Ο τρόπος μεταχείρισης οικογένειας άτυπων μεταναστών με μακροχρόνια και εδραιωμένη παραμονή στην Κύπρο και η απέλαση του πατέρα, προκάλεσε την άμεση παρέμβαση της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Δέσπως Μιχαηλίδου, η οποία προέβη άμεσα σε παραστάσεις προς τον υπουργό Εσωτερικών, Νίκο Νουρή. Κι αυτό διότι, η εξέλιξη της υπόθεσης αφορά οικογένεια κι επηρεάζει 15χρονο παιδί.

Συγκεκριμένα, χθες το Γραφείο της Επιτρόπου ενημερώθηκε τηλεφωνικώς από τον 15χρονο ότι «χωρίς κάποια ενημέρωση πραγματοποιήθηκε η απέλαση του πατέρα του καθώς 6-7 άτομα παρουσιάστηκαν στον χώρο κράτησης άτυπων μεταναστών στη Μενόγεια όπου κρατείτο, και με τη χρήση χειροπέδων, ηλεκτρονικού βραχιολιού στο πόδι και ηρεμιστικής ένεσης (με επιφύλαξη), τον μετέφεραν στο αεροδρόμιο όπου πραγματοποιήθηκε η απέλασή του». Παράλληλα, ετοιμάζεται και η απέλαση της συζύγου και του παιδιού. 

«Η εξουσία του κράτους για άσκηση μεταναστευτικού ελέγχου είναι σεβαστή αλλά, όπως έχω πολλές φορές αναφέρει, αυτή πρέπει να ασκείται σύμφωνα με τις αρχές της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού, όταν άμεσα ή έμμεσα επηρεάζουν παιδιά», σημειώνει η κ. Μιχαηλίδου, τονίζοντας ότι προηγήθηκε για το παιδί αυτό άλλη μία παρέμβασή της. Στην επιστολή της προς τον Νίκο Νουρή, η αρμόδια Επίτροπος επαναδιατυπώνει ότι το παιδί γεννήθηκε στην Κύπρο και έχει ισχυρούς κοινωνικούς και εκπαιδευτικούς δεσμούς στη χώρα και επομένως, εμπίπτει στην κατηγορία μεταναστών με μακρά και εδραιωμένη παραμονή στην Κύπρο. 

Με δεδομένα τα πιο πάνω, η κ. Μιχαηλίδου ζητά από τον Υπουργό όπως δώσει οδηγίες για επανεξέταση του ενδεχομένου παραχώρησης στον πατέρα του παιδιού ειδικής άδειας παραμονής και εργασίας για ανθρωπιστικούς λόγους και κατά τη λήψη των αποφάσεων αυτών, να ληφθεί ιδιαιτέρως υπόψη το δικαίωμα στην οικογενειακή ζωή, την υγεία, την εκπαίδευση ώστε να μπορέσει να ολοκληρώσει τη λυκειακή του εκπαίδευση σε γλώσσα που κατέχει και γενικά το συμφέρον του 15χρονου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΥΠΕΣ: Παράνομα διαμένουν στην Κύπρο από το 2005

Σε απάντησή του το υπουργείο Εσωτερικών σημειώνει: 

«Το ζεύγος εισήλθε παράνομα στην Κυπριακή Δημοκρατία το 2005 και τόσο το αίτημά τους για διεθνή προστασία όσο και η προσφυγή τους στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφύγων, αλλά και η αίτησή τους στο Ανώτατο Δικαστήριο για έκδοση προνομιακού διατάγματος φύσεως Habeas Corpus, απορρίφθηκαν. Το ζεύγος κατά τη διάρκεια της παράνομης παραμονής του απέκτησε ένα παιδί. Η οικογένεια παρέμεινε παράνομα στη χώρα χωρίς να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια για νομιμοποίηση της παραμονής της, παρά τις επανειλημμένες ευκαιρίες και συστάσεις που της δόθηκαν προς τούτο. Στα πλαίσια των ευκαιριών που τους δόθηκαν περιλαμβάνεται και η αναστολή της κράτησης του πατέρα με την προϋπόθεση να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τον εθελούσιο επαναπατρισμό της οικογένειας, πράγμα που δεν έπραξε σε κανένα στάδιο της πολύχρονης παράνομης παραμονής τους. Λαμβάνοντας υπόψη τα γεγονότα, το σύνολο των αρνητικών αποφάσεων των διοικητικών οργάνων αλλά και το συμφέρον του παιδιού, το υπουργείο Εσωτερικών μερίμνησε για την έκδοση των αναγκαίων ταξιδιωτικών εγγράφων για το σύνολο των μελών της οικογένειας, ώστε όλοι να αναχωρήσουν από τη Δημοκρατία προς τη χώρα καταγωγής τους».