Μυστικό μέχρι χθες κρατούσαν οι βρετανικές στρατιωτικές Αρχές, αεροπορικό ατύχημα με πολεμικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) στο Ακρωτήρι, που συνετρίβη κατά την διάρκεια ασκήσεων στις 14 Οκτωβρίου.  Πρόκειται για εξελιγμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος τύπου Watchkeeper, βάρους 500 κιλών και μήκους 6,5 μέτρων που συμμετείχε σε ασκήσεις με οπλικά μέσα υψηλής τεχνολογίας για τις οποίες έγραψε ο «Φ».

Η συντριβή του μη επανδρωμένου αεροσκάφους κρατήθηκε μυστική, μέχρι πρόσφατα. Όταν ρωτήθηκαν σχετικά οι στρατιωτικές Αρχές της Μεγάλης Βρετανίας αναγκάστηκαν λόγω και της εκεί νομοθεσίας για την ενημέρωση των πολιτών, να επιβεβαιώσουν λακωνικά το γεγονός. Συγκεκριμένα, απαντώντας στο σχετικό ερώτημα, εκπρόσωπος των στρατιωτικών Αρχών της Βρετανίας, δήλωσε: «Επιβεβαιώνουμε ότι στις 14 Οκτωβρίου 2020, κατά τη διάρκεια συνήθους πτήσης, υπήρξε ένα περιστατικό που αφορούσε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος τύπου Watchkeeper  στο Ακρωτήρι στην Κύπρο, λόγω του οποίου προκλήθηκαν ζημιές στο αεροπλάνο. Επειδή βρίσκεται σε εξέλιξη πλήρης έρευνα του δυστυχήματος θα ήταν ακατάλληλο να σχολιάσουμε οτιδήποτε άλλο αυτή τη στιγμή». Δεν υπήρξε τραυματισμός, συμπλήρωσε ο ίδιος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στην Κύπρο τα υπερσύγχρονα drones του βρετανικού στρατού

Όπως έγραψε ο «Φ» στα τέλη Οκτωβρίου, οι ασκήσεις που έγιναν για δοκιμές νέων πολεμικών συστημάτων τεχνολογιών αιχμής, επικεντρώθηκαν και στη χρήση νέων εξελιγμένων μη επανδρωμένων αεροπλάνων (drones), τα οποία χρησιμοποιούνται στις στρατιωτικές χερσαίες και αεροναυτικές ασκήσεις, για να παρέχουν στις στρατιωτικές μονάδες άμεσης επέμβασης, ενισχύσεις με πυρομαχικά, καύσιμα, ιατρικά εφόδια ή τρόφιμα και νερό, καθώς και πληροφορίες για τις κινήσεις και τη δραστηριότητα των εχθρών. Τα drones, δοκιμάστηκαν σε συνεργασία με την εταιρεία τεχνολογίας άμυνας QinetiQ. Εκτός από το ότι χρησιμοποιήθηκαν για εκπαίδευση στην παρακολούθηση και αναγνώριση στόχων μέσα από τη ζωντανή ροή δεδομένων από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, δοκιμάστηκε και το λογισμικό για  επικοινωνίες, τη συλλογή πληροφοριών, πλοήγηση και κοινή χρήση δεδομένων σε εχθρικό περιβάλλον, ενώ το κέντρο επιχειρήσεων είχε εγκατασταθεί στο πλοίο υποστήριξης RFA Lyme Bay.

Το Watchkeeper είναι εξοπλισμένο με ευφυείς κάμερες και αισθητήρες αναγνώρισης, όπως και με ραντάρ επιτήρησης τελευταίας τεχνολογίας. Επιτρέπει στο κέντρο ελέγχου να βλέπει εικόνα με αναγνώριση προσωπικού και όπλων σε απόσταση μέχρι 200 χιλιόμετρα μακριά. Συγκεντρώνει πληροφορίες, όπως εντοπισμό εχθρικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας. Με μήκος 6,5 μέτρων και άνοιγμα πτερυγίων πέραν των 10 μέτρων, βάρος μισού τόνου και ακτίνα πτήσης μέχρι και 200 χιλιόμετρα, με μέση ταχύτητα πτήσης τους 77 κόμβους στις 16.000 πόδια και αυτονομία 14 ωρών, θεωρείται ένα από τα πιο σύγχρονα πολεμικά drones. Όμως το μέγεθος, το βάρος και ο εξοπλισμός του, αποτελούν ουσιαστικό κίνδυνο σε περίπτωση συντριβής, ιδιαίτερα σε περιοχές με ανθρώπινη δραστηριότητα.