Ευχάριστη έκπληξη δοκίμασαν χθες οι άνθρωποι της ΑΗΚ, όταν πληροφορήθηκαν ότι η μακρά περιπέτεια με τον διαγωνισμό για την προμήθεια και εγκατάσταση 400.000 έξυπνων μετρητών έληξε αιφνιδίως, μετά από απόσυρση της προσφυγής που είχε καταθέσει στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών ο αποτυχών προσφοροδότης, η κινεζική NINGBO SANXING SMART ELECTRIC.

Η εξέλιξη αυτή αποτρέπει την πρόκληση πρόσθετης καθυστέρησης για την εξέταση της προσφυγής και επιτρέπει στην ΑΗΚ να προχωρήσει τάχιστα με τον επιτυχόντα προσφοροδότη (NewCytech Business Solutions Ltd, του ομίλου Logicom) την εκτέλεση του διαγωνισμού και την έναρξη προμήθειας και εγκατάστασης της πρώτης παρτίδας έξυπνων μετρητών.

Όπως έγραψε ξανά ο Φιλελεύθερος, ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε το 2021 αλλά η κατακύρωσή του πέρασε από συμπληγάδες, καθώς τις αποφάσεις της ΑΗΚ ακολουθούσαν επιτυχείς προσφυγές εταιρειών στην Αναθεωρητική Αρχή προσφορών για ακύρωση των αποφάσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Η τελευταία απόφαση της ΑΗΚ για κατακύρωση της προσφοράς λήφθηκε τον περασμένο Απρίλιο υπέρ της NewCytech, αλλά στις 13/4/23 κατατέθηκε νέα προσφυγή, από την κινεζική Ningbo, η οποία ζήτησε την ακύρωση της απόφασης αλλά και τη λήψη απαγορευτικών μέτρων εναντίον της ΑΗΚ, ώστε η Αρχή να μην προκαλέσει τετελεσμένα σε σχέση με τους μετρητές πριν ολοκληρωθεί η εξέταση τςη υπόθεσης. Η ΑΗΚ δεν έφερε ένσταση στο αίτημα αυτό, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει μεγαλύτερης διάρκειας διαδικασία ενώπιον της Αναθεωρητικής Αρχής.

Κι ανώ όλοι ανέμεναν ότι την 1η Ιουνίου θα άρχιζε η ακρόαση της προσφυγής, χθες η Αναθεωρητική Αρχή εξέδωσε απόφαση, με την οποία γνωστοποίησε ότι η κινεζική Ningbo απέσυρε την προσφορά της και συνεπώς ανοίγει ο δρόμος για να προχωρήσει η συνεργασία της ΑΗΚ και της NewCytech.

Σύμφωνα με την Αναθεωρητική Αρχή, στις 12/5/2023, η δικηγόρος της κινεζικής εταιρείας με επιστολή της πληροφόρησε τα άλλα μέρη ότι ο πελάτης της δεν επιθυμεί την προώθηση της προσφυγής και ζητά όπως αποσυρθεί. Κάτι που οριστικοποιήθηκε χθες με έκδοση σχετικής απόφασης από την Αναθεωρητική.

130.000 μετρητές τον χρόνο

Με βάση τον προγραμματισμό που είχε καταθέσει η ΑΗΚ στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού της για το 2023, θα εφαρμόσει τριετές πρόγραμμα εγκατάστασης των 400.000 έξυπνων μετρητών, στο πλαίσιο ρυθμιστικής απόφασης της ΡΑΕΚ, το 2018. Πρόθεση της Αρχής είναι να εγκαθιστά περίπου 130 χιλιάδες μετρητές τον χρόνο, νοουμένου όμως ότι παρήλθε ανεκμετάλλευτο ένα πεντάμηνο του 2023, το πιθανότερο είναι να μειωθεί ο αριθμός των μετρητών που θα εγκατασταθούν φέτος.

Τι θα προσφέρουν

Σύμφωνα με τη συναφή ρυθμιστική απόφαση της ΡΑΕΚ, οι έξυπνοι μετρητές θα βοηθήσουν στα εξής:

◗ Θα επιτρέπουν στους διαχειριστές μεταφοράς και διανομής ηλεκτρισμού να επεμβαίνουν στα φωτοβολταϊκά συστήματα για τηλεχειρισμό και ανάκτηση δεδομένων και μετρήσεων παραγόμενης ισχύος και ενέργειας. Κάτι που θεωρείται πολύ σημαντικό για την ασφάλεια και την ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος.

◗ Αξιόπιστη πρόβλεψη ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και φορτίου.

◗ Ανάλυση δικτύου με τη χρήση των ανακτώμενων στοιχείων.

◗ Διαχείριση φορτίου και ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.

◗ Βελτιστοποίηση της λειτουργίας στο δίκτυο διανομής.

◗ Υποστήριξη μελετών δικτύου.

◗ Βελτιστοποίηση της πρόβλεψης της παραγόμενης ισχύος από ΑΠΕ, ανά μισάωρο της επόμενης μέρας.

◗ Μεγιστοποίηση διείσδυσης ΑΠΕ.

◗ Εναλλακτική λύση/διαχείριση για το Σύστημα Τηλεχειρισμού Φορτίου (ripple control).

◗ Μείωση απωλειών στο δίκτυο.

◗ Διευκόλυνση εντοπισμού βλαβών και κατ’ επέκταση γρηγορότερη επαναφορά της παροχής.

◗ Εξ αποστάσεως διακοπή παροχής ρεύματος σε κακοπληρωτές.

◗ Ανάγνωση μέτρησης σε μη προσβάσιμους και απομακρυσμένους χώρους.

◗ Υποστήριξη εξ αποστάσεως συνδέσεων / αποσυνδέσεων και υποστήριξη μετρήσεων εισαγωγής / εξαγωγής.