To Top
18:28 Τετάρτη
22 Ιανουαρίου 2020
philenews insider
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Capital.gr
ΜΑΖΙ ΜΕ
Forbes
insider banner
Επόμενο
Προηγούμενο
Πύργοι ύψους 109 μέτρων στον Πύργο Λεμεσού
ΑΡΧΙΚΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚΥΠΡΟΣ • Πύργοι ύψους 109 μέτρων στον Πύργο Λεμεσού
Τελευταία Ενημέρωση: 03 Νοεμβρίου 2018, 2:20 μμ
Μια νέα μικτή τουριστική ανάπτυξη προγραμματίζεται και πάλι στη Λεμεσό, αυτή τη φορά αποτελεί το έργο της εταιρείας Oxley Planetvision στην περιοχή της κοινότητας Πύργου, κοντά στον χώρο του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού της ΑΗΚ. Η ανάπτυξη τοποθετείται σε μια σειρά τεμαχίων που ανέρχονται συνολικά σε 102.637 m2 έκτασης, βρίσκονται στην περιοχή Αόρατοι, ανατολικά από το ξενοδοχειακό - παραθεριστικό συγκρότημα Park Tower.
 
Το κόστους €300 εκατ. έργο περιλαμβάνει δύο πύργους με 20 και 22 επίπεδα διαμερισμάτων αντίστοιχα, οι οποίοι φθάνουν τα 109 μέτρα ύψος, καθώς και βάθρο με ξενοδοχείο, το οποίο θα περιλαμβάνει ρεσεψιόν, αίθουσα εκδηλώσεων, εστιατόρια, γυμναστήριο, αίθουσα γιόγκα, θέατρο, αίθουσα παιχνιδιών, εσωτερική και εξωτερική πισίνα κ.λπ. Επιπλέον, το ξενοδοχείο, που θα είναι πέντε αστέρων, θα αποτελείται από 251 δωμάτια και όλους τους συνοδευτικούς και βοηθητικούς χώρους. Και τα δύο αυτά στοιχεία μοιράζονται ένα επίπεδο σε βάθρο (podium) το οποίο θα φιλοξενήσει τον χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων καθώς και τις υπηρεσίες του συμπλέγματος.
 
Η Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον εξετάζεται αυτό το διάστημα από την Περιβαλλοντική Αρχή. Ετοιμάστηκε από ομάδα εμπειρογνωμόνων με τον συντονισμό της Envi Services Ltd & Proplan Ltd, σύμφωνα με τους οποίους το έργο αναμένεται να προσελκύσει περισσότερους μόνιμους και παροδικούς κατοίκους στην ευρύτερη ανατολική Λεμεσό. Αυτό σημαίνει περισσότερη εμπορική κίνηση στις επιχειρήσεις της περιοχής.
 
Το έργο βρίσκεται στην περιοχή Αόρατοι και περιλαμβάνει ξενοδοχείο με τρεις πτέρυγες που σχηματίζουν ένα Ε και είναι και ο κυρίως όγκος όπου βρίσκονται οι δημόσιοι χώροι. Η είσοδος, το λόμπυ και το σαλόνι θα βρίσκονται στο επίπεδο 4, ενώ όλοι οι άλλοι δημόσιοι χώροι, περιλαμβανομένων των εστιατορίων και των πισίνων, θα βρίσκονται στο επίπεδο 1. Όλα τα ΒΟΗ (Back of House) δωμάτια θα βρίσκονται στο επίπεδο 1 και οι χώροι στάθμευσης στο Επίπεδο 2.
   
Περιλαμβάνει ακόμα δύο πύργους 108 διαμερισμάτων που είναι εντελώς ξεχωριστοί και λειτουργούν ανεξάρτητα από το ξενοδοχείο. Έχουν διαφορετικά ύψη, με τον πρώτο να έχει 18 ορόφους ενώ ο δεύτερος έχει 20. Στον κάθε όροφο υπάρχουν τρία διαμερίσματα, εκτός από τους τρεις τελευταίους ορόφους όπου βρίσκονται ρετιρέ. Οι πύργοι εξυπηρετούνται από τους κοινούς χώρους στο επίπεδο 4 (λόμπυ) και στο επίπεδο 6 που περιλαμβάνει ένα εξωτερικό κατάστρωμα με πισίνα και από το επίπεδο 3 όπου βρίσκονται οι χώροι στάθμευσης.
 
Το όλο συγκρότημα θα βρίσκεται σε τοπιοτεχνημένο χώρο και θα είναι κατασκευασμένο σύμφωνα με τους Κανόνες της Πράσινης Δόμησης. Θα διαθέτει συστήματα συλλογής και επεξεργασίας όμβριων και «γκρίζων νερών». Οι ποσότητες των καταναλώσεων έχουν υπολογιστεί από τους συμβούλους μηχανολόγους του έργου και δίνονται στις αντίστοιχες παραγράφους πιο κάτω. Στο έργο προνοείται η χρήση ναστομάτων (pellets) ξύλου σε κεντρικό λέβητα.
 
Η ευρύτερη περιοχή εντάσσεται σε δύο πολεοδομικές ζώνες. Τη Ζώνη Τ3β (τουριστική) και τη Ζώνη Γα5 (γεωργική) και χαρακτηρίζεται από την παρουσία οικιστικών και τουριστικών μονάδων. Τα υπό μελέτη παράκτια τεμάχια είναι σχετικά επίπεδα και καλύπτονται από πολύ αραιή θαμνώδη βλάστηση.
 
Δεν βλέπουν σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις
 
Δεν έχουν επισημανθεί άξιες λόγου περιβαλλοντικές επιπτώσεις, εκτός από την ανάγκη για συντονισμό με τις Αρχές για την έγκαιρη παροχή όλων των υποδομών, όπως αναφέρεται στη Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον. Σημειώνεται ότι όλες οι άλλες περιπτώσεις ελέγχονται μέσα από τον καλό σχεδιασμό και δεν υπάρχει άλλο θέμα σχετικά με το περιβάλλον το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί και να λυθεί. Για να μην υπάρξει κάποια απώλεια άγριας πανίδας και χλωρίδας ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης του έργου, και να μην επηρεαστούν επαπειλούμενα είδη, το φυσικό περιβάλλον θα πρέπει να εμπλουτιστεί ώστε να εποικισθεί από «άγρια ζωή των πόλεων».
 
Κατά τους μελετητές, από την περιβαλλοντική σκοπιά θα πρέπει να ληφθεί πρόνοια για την ορθολογική διαχείριση του άμμου που θα αφαιρεθεί, καθώς και να υπολογιστεί προσεκτικά η ποσότητα του ξένου φυτοχώματος που θα χρειαστεί για την τελική τοπιοτέχνηση.
 
Το 2022 αναμένεται η ολοκλήρωση του έργου
 
Το έργο θα εισέλθει στη φάση λειτουργίας σταδιακά από τις αρχές του 2022 με έναν τρόπο παρόμοιο με αυτό που γίνεται σε μεγάλες ξενοδοχειακές, εμπορικές και ενιαίες οικιστικές αναπτύξεις. Σύμφωνα με τους μελετητές, αυτό σημαίνει ότι η κατάληψη και χρήση τελειωμένων κτηρίων συμπίπτει με την κατασκευή. Για να αποφευχθούν προβλήματα σε αυτό το στάδιο, οι σχεδιαστές θα χρειαστεί να λάβουν υπόψη τη σταδιακή ανάπτυξη με τέτοιο τρόπο ώστε να ελαχιστοποιήσουν την ενόχληση προς τους ένοικους των τελειωμένων φάσεων.
 
Αυτό επίσης σημαίνει ότι δρόμοι πρόσβασης και βασικές γραμμές υπηρεσιών που θα τοποθετηθούν (ηλεκτρισμός, νερό, αποχετεύσεις, τηλέφωνα, πρόνοια για δροσισμό, εξαερισμό, κεντρική θέρμανση κ.λπ.) σχετικά με την κάθε φάση πρέπει να ολοκληρώνονται μέσα στην περίοδο της φάσης. Το ίδιο ισχύει για μέτρα για την παρεμπόδιση πλημμυρών, καθώς οι φυσικές απορροές του νερού θα διαταραχθούν και η δυνατότητα της γης να απορροφήσει νερά από τις κατακρημνίσεις σταδιακά θα μειωθεί, μέχρι να ολοκληρωθεί το σύστημα συλλογής των ομβρίων νερών. 
 
Τονίζεται ότι θα υπάρξει ανάγκη για την εταιρεία διαχείρισης του έργου να εισέλθει σε μια μακροχρόνια σύμβαση με την Τοπική Αρχή για την ανάληψη της ευθύνης και της συντήρησης για όλη τη δημόσια περιουσία εντός των ορίων της. 
  Άγγελος Νικολάου   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...