νομοθεσία οι δευτερογενείς κυρώσεις, και αυτό επιτρέπει στις ΗΠΑ να διώκουν και αυτούς που υποβοηθούν όσους είναι σε λίστα πρωτογενών κυρώσεων. Σημείωσε ακόμη, ότι μέσα στους γενικούς όρους, όταν ανοίγουν λογαριασμούς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αναφέρεται ξεκάθαρα ότι θα συμμορφώνονται όχι μόνο με τους όρους της ΕΕ και του ΟΗΕ αλλά και με άλλων χωρών.

Για το θέμα παγοποιήσεων λογαριασμών και συγγενών ατόμων που είναι στη λίστα, ο κ. Ηροδότου είπε ότι κάλεσαν τις τράπεζες να επισπεύσουν όσο μπορούν τη διαδικασία δέουσας επιμέλειας για να απελευθερωθούν εκείνα που μπορούν, χωρίς όμως να μπαίνει σε ρίσκο το τραπεζικό ίδρυμα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των Βουλευτών ο κ. Ηροδότου ανέφερε ακόμη ότι υπάρχει δυνατότητα εξαιρέσεων για να μπορούν να γίνουν κάποιες πληρωμές, μισθών κλπ από οντότητες που είναι στη λίστα κυρώσεων, αλλά πρέπει να γίνει μέσω του αρμόδιου φορέα στην Αμερική με αίτημα από την επηρεαζόμενη εταιρεία και όχι από την τράπεζα.

Για το αν υποδείχθησαν αδυναμίες από Αμερικανούς και τι ενέργειες ακολουθήθηκαν ο κ. Ηροδότου ανέφερε ότι υπεδείχθησαν αρκετά θέματα, και ότι από πλευράς ΚΤΚ ανταποκρίνονται σε υποδείξεις και έχουν έτσι κτίσει εμπιστοσύνη.

Για το αν το νομοθετικό πλαίσιο είναι επαρκές, είπε ότι το θέμα είναι η εφαρμογή της νομοθεσίας και οι ποινές, για να νοιώσει ο εποπτευόμενος ότι ελέγχεται.

Είπε ακόμη ότι, μέχρι τώρα δεν υπήρχαν επιπτώσεις όσον αφορά στην χρηματοπιστωτική σταθερότητα  εκτός από το θέμα αξιοπιστίας της χώρας, αφού με το εύρος των κυρώσεων δεν τίθεται θέμα σταθερότητας, αλλά δεν μπορεί να πει τι θα περιλαμβάνει η επόμενη λίστα.

Ο  Ευάγγελος Σάββα,  εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών που διαχειρίζεται θέματα κυρώσεων είπε, μεταξύ άλλων, ότι το πρόβλημα με τις αμερικανικές κυρώσεις είναι ότι το δίκτυο με το οποίο εργάζονται για να εφαρμόζονται οι δικές τους κυρώσεις από όλο τον κόσμο, είναι πάρα πολύ ισχυρό, και δημιουργεί πολλαπλά ζητήματα και η ΕΕ έχει επανειλημμένα στο παρελθόν μπει σε συζήτηση για την λεγόμενη «εξωεδαφική πτυχή» των αμερικανικών κυρώσεων, επισημαίνοντας ότι τώρα ο στόχος είναι κοινός, να βρεθεί τρόπος να καταπολεμηθεί η ικανότητα της Ρωσίας να χρηματοδοτεί τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Αύριο οι Αμερικανοί μπορεί να επιβάλουν κυρώσεις για άλλο θέμα, για το οποίο δεν υπάρχει σύγκλιση απόψεων, για παράδειγμα στην Κούβα, και εκεί η ΕΕ ανησυχεί γιατί οι ΗΠΑ επιβάλλουν τις δικές τους εθνικές κυρώσεις παγκοσμίως, είπε.

Ο κ. Σάββα ανέφερε ότι μπήκαν στις κυρώσεις αυτές πάρα πολλές χώρες, αναφέροντας ότι η Τουρκία είναι παντού στις κυρώσεις με διάφορους τρόπους.

Σημείωσε ότι όταν έρθουν τέτοιες κυρώσεις  η Κύπρος θέλει να συνεργαστεί με τις αρχές στις ΗΠΑ και του ΗΒ, για να διερευνηθούν. Σε αυτό το πλαίσιο υπάρχει καλή διάθεση από τις ΗΠΑ για ένα σύστημα με σημεία επαφής και αλληλοενημέρωσης για να μην νιώθουν οι τράπεζες ότι υπάρχει  ορατός κίνδυνος να τιμωρηθούν επειδή πληρώθηκαν οι μισθοί κάποιων ανθρώπων σε μια εταιρεία που είναι σε καθεστώς κυρώσεων.

Η Γεωργία Θεμιστοκλέους, εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών και μέλος της ομάδας κυρώσεων είπε ότι στη λίστα των κυρώσεων ΗΠΑ και ΗΒ έχουν μπει νομικά πρόσωπα της Δημοκρατίας στην βάση αξιολόγησης ότι υποβοηθούσαν Ρώσους ολιγάρχες που ήταν και στη λίστα ευρωπαϊκών κυρώσεων και ότι έχουν δοθεί αυτά τα στοιχεία και στον Γενικό Εισαγγελέα, για τον λόγο ότι αυτά τα άτομα μπορεί να παρακάμπτουν και τις κυρώσεις της ΕΕ.

Επιστολή από ΥΠΟΙΚ σε Ρέιντερς για θέμα παγοποιήσεων

Ο κ. Σάββα αναφέρθηκε σε λανθασμένη πληροφόρηση του κ. Ρειντερς για χαμηλό επίπεδο παγοποιήσεων, και ότι τον ενημέρωσαν ότι είναι πολύ πιο μεγάλοι οι αριθμοί.

Ο κ. Ηροδότου ανέφερε ότι όντως οι αριθμοί ήταν λανθασμένοι και ότι το σύνολο των καταθέσεων, όλων των εθνικοτήτων, του τραπεζικού συστήματος της χώρας είναι κοντά στα €50 δισεκ. και όχι €96 δισεκ. σε ρωσικές καταθέσεις που ανέφερε ο κ. Ρέιντερς.

Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι ετοιμάζουν εμπεριστατωμένη επιστολή για το θέμα αυτό, για τις επενδύσεις πριν και μετά τις κυρώσεις, η οποία θα σταλεί και ως απάντηση.

ΚΥΠΕ