Σπεύδει στην Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) ο υπουργός Ενέργειας και Εμπορίου Γιώργος Παπαναστασίου, για να ενημερωθεί από τη διεύθυνση της Επιτροπής για τις στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό που η ίδια εντοπίζει σε σχέση με τη λειτουργία του ψηφιακού εργαλείου παρουσίασης – σύγκρισης τιμών βασικών προϊόντων e-kalathi.

Λίγες ώρες μετά τις τοποθετήσεις της εκπρόσωπου της ΕΠΑ στη Βουλή για  πιθανή δημιουργία καρτέλ, ο υπουργός ζήτησε συνάντηση με τη διευθύντρια της ΕΠΑ, για να του ξεκαθαρίσει πώς τεκμηριώνει τους ισχυρισμούς της. Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη η εκπρόσωπος της ΕΠΑ υποστήριξε ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου πως με την ανάρτηση των τιμών των προϊόντων οι επιχειρήσεις θα παρακολουθούν τους ανταγωνιστές τους, με αποτέλεσμα κάποιες από αυτές να αλλάζουν τις τιμές τους στη βάση της τιμολογιακής πολιτικής που ακολουθούν άλλες επιχειρήσεις του κλάδου. Παράλληλα, είχε αναφέρει ότι στην Ελλάδα επιβλήθηκε πρόστιμο επειδή η δημοσιοποίηση των τιμών των πετρελαιοειδών σε ηλεκτρονική πλατφόρμα οδήγησε σε αύξηση των τιμών αντί στη μείωσή τους, επειδή παρουσιάστηκαν φαινόμενα εναρμονισμένης πρακτικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ρίχνουν στον κάλαθο το e-kalathi -Επιφυλάξεις αντιπολίτευσης

Ο υπουργός Ενέργειας, μιλώντας στον «Φ», δήλωσε πως είναι επιεκώς περίεργη η εναλλαγή της θέση της ΕΠΑ. Όπως είπε, η συγκεκριμένη τοποθέτηση αποτέλεσε πρόκληση για τον ίδιο, επισημαίνοντας πως στη συνάντηση που θα έχει τις επόμενες ημέρες με την διεύθυνση της ΕΠΑ θα μεταβεί τόσο με ιδιώτες δικηγόρους όσο και με εκπροσώπους της Νομικής Υπηρεσίας. Μάλιστα, σημείωσε πως η Νομική Υπηρεσία έχει κρίνει ως συνταγματικό το νομοσχέδιο. Όπως είπε ο κ. Παπαναστασίου, το υπουργείο παρά τις συνεχείς προσπάθειες να επικοινωνήσει με την ΕΠΑ για να μεταφέρει τις θέσεις της για το νομοσχέδιο δεν βρήκε καμία ανταπόκριση.  

Αλλότρια κίνητρα

Για μετάλλαξη του περιφερειακού πολιτικού περιβάλλοντος για σκοτώσουν το e-kalathi μίλησε ο υπουργός Ενέργειας, προσθέτοντας πως πίσω από τις αντιδράσεις υπάρχουν αλλότρια κίνητρα. «Οι αντιδράσεις που υπήρχαν δεν αφορούσαν την ουσία του θέματος, αλλά είναι εμφανές πως, αυτοί που μας έσπρωχναν να καταθέσουμε το νομοσχέδιο στη Βουλή, στη συνέχεια είχαν αντιδράσεις και επιφυλάξεις» πρόσθεσε. Όπως είπε, κάποιοι με τις θέσεις τους προσπαθούσαν να παραπλανήσουν τους καταναλωτές. «Η έννοια μας είναι ο καταναλωτής ο οποίος υποφέρει για να ζήσει την οικογένεια του. Εμείς δεν θα χάνουμε το χρόνο μας σε πολιτικά παιχνίδια, θα αρνηθώ να συμμετέχω σε τέτοια παιχνίδια».

Ο υπουργός επανέλαβε πως η διαφάνεια φαίνεται να ενοχλεί, υπογραμμίζοντας πως οι υπεραγορές κάνουν προσφορές χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα προϊόντα ως κράχτες για να προσεγγίσουν τους καταναλωτές,  κάτι που όπως είπε δεν θα τους το επιτρέπει το e-kalathi.  Καταλήγοντας, τόνισε πως το ψηφιακό εργαλείο δεν θα συμβάλει στη μείωση του πληθωρισμού, ωστόσο εξήγησε ότι οι καταναλωτές θα μπορούν να συγκρίνουν τιμές για να επιλέγουν τις υπεραγορές που προσφέρουν τις πιο χαμηλές τιμές.

Μην μας βάζετε στο ίδιο καζάνι

Δεν συνταυτίζονται οι θέσεις του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ για το νομοσχέδιο που αφορά το e-kalathi, δηλώνουν βουλευτές των δύο κομμάτων, απαντώντας στην Κυβέρνηση, η οποία άφησε αιχμές τόσο για το e-kalathi, όσο και για τον μη διορισμό της Μαρίας Κουρούπη ως μέλους στην Εθνική Αρχή Εποπτείας Καζίνο.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλάς ανάφερε πως είναι άκομψος τακτικισμός η προσπάθεια της Κυβέρνησης να συνταυτίσει τον ΔΗΣΥ με το ΑΚΕΛ.  Όπως είπε, επιθυμούν να ψηφίσουν το νομοσχέδιο για το e-kalathi, αλλά υπό τις σωστές προϋποθέσεις.

Σε σχέση με τον μη διορισμό της κ. Κουρούπη, ο κ. Κουλλάς τόνισε πως θα πρέπει να προβληματίσει η επιμονή της Κυβέρνησης για τον συγκεκριμένο διορισμό.

Το ΑΚΕΛ κατηγόρησε την Κυβέρνηση πως δεν μπορεί να δεχθεί τη διαφορετική άποψη και την κριτική. Για το e-kalathi το ΑΚΕΛ υποστήριξε πως δεν θα σταθεί εμπόδιο στην προώθηση μέτρων που θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, τονίζοντας πως πρέπει να υπάρξουν βελτιώσεις στο νομοσχέδιο. Για το θέμα της κ. Κουρούπη, το ΑΚΕΛ τονίζει πως υπάρχει εξόφθαλμη σύγκρουση συμφέροντος, καλώντας την Κυβέρνηση να εξετάσει άλλες επιλογές.

Εκπρόσωπος: Έκαναν στροφή 180 μοιρών

Για στροφή 180 μοιρών κατηγόρησε τη Βουλή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, κατηγορώντας κάποιους βουλευτές για ανακολουθία στις θέσεις τους. Όπως είπε, η Βουλή είχε καλέσει τον υπουργό να καταθέσει το νομοσχέδιο στο Κοινοβούλιο, επισημαίνοντας πως όταν έγινε αυτό ακούστηκαν σχόλια τα οποία δεν είναι προς όφελος του καταναλωτή. Υπέδειξε παράλληλα πως το e-kalathi είναι το ίδιο ψηφιακό εργαλείο που εφαρμόζεται και στην Ελλάδα, επισημαίνοντας πως για να εξοικονομηθεί χρόνος και να εφαρμοστεί άμεσα και στην Κύπρο επιχειρήθηκε να προσαρμοστεί στα δεδομένα της χώρας. Ωστόσο, σημείωσε, η Βουλή άλλαξε στάση, καλώντας την να κάνει δεύτερες σκέψεις για να μπορέσει το e- kalathi να εφαρμοστεί και στην Κύπρο.