Εξειδικευμένους συμβούλους που θα βοηθήσουν στη βελτίωση της διαδικασίας και τον εντοπισμό και κλείσιμο τρυπών στη διαδικασία φραγής ιστοσελίδων στοιχημάτων μέσω υπολογιστών και κινητών, προλαμβάνει η Εθνική Αρχή Στοιχημάτων. Με σχετικό διαγωνισμό που προκήρυξε, θα προσλάβει συμβούλους με σκοπό την αναβάθμιση της διαδικασίας φραγής ιστοσελίδων και εφαρμογή νέων μεθόδων διασφάλισης της νομιμότητας. 

Όπως επεξηγείται, με βάση τη νομοθεσία, οι παροχείς διαδικτυακών υπηρεσιών εφαρμόζουν σύστημα φραγής το οποίο εμποδίζει την πρόσβαση χρηστών-πελατών τους σε παροχείς υπηρεσιών στοιχήματος οι οποίοι δεν κατέχουν την κατάλληλη άδεια (κλάσης Β) και σε παροχείς των υπηρεσιών που προβλέπονται σε συγκεκριμένες προβλέψεις της ίδιας νομοθεσίας, αφού ενημερώσουν την Εθνική Αρχή Στοιχημάτων. Η φραγή τίθεται σε εφαρμογή εντός 72 ωρών από την ενημέρωση των παροχέων από την Αρχή.

Η Αρχή Στοιχημάτων, εφαρμόζει εσωτερική διαδικασία με την οποία καταγράφει τις παράνομες ιστοσελίδες και ανά εβδομάδα επικαιροποιεί τη λίστα φραγής η οποία είναι αναρτημένη στην ειδική για τον σκοπό αυτό ιστοσελίδα (https://nba.gov.cy/wp-content/uploads/BlockingListLatest.txt). Ακολούθως, αποστέλλει ενημέρωση στις εταιρείες παροχής ίντερνετ όπου τους καλεί για εφαρμογή της λίστας. Ο έλεγχος εφαρμογής από μέρους των παρόχων ίντερνετ, διενεργείται με εσωτερική διαδικασία.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι εμπειρογνώμονες σύμβουλοι που θα επιλεγούν για να βοηθήσουν την Εθνική Αρχή Στοιχημάτων θα κληθούν να εξετάσουν και να αξιολογήσουν την υφιστάμενη διαδικασία με τη χρήση εξειδικευμένου εργαλείου για αναζήτηση πιθανών παραβιάσεων της διαδικασίας όσον αφορά τη διαδικτυακή φραγή και τη φραγή εφαρμογών για κινητά (mobile apps) και αναγνώριση των κενών που υφίστανται. Με βάση τις διαπιστώσεις αυτές, θα προχωρήσουν σε συστάσεις και εισηγήσεις για βελτίωση, συμπεριλαμβανομένης της ετοιμασίας επικαιροποιημένου εγχειριδίου διαδικασιών.