To Top
10:59 Πέμπτη
20 Φεβρουαρίου 2020
philenews insider
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Capital.gr
ΜΑΖΙ ΜΕ
Forbes
insider banner
Επόμενο
Προηγούμενο
Πρώτα Schengen Visa και μετά διαβατήριο
ΑΡΧΙΚΗINSIDERΚΥΠΡΟΣ • Πρώτα Schengen Visa και μετά διαβατήριο
Τελευταία Ενημέρωση: 01 Φεβρουαρίου 2019, 11:30 πμ
Ανοικτή γραμμή με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα έχει η Κύπρος για τους επενδυτές που θα αιτούνται να πολιτογραφηθούν Κύπριοι. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο Επενδυτικό Πρόγραμμα Πολιτογραφήσεων, για να σταματήσουν οι αντιδράσεις από την Κομισιόν, είναι η ανταλλαγή πληροφοριών σε σχέση με τους επενδυτές, με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Συγκεκριμένα, περιλαμβάνεται πρόνοια, σύμφωνα με την οποία ο επενδυτής που θα υποβάλλει αίτηση για την εξασφάλιση κυπριακής υπηκοότητας, θα πρέπει να προσκομίζει και την Schengen Visa. 
 
 
Αρμόδια πηγή ανέφερε στον «Φ» πως η  Schengen Visa θα αποδεικνύει πως δεν απορρίφθηκε η αίτηση του από άλλη χώρα. Η Κομισιόν απαιτεί οι πρόνοιες του προγράμματος να καταστούν πιο αυστηρές γιατί οι επενδυτές. εκτός από την κυπριακή υπηκοότητα, αυτόματα γίνονται και Ευρωπαίοι πολίτες. Παρόλο που το κείμενο με τις αλλαγές με το Επενδυτικό Πρόγραμμα Πολιτογραφήσεων, δεν έχει πάρει ακόμη την τελική του μορφή, ωστόσο σίγουρο θεωρείται πως θα υπάρχουν πρόνοιες για τη διεξαγωγή αυστηρών ελέγχων σε σχέση με τους επενδυτές, για τους οποίους θα είναι πλήρως ενημερωμένη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Υπενθυμίζεται πως όλες οι αιτητές θα περνούν από έλεγχο δέουσας επιμέλειας από διεθνή εξειδικευμένη εταιρεία. Επίσης, στις αλλαγές θα είναι και η αύξηση του ποσού των επενδύσεων.
   
Συγκεκριμένα οι αιτητές θα πρέπει να προβαίνουν σε επενδύσεις ύψους €2,5 εκατ. αντί €2 εκατ. που προβλέπει σήμερα το πρόγραμμα. Παράλληλα, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την υποχρέωση έκδοσης πολεοδομικής άδειας έξι μήνες, πριν από την υποβολή της αίτησης. Επίσης πρέπει να εξασφαλίζουν προσωρινή άδεια παραμονής για έξι μήνες. Άλλη μια αλλαγή που πιθανό να περιληφθεί στο Επενδυτικό Πρόγραμμα Υπηκοοτήτων, είναι η προσκόμιση και άλλων στοιχείων κατά την υποβολή αιτήσεων. Θα πρέπει όλες οι αιτήσεις των υποψηφίων επενδυτών να συνοδεύονται με εκτίμηση ακινήτων. Αρμόδια πηγή ανέφερε πως η εκτίμηση θα γίνεται μόνο από αδειούχους εκτιμητές. Σημαντική είναι και η πρόνοια για αξιοποίηση μέρους της επένδυσης που για στο κοινωνικό σύνολο. 
 
Θα δημιουργηθούν ειδικά ταμεία στα οποία θα καταλήγει ποσό €150 χιλ. από επένδυση. Οι €100 χιλ. θα καταλήγουν σε Ταμείο για την έρευνα και την καινοτομία. Οι υπόλοιπες €50 χιλ. θα μεταφέρονται σε άλλο ταμείο κατασκευής κατοικιών για ευάλωτες ομάδες πολιτών. Μια από τις σκέψεις είναι τα χρήματα να τα διαχειρίζεται ο ΚΟΑΓ. 

Αλλαγές αναμένονται και στο κώδικα συμπεριφοράς που πρέπει να τηρούν οι πάροχοι που παρέχουν υπηρεσίες πολιτογραφήσεων. Μελετάται το ενδεχόμενο να διώκονται ποινικά όσοι παραβιάζουν τον κώδικα. Χθες οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης, τα μέλη του Συνδέσμου Μεγάλων Επενδύσεων και του CIPA, εξέτασαν ενδελεχώς το προσχέδιο του κειμένου με τις αλλαγές που προτείνονται. Την ερχόμενη εβδομάδα οι εμπλεκόμενοι θα έχουν νέα συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, στον οποίο θα μεταφέρουν τις θέσεις τους. Προσπάθεια της κυβέρνησης είναι το τελικό κείμενο να είναι συμφωνημένο με τους εμπλεκόμενους προτού οδηγηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο.
 
  Ελευθερία Παιζάνου   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...