Ομάδα επιστημόνων από την Ελλάδα μετακάλεσε στην Κύπρο το υπουργείο Γεωργίας, προκειμένου να χαρτογραφήσει την πυρόπληκτη περιοχή της Λάρνακας και της Λεμεσού που άφησε χιλιόμετρα καμένη γη, με άγνωστες ακόμα συνέπειες.

Οι εμπειρογνώμονες από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών θα παρέχουν κάθε δυνατή βοήθεια στις επηρεαζόμενες περιοχές της ορεινής Λάρνακας και Λεμεσού που πλήγηκαν από τη μεγάλη πυρκαγιά της 3ης Ιουλίου. Στόχος είναι, όπως αναφέρθηκε αρμοδίως στον «Φ», να υποβληθούν εισηγήσεις για να προληφθούν ο πλημμυρικός και κατολισθητικός κίνδυνος, ο κίνδυνος διάβρωσης, καθώς και να επανέλθει το οικοσύστημα.  Σήμερα, τα μέλη της επιστημονικής ομάδας θα πραγματοποιήσουν ολοήμερη επίσκεψη στις πυρόπληκτες περιοχές, συνοδεία υπηρεσιακών του Υπουργείου Γεωργίας απ’ όλα τα εμπλεκόμενα τμήματα. Αναμένεται ότι από την επίσκεψη στον τόπο της πυρκαγιάς θα προκύψουν χρήσιμα συμπεράσματα, που θα εμπλουτίσουν τις εισηγήσεις της ομάδας εργασίας που έχει συσταθεί για την άμεση υλοποίηση αντιδιαβρωτικών/αντιπλημμυρικών έργων. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ελεύθερος με όρους ο 67χρονος για τη φονική πυρκαγιά

Ο φόβος των αρμοδίων υπηρεσιών είναι πως με την αποψίλωση της γης αφού η πυρκαγιά σάρωσε τα πάντα, με τις πρώτες βροχές θα πνιγούν οι πυρόπληκτες κοινότητες με τόνους λάσπη. Oι εμπειρογνώμονες, οι οποίοι έχουν αξιόλογη ερευνητική δραστηριότητα και σημαντική εμπειρία από πυρκαγιές στην Ελλάδα, κλήθηκαν από το Υπουργείο Γεωργίας, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, να συμβάλουν στην προσπάθεια για αντιμετώπιση των επιπτώσεων που προκάλεσε η μεγάλη πυρκαγιά. 

Χθες η επιστημονική ομάδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών συναντήθηκε με εκπροσώπους της Διοίκησης του υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, του Τμήματος Δασών, του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης και των Επαρχιακών Διοικήσεων Λάρνακας και Λεμεσού. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης πραγματοποιήθηκε σύντομη παρουσίαση και ενημέρωση για το «Σχέδιο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και Άμεσων Επεμβάσεων – Σχέδιο Δράσης Πρόληψης Δασικών Πυρκαγιών στην Πυρόπληκτη Περιοχή της Κύπρου» που ετοιμάστηκε από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αύριο Πέμπτη η επιστημονική ομάδα θα συναντηθεί με τον υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστα Καδή τον οποίο θα ενημερώσει για τα αποτελέσματα της περιοδείας της στην πυρόπληκτη περιοχή. 

Σημειώνεται ότι η εν λόγω επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τον καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, δρ Ευθύμιο Λέκκα, ανέπτυξε τα τελευταία χρόνια αξιόλογη ερευνητική και επιστημονική δραστηριότητα στον τομέα διαχείρισης φυσικών καταστροφών και έχει αποκτήσει σημαντική εμπειρία από τις πυρκαγιές στην Ηλεία, την Πάρνηθα, τον Ταΰγετο, τη Μονεμβασιά, τα Κύθηρα, τη Χίο, το Μάτι και την Εύβοια, στις οποίες εκτελέστηκαν ειδικές έρευνες διαχείρισης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.