Μελέτη Επιπτώσεων στο Περιβάλλον για μία εκ των μεγαλύτερων επενδύσεων που θα γίνει στην Κύπρο κατατέθηκε στην περιβαλλοντική αρχή και είναι ανοικτή για διαβούλευση μέχρι τις 26 Ιουνίου του 2023. Πρόκειται για ανάπτυξη του Ισραηλινού πολυεκατομμυριούχου επιχειρηματία και κατόχου κυπριακού διαβάτηριου Yakir Gabay με το κόστος του έργου να έχει εκτιμηθεί προκαταρκτικά στα €856.000.000.  Τη γη για το συγκεκριμένο έργο την είχε αγοράσει τον Σεπτέμβριο του 2021 από την Remu της Τράπεζας Κύπρου για το ποσό των €28 εκατ.

Η ανάπτυξη θα γίνει στην περιοχή της Αγίας Φύλας στη Λεμεσό και εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει ένα περιβάλλον μικτής χρήσης που θα αποτελείται από εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις παγκόσμιας κλάσης, κορυφαίες υποδομές επιχειρηματικών πάρκων.

Η ανάπτυξη έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός επιτυχημένου περιβάλλοντος καινοτομίας, όλα ενταγμένα σε μια ενοποιημένη και ολοκληρωμένη οικιστική ανάπτυξη που περιβάλλεται από πράσινα πάρκα και υποστηρίζει κοινωνική, ψυχαγωγική και χωρική υποδομή.

 Γενικά, το προτεινόμενο Χωροταξικό Σχέδιο θα καταλαμβάνει μια έκταση γης 949.916 τ.μ. και θα περιλαμβάνει τις ακόλουθες κύριες χρήσεις με συνολικό δομήσιμο εμβαδόν (συντελεστή δόμησης) 350.785 τ.μ.:

 -Ιδιωτικό Σχολείο

-Ιατρικό Ίδρυμα

– Κέντρο Αποκατάστασης Ευρωπαϊκής Επωνυμίας (European Branded) που θα υποστηρίζει σειρά Μονάδων Υποβοηθούμενης Διαβίωσης

-Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας

-Επιχειρηματικό Πάρκο

-Αθλητικές Εγκατάστασης – Οργανωμένο Αθλητικό Κέντρο Πολλαπλών Δραστηριοτήτων, Ενιαία

-Ιδιωτικός Χώρος Πράσινου του Επιχειρηματικού Πάρκου

 -Ενιαία και Οργανωμένη Οικιστική Ανάπτυξη που θα εμπεριέχει στοιχειώδεις υποδομές Εμπορίου και Αναψυχής (προς εξυπηρέτηση της ίδιας της ανάπτυξης)

Aναλυτικά όλες οι λεπτομέρειες για κάθε χρήση:

-Επιχειρηματικό Πάρκο: Το Ισόγειο αυτών των Κτηρίων θα φιλοξενεί την Υποδομή Μικτής Χρήσης της ανάπτυξης – π.χ. Εμπόριο, Εστίαση (F&B) και Αναψυχή και ξενοδοχείο σε Μεγέθη που σχετίζονται με την Κλίμακα της ίδιας της ανάπτυξης (δηλαδή, δεν προσελκύουν ουσιαστικά μεγαλύτερο κοινό). Ως εκ τούτου, το 20% του Συντελεστή Δόμησης αυτής της Χρήσης Γης θα αφιερωθεί στην Υποδομή Μικτής Χρήσης.

– Ιδιωτικό Πράσινο του Επιχειρηματικού Πάρκου: Η κεντρική πράσινη καρδιά της ανάπτυξης, που αποτελείται από εκτεταμένους χώρους πρασίνου με πεζόδρομους & ποδηλατόδρομους.

-Εγκατάσταση Έρευνας & Ανάπτυξης: Εγκατάσταση εκκίνησης και θερμοκοιτίδας, που στοχεύει κυρίως στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, της βιοτεχνολογίας και της ενέργειας. Η εγκατάσταση έχει συντελεστή δόμησης 48,000 τ.μ.

