Σκεφτόμουν να γράψω όσα παράδοξα και αντιφατικά βλέπουμε να γίνονται από μέρους της κυβέρνησης, σε σχέση με την αναχαίτιση του κορονοϊού, και ζαλίστηκα μόνο που τα θυμήθηκα. Στο τέλος, αποφάσισα να μην το κάνω. Θα πω μόνο ότι, οι τόσες αντιφάσεις, έχουν κάνει τα μέτρα αναξιόπιστα και ο κόσμος, σε πολλές περιπτώσεις, δεν τα παίρνει στα σοβαρά. Η ίδια η κυβέρνηση τα υποσκάπτει, με την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά της.

Οι σοβαρές κυβερνήσεις, κάθονται κάτω και συσκέπτονται με τους ειδικούς και καταστρώνουν μια στρατηγική και ένα πλάνο. Η Κύπρος, ως ένα νησί, έχει ένα ατού απέναντι σε άλλες χώρες της Ευρώπης: έχει ως σύνορα της, τη θάλασσα. Εξαρχής, η κυβέρνηση, θα μπορούσε μαζί με το μέτρο του lockdown, να σταματούσε τις πτήσεις ξένων προς Κύπρο, και τότε, θα μηδένιζε τα κρούσματα και η Κύπρος τώρα, θα ήταν ελεύθερη από τον ιό. Η Νέα Ζηλανδία, πως τα κατάφερε, χωρίς καν να έχει εμβόλιο;   

Παράλληλα, από το τέλος του 2019, που ακούσαμε για πρώτη φορά για τον κορωνοϊό, και τι γινόταν στην Κίνα, τί θα έπρεπε να κάνει μια σοβαρή και προμηθής κυβέρνηση; Να αρχίσει να ενισχύει τα δημόσια νοσηλευτήρια, που σίγουρα μετά θα καλούνταν να αντιμετωπίσουν τυχόν ασθενείς με κορωνοϊό. Θυμάστε, γιατρούς και νοσηλευτές, πως προσπαθούσαν να προστατευτούν όταν άρχισαν να δέχονται τους πρώτους ασθενείς: Με μαυροσάκουλα! 

Για χάρη συζήτησης, ας δεχτούμε ότι η πανδημία τους αιφνιδίασε. Οι μήνες που μεσολάβησαν, από την Άνοιξη ως το Φθινόπωρο, δεν ήταν αρκετοί για να έπαιρναν τα κατάλληλα μέτρα; Να ενίσχυαν τα δημόσια νοσηλευτήρια, με νοσηλευτές και γιατρούς, ώστε σε ώρα ανάγκης, να λειτουργούσαν θαλάμους με νέες κλίνες.  Οι λειτουργοί υγείας, γιατροί και νοσηλευτές, που είναι στην πρώτη γραμμή φωνάζουν, λένε ότι δεν υπάρχει προσωπικό. Οι ιδιώτες γιατροί που έχουν επιστρατευτεί δεν γνωρίζουν τι θα πρέπει να κάνουν και ρωτούν τους γιατρούς του δημοσίου. Ο Υπουργός Υγείας, με μεγάλη ευκολία, ρίχνει τις ευθύνες στον ΟΚΥπΥ, ενώ είναι δική του ευθύνη και η στελέχωση του Οργανισμού, αλλά και ο σχεδιασμός αντιμετώπισης της πανδημίας.  

Στην ερώτηση των βουλευτών του ΑΚΕΛ, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας για το 2021, για το που δόθηκαν τα 100 εκατομμύρια ευρώ που είχε εξαγγείλει ο Πρόεδρος, ως στήριξη στον τομέα υγείας, δεν δόθηκε καμία απάντηση. Τί έγιναν κ. Υπουργέ;   

Κι αν δεν είναι κοροϊδία η εξαγγελία του ερχομού των εμβολίων και ο ρυθμός με τον οποίο γίνονται, δεν ξέρω τι να πω. Χρειάστηκε βέβαια να επιστρατεύσουν και τον Πρόεδρο, να γίνει μια μικρή φιέστα. Προς τι; Για να πειστεί ο κόσμος να εμβολιαστεί και να μην υπάρχουν επαρκή εμβόλια; Πώς γίνεται το Ισραήλ να εμβολιάζει 150.000 άτομα ημερησίως; Από τις 29 Δεκεμβρίου, εμβολίασε μισό εκατομμύριο πολίτες. Σε εμάς, όπως λένε οι ειδικοί, μόνο 600.000 χρειάζεται να εμβολιαστούν για να έχουμε ανοσία στον κορωνοϊό. Άρα με ρυθμούς Ισραήλ θα έπρεπε εντός 4 ημερών να είχαμε φτάσει στο στόχο μας. 

Με τα αλλοπρόσαλλα και αντιφατικά μέτρα της, η κυβέρνηση, έχει πλήξει, πέραν της δημόσιας υγείας, την οικονομία και ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ανεπανόρθωτα. Ενώ οι επιδημιολόγοι, είχαν προτείνει αυστηρότερα μέτρα για τον Νιόβρη, ώστε μετά να υπήρχε το περιθώριο για ελάφρυνση των μέτρων κατά τον Δεκέμβρη, ώστε ως μήνας των γιορτών, και της κίνησης της αγοράς, να επούλωνε λίγες από τις πληγές που άφησαν οι μήνες του lockdown, εντούτοις δεν εισακούστηκαν και η κυβέρνηση έκαμε κατά το δοκούν.  

Ακόμα και οι πιο καλόπιστοι παρατηρητές της κατάστασης που βιώνουμε στην πατρίδα μας, δεν μπορούν να δώσουν τα εύσημα σε αυτήν την κυβέρνηση, ούτε για αναχαίτιση της πανδημίας, ούτε για στήριξη της οικονομίας.  

Υπάρχουν οι λύσεις μόνον όταν υπάρχει η πολιτική βούληση.  

*Κοινοβουλευτική συνεργάτιδα ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις