To Top
14:55 Τετάρτη
19 Φεβρουαρίου 2020
philenews insider
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Capital.gr
ΜΑΖΙ ΜΕ
Forbes
insider banner
Επόμενο
Προηγούμενο
Η Moneyval αρχίζει το «ξεσκόνισμα»
ΑΡΧΙΚΗINSIDERΚΥΠΡΟΣ • Η Moneyval αρχίζει το «ξεσκόνισμα»
Τελευταία Ενημέρωση: 11 Μαΐου 2019, 10:00 πμ
Στο μικροσκόπιο της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Moneyval του συμβουλίου της Ευρώπης τίθεται η Κύπρος για δέκα μέρες, από τη Δευτέρα και μέχρι 23 Μαΐου. Από κόσκινο θα περάσουν τα μέτρα που λαμβάνουν οι Αρμόδιες Αρχές, για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Τράπεζες, ΚΕΠΕΥ, ελεγκτικά και δικηγορικά γραφεία, αλλά και οι διαδικασίες για τα «χρυσά διαβατήρια» για την παραχώρηση ιθαγένειας σε Ρώσους θα περάσουν από έλεγχο στα πλαίσια του 5ου γύρου αξιολόγησης. Τo πρόγραμμα των κυπριακών διαβατηρίων και ο αριθμός των πολιτογραφήσεων είναι από τα θέματα που θα απασχολήσουν. Ο έλεγχος γίνεται σε μια περίοδο που συνεχώς μειώνεται η παρουσία των Ρώσων καταθετών στην Κύπρο και συνεχώς κλείνουν τραπεζικούς λογαριασμούς.
 
Από το 2015 και μέχρι τον δεύτερο μήνα του 2019 τα ρωσικά κεφάλαια που έφυγαν από τις τράπεζες ήταν ύψους €5 δισ. Η ομάδα της Moneyval θα επανεξετάσει και θα αξιολογήσει το επίπεδο συμμόρφωσης του πλαισίου της Κύπρου με τις 40 συστάσεις της ομάδας χρηματοοικονομικής δράσης (FATF), αναφορικά με το ξέπλυμα χρήματος. 
   
Η πρώτη αξιολόγηση της Κύπρου έγινε από την Moneyval το 1998 και επαναλαμβάνεται κάθε πέντε χρόνια. Η τελευταία ολοκληρωμένη αξιολόγηση από τη Moneyval έγινε το 2011, ωστόσο, η σωρεία κατηγοριών που είχαν αφεθεί μετά τα γεγονότα του Μαρτίου του 2013, σε σχέση με τις ρωσικές καταθέσεις στην πρώην Λαϊκή Τράπεζα και στην Τράπεζα Κύπρου, οδήγησε την Αρμόδια Ευρωπαϊκή Αρχή να προβεί σε ενδιάμεση αξιολόγηση. Οι αξιολογήσεις από τη Moneyval στοχεύουν στη διατύπωση συστάσεων προς τις Εθνικές Αρχές, αλλά και στη βελτίωση των συστημάτων τους για την πιο αποτελεσματική καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.
 
Σημειώνεται ότι η Λευκωσία παρακολουθείται στενά και από το δίκτυο καταπολέμησης χρηματοοικονομικών εγκλημάτων των ΗΠΑ, γνωστό ως FinCEN. Οι κυπριακές Εποπτικές Αρχές θεωρούν ότι έχουν ληφθεί και συνεχίζουν να λαμβάνονται όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα που υποδεικνύονται από τους διεθνείς οργανισμούς και κυρίως από τις Εποπτικές Αρχές της Ευρώπης για την καταπολέμηση βρόμικου χρήματος. Σημειώνεται ότι η Κεντρική Τράπεζα έχει αναθεωρήσει προς το αυστηρότερο την οδηγία για τις shell companies, ώστε να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά τις ξένες επικρίσεις. Η εγκύκλιος είχε ως αποτέλεσμα οι τράπεζες να κλείσουν μη συμβατούς λογαριασμούς και να αρνηθούν να ανοίξουν νέους λογαριασμούς που δεν πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια.
 
Οι θετικές διαπιστώσεις του υφυπουργού Οικονομικών και εκ των πολιτικών προϊσταμένων της μονάδας FinCEN των ΗΠΑ, Marshall Billingslea, που επισκέφθηκε τον Απρίλιο την Κύπρο, δημιουργούν ένα πιο θετικό κλίμα. Στην ομάδα αξιολόγησης της Moneyval, συμμετέχει εδώ και λίγα χρόνια εκπρόσωπος του FinCEN με την ιδιότητα του παρατηρητή και οι δηλώσεις του κ. Billingslea έχουν βαρύνουσα σημασία ενόψει της νέας αξιολόγησης.
 
  Θεανώ Θειοπούλου   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...