-Αθλητικές Εγκαταστάσεις: Οι αθλητικές εγκαταστάσεις αποτελούνται από ένα γήπεδο ποδοσφαίρου με 600 θέσεις και βασικούς υποστηρικτικούς χώρους, μια Ακαδημία τένις με 8 γήπεδα τένις, ένα γήπεδο βόλεϊ/μπάσκετ χωρίς καθίσματα, μια πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων χωρίς καθίσματα, καθώς και ένα Παγοδρόμιο (που θα επιτρέπει την διεξαγωγή αγώνων χόκεϊ επί πάγου. Οι εγκαταστάσεις θα αναπτυχθούν σε γη 70.000 τ.μ. ενώ έχουν συντελεστή δόμησης 10.500 τ.μ. , με πρόγραμμα που καλύπτει γήπεδο ποδοσφαίρου με περιβάλλοντα στίβο, γήπεδα τένις και γυμναστήριο με χώρο ολυμπιακής πισίνας.

– Ιατρικό Ίδρυμα / Κέντρο Αποκατάστασης: Η εγκατάσταση έχει συντελεστή δόμησης 3,874 τ.μ. και περιλαμβάνει πληθώρα ιατρικών εγκαταστάσεων και κέντρο αποκατάστασης (χωρίς να συμπεριλαμβάνει Τμήμα Έκτακτων Περιστατικών).

– Οικιστική: Έχει συντελεστή δόμησης 226,711 τ.μ. και θα περιλαμβάνει 1,752 μονάδες διαφόρων μεγεθών (διαμερίσματα 1 έως 4 υπνοδωματίων, κατοικίες 3 υπνοδωματίων και επαύλεις 4 υπνοδωματίων).

 Το Ιδιωτικό Σχολείο: Έχει συντελεστή δόμησης 36,500 τ.μ. και θα περιλαμβάνει περίπου 13.000 τ.μ. για εστίες και 23.500 τ.μ.  για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Το σχολείο θα έχει νηπιαγωγείο, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση με συνολική χωρητικότητα 2.000 μαθητών. Και θα έχει συνολικά 256 άτομα προσωπικό (εκ των οποίων τα 56 θα είναι διοικητικό και υποστηρικτικό).

Για τις εν λόγω αναπτύξεις θα υποβληθούν ανάλογες αιτήσεις για εξασφάλιση Πολεοδομικής Άδειας και Άδειας Οικοδομής. Η προτεινόμενη ανάπτυξη εμπίπτει στο Τοπικό Σχέδιο Λεμεσού. 

Δεδομένου του τεράστιου μεγέθους αυτού του έργου, είναι φυσικό η κατασκευή του να γίνει σταδιακά. Οι Φάσεις υλοποίησης βασίζονται σε διάφορες παραμέτρους, οι σημαντικότερες από τις οποίες είναι οι Όροι των Αδειών (άγνωστοι σε αυτό το στάδιο – όπως θα συζητηθεί με τις αρχές μετά την υποβολή), καθώς και η ταχύτητα των πωλήσεων.

Το πρόγραμμα υλοποίησης του Έργου εκτιμάται πως θα αποτελείται από τις ακόλουθες 2 κύριες Φάσεις:

Φάση Α

-50% του Επιχειρηματικού Πάρκου

-50% του Σχολείου

-50% Εγκατάσταση Ερευνάς Ε&Α (συμπερ. Ιατρικού Κέντρου)

-50% Αθλητικών Εγκαταστάσεων

-Οικιστικές Φάσεις 1-4

Φάση Β

-Επεκτάσεις των υπόλοιπων χρήσεων

-Οικιστηκες Φάσεις 5-8

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα κατασκευής, αναμένεται ότι η Φάση Α θα ολοκληρωθεί το 2025 ενώ η Φάση Β η οποία θα υλοποιείται σταδιακά θα ολοκληρωθεί το 2039.