To Top
20:00 Πέμπτη
2 Απριλίου 2020
philenews insider
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Capital.gr
ΜΑΖΙ ΜΕ
Forbes
insider banner
Επόμενο
Προηγούμενο
Προς μονιμοποίηση 4.500 δημοσίων υπαλλήλων αορίστου χρόνου
ΑΡΧΙΚΗINSIDERΚΥΠΡΟΣ • Προς μονιμοποίηση 4.500 δημοσίων υπαλλήλων αορίστου χρόνου
Τελευταία Ενημέρωση: 12 Οκτωβρίου 2018, 6:33 πμ

Θετικά αντικρίζει η Κυβέρνηση την προοπτική μονιμοποίησης των δημοσίων υπαλλήλων αορίστου χρόνου, που ανέρχονται στις 4.500  χιλιάδες, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό θα γίνει με μια νομοθεσία, που δεν θα περιέχει αντισυνταγματικές διατάξεις, με τον κίνδυνο έτσι οι μονιμοποιήσεις αυτές να ακυρωθούν έπειτα από μια προσφυγή. Αυτό δήλωσε ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ, Γλαύκος Χατζηπέτρου μετά από συνάντηση που είχε στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη στην παρουσία του υπουργού Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη και της Αναπληρώτριας Κυβερνητικής Εκπροσώπου, Κλέλιας Βασιλείου.
 

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο κ. Χατζηπέτρου ανέφερε πως για την ΠΑΣΥΔΥ είναι ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα το θέμα των υπηρετούντων με το καθεστώς του αορίστου. «Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία κανένας δεν μπορεί να απολυθεί ούτως ως πλεονάζων και θεωρούμε ότι υπάρχει μια στρέβλωση με το να είναι οι μισοί δημόσιοι υπάλληλοι μόνιμοι και οι άλλοι μισοί έκτακτοι», ανέφερε ο κ. Χατζηπέτρου.
 
Ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ ανέφερε πως ζητήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να διερευνηθεί η δυνατότητα συλλογικού διορισμού των εκτάκτων δια νόμου, δηλαδή να μπουν στις οργανικές θέσεις που κατέχουν τώρα με την ιδιότητα του αορίστου χρόνου.
 
«Στη συνέχεια εκείνο που ζητήσαμε και το βλέπει θετικά και η άλλη πλευρά είναι ότι πρέπει να σταματήσει η πρόσληψη με αυτό το καθεστώς του εκτάκτου. Πρέπει οι μόνιμες θέσεις να πληρώνονται κανονικά μέσα από τις θεσμοθετημένες διαδικασίες δηλαδή μέσω της ΕΔΥ. Μπορώ να πω ότι ήταν θετικός και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Υπουργός Οικονομικών, θέτοντας ως μοναδική προϋπόθεση, που είναι και δική μας απαίτηση, αυτό να γίνει με νόμιμο τρόπο, ούτως ώστε να μην υπάρχει ευχέρεια ακύρωσης μετά από προσφυγή», τόνισε ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πρόεδρος προς ΠΑΣΥΔΥ: Πήρατε αρκετά δεν έχει άλλα
 
Ο κ. Χατζηπέτρου ανέφερε πως «το πιο σημαντικό είναι ότι αν γίνει αυτό δεν θα υπάρχει κόστος. Θα διατηρήσουν τις θέσεις που έχουν και θα μπουν στην ανάλογη μισθολογική βαθμίδα. Πιστεύω ότι θα είναι καλό και για τη δημόσια υπηρεσία και για τον τόπο αν δοθεί αυτή η λύση», σημείωσε χαρακτηριστικά.
 
Δήλωσε επίσης πως κατά τη συνάντηση επέδωσαν στον Πρόεδρο τη γενική απόφαση του τελευταίου συνεδρίου της ΠΑΔΥΣΥ και εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους προς την Κυβέρνηση για την παραχώρηση τεμαχίου κρατικής γης για ανέγερση νηπιαγωγείου και βρεφοκομικού σταθμού σε χώρο που γειτνιάζει με το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.
 
Όπως είπε ο κ. Χατζηπέτρου το έργο ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ, σε δέκα μήνες έγινε το νηπιαγωγείο και λειτούργησε κανονικά από την 1η του Σεπτέμβρη. «Είναι ένα σπουδαίο έργο για την ΠΑΣΥΔΥ, το οποίο εξυπηρετεί πολλούς δημόσιους υπαλλήλους. Θα δέχεται 180 νήπια και 60 βρέφη. Επί του παρόντος έχουμε σύνολο 175 παιδιά», ανέφερε ο κ. Χατζηπέτρου.
 
Σε σχέση με τη γενική απόφαση έγινε μια αναφορά στις συνέπειες της κρίσης, στη μεταρρύθμιση, στους εργοδοτουμένους αορίστου χρόνου και στο ΓεΣΥ.
 
Για το θέμα της μεταρρύθμισης, ο κ. Χατζηπέτρου επεσήμανε πως η ΠΑΣΥΔΥ έχει συμφωνήσει με την Κυβέρνηση σε πολλά θέματα που αφορούν τις μετακινήσεις, τις προαγωγές, την αξιολόγηση. «Κάποια κόμματα ήγειραν κάποια θέματα, το θέμα παρέμεινε στη Βουλή. Ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει συνέχεια, ώστε η μεταρρύθμιση που είναι αναγκαία να προχωρήσει κανονικά», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Χατζηπέτρου ανέφερε πως οι δημόσιοι υπάλληλοι αορίστου χρόνου είναι κοντά στους 4.500 και θα παίρνουν τον ίδιο μισθό και όταν μονιμοποιηθούν. Είπε ακόμη πως οι άνθρωποι αυτοί υπηρετούν για πάρα πολλά χρόνια και δεν μπορεί να ζουν στην αβεβαιότητα συνέχεια και με βάση τον νόμο είναι πλέον αορίστου χρόνου και δεν απολύονται ούτε και εάν ακόμη κριθούν πλεονάζοντες. Πρόσθεσε πως η μονιμοποίησή τους δεν θα έχει κόστος.
 
Ερωτηθείς για το θέμα της δικαστικής διαδικασίας στην οποία βρίσκονται στελέχη της ΠΑΣΥΔΥ για τα μέτρα που λήφθηκαν λόγω της κρίσης, ο κ. Χατζηπέτρου είπε πως «εμείς δεν αρνηθήκαμε να πληρώσουμε εκείνα που μας αναλογούν και πιστεύουμε ότι αν πήγαιναν αναλογικά και πλήρωναν όλοι ούτε η αγορά θα καθόταν, ούτε η οικονομία θα έπαιρνε τον κατήφορο που πήρε».
 
«Αλλά όταν η τότε Κυβέρνηση πήρε μέτρα και κατάργησε σύνταξη, μείωσε μισθούς, ποιο παράδειγμα έδωσε στον ιδιώτη έξω; Του έδωσε το ελεύθερο να επιβάλει τους όρους του. Εμείς αν είχαμε και μια προστασία σαν δημόσιοι υπάλληλοι, οι ιδιώτες δεν είχαν καμία προστασία και ξέρουμε ότι ο ένας έσπρωχνε τον άλλο να κάνουν απολύσεις, να μειώσουν μισθούς και έγινε αυτό το μπάχαλο που έχουμε σήμερα», σημείωσε.
 
Επεσήμανε πως τότε δεν υπήρξε διάλογος για την κατάργηση των συντάξεων, τις μειώσεις των μισθών, την κατάργηση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
 
Ανέφερε πως «εμείς θεωρήσαμε ότι δεν εξυπηρετούσε τίποτε να είμαστε σε μια διαρκή αντιπαράθεση με την Κυβέρνηση και είπαμε ότι το πιο φρόνιμο ήταν να πάμε στα δικαστήρια και με υπομονή περιμένουμε την ετυμηγορία των δικαστηρίων».
 
Πρόσθεσε πως «θα σεβαστούμε την όποια απόφαση και αυτό είναι υποχρέωση όλων», σημειώνοντας πως «μηνύματα που στέλνονται προς τη δικαιοσύνη ‘αλίμονο αν δικαιωθεί η ΠΑΣΥΔΥ’ είναι απαράδεκτα».
 
Αυτό σημαίνει παρέμβαση στη δικαστική διαδικασία, επεσήμανε.  Είπε ακόμη πως έκλεισαν τα δικόγραφα προ καιρού και παραμένει μόνο η δικαστική απόφαση.

Γραπτή δήλωση Κλέλιας Βασιλείου 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης είχε σήμερα συνάντηση με την ηγεσία της  ΠΑΣΥΔΥ, μέσα από την οποία διαπιστώθηκε για ακόμα μια φορά η κοινή διάθεση για εποικοδομητικό διάλογο προς επίλυση χρόνιων προβλημάτων. Προς αυτό τον σκοπό η Συντεχνία επέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη γενική απόφαση του τελευταίου συνεδρίου της.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε την ηγεσία της ΠΑΣΥΔΥ για τη μέχρι σήμερα συνεργασία, αλλά κυρίως για την υπεύθυνη στάση που τηρήθηκε από το σύνολο των Δημοσίων Υπαλλήλων.

Το κλίμα καλής συνεννόησης πρέπει να διατηρηθεί για το καλώς νοούμενο συμφέρον τόσο των Δημοσίων Υπαλλήλων όσο και της κοινωνίας ευρύτερα.
 
Πηγή: philenews

Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...