Η πρόσφατη εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας (9 Νοεμβρίου) σχετικά με το άνοιγμα των εισόδων των δημοτικών σχολείων στις 07:00π