Οκτώ ολόκληρα χρόνια μετά την εξαγγελία του αντιπλημμυρικού στην πολύπαθη περιοχή Καμάρων συνεχίζονται οι περιπέτειες του έργου, που έπρεπε να ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2023. Το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας, ως αναθέτουσα αρχή, προχώρησε πριν λίγες ημέρες στην ακύρωση του διαγωνισμού που προκηρύχθηκε στις 9 Ιανουαρίου του 2023, αφού η μοναδική προσφορά που υποβλήθηκε ήταν κατά €1,2 εκατ. υψηλότερη από την αρχική εκτίμηση. 

Ο γενικός διευθυντής του ΣΑΛ, Άγγελος Χατζηχαραλάμπους, ανέφερε στον «Φ» πως το Συμβούλιο θα προχωρήσει σε επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού, ωστόσο, αυτό θα γίνει σε δύο με τρεις μήνες. «Το θέμα εξετάστηκε στην τελευταία συνεδρία της ολομέλειας του ΣΑΛ στις 17 Μαΐου και αποφασίστηκε όπως απορριφθεί η προσφορά του μοναδικού προσφοροδότη ως απαράδεκτη, λόγω εξωπραγματικών τιμών. Γι’ αυτό ακυρώθηκε ο διαγωνισμός». 

Η μοναδική προσφορά που υποβλήθηκε ήταν κατά 29% υψηλότερη από την αρχική εκτίμηση. Συγκεκριμένα το έργο εκτιμήθηκε στα €4,1 εκατ. ενώ η προσφορά που υποβλήθηκε εκτόξευε το κόστος του σχεδόν στα €5,3 εκατ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Λύση για τις πλημμύρες στις Καμάρες

Το αντιπλημμυρικό έργο, ανέλαβε να εκτελέσει το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας, ωστόσο, κοστολογήθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών, αφού θα χρηματοδοτηθεί από το κράτος. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να έγινε λανθασμένη κοστολόγηση του έργου και γι’ αυτό δεν υπήρξε μεγαλύτερο ενδιαφέρον στον αρχικό διαγωνισμό. Το ΣΑΛ το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει σε αξιολόγηση των εγγράφων του διαγωνισμού και εάν όντως το κόστος για την εκτέλεση του έργου είναι μεγαλύτερο, θα ενημερώσει το υπουργείο Εσωτερικών για να το καλύψει. «Το θέμα χειριζόταν η Επαρχιακή Διοίκηση και πρόσφατα ήρθε κοντά μας. Προχωρήσαμε άμεσα αλλά δυστυχώς θα πρέπει να το επαναπροκηρύξουμε και ν’ ακολουθήσουμε τις διαδικασίες». 

Το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο είχε εξαγγελθεί το 2015, έπειτα από τις καταστροφικές πλημμύρες του Δεκεμβρίου του 2014 κατά τις οποίες κάτοικοι της περιοχής κινδύνευσαν να πνιγούν. Ο διαγωνισμός για τα κατασκευαστικά σχέδια είχε προκηρυχθεί το 2016, ωστόσο λόγω διαφοράς με τον επιτυχόντα προσφοροδότη, χρειάστηκε έξι ολόκληρα χρόνια για να ολοκληρωθεί η μελέτη. Το 2022 παραδόθηκε τελικά η μελέτη αλλά ημιτελής, αφού δεν περιλαμβάνονται σ’ αυτήν έργα στα όρια του Δήμου Αραδίππου.  

Μετά τις νέες πλημμύρες στην περιοχή, το Υπουργικό Συμβούλιο αποδέσμευσε τον περασμένο Φεβρουάριο κονδύλι για το έργο, το οποίο θα ξεκινούσε τον Ιούνιο και θα ολοκληρωνόταν σε 14 μήνες. Ωστόσο, με τα νέα δεδομένα που δημιουργήθηκαν, οι εργασίες για το έργο θα καθυστερήσουν τουλάχιστον για έξι μήνες, με τον κίνδυνο για νέες καταστροφικές πλημμύρες στην περιοχή να είναι ορατός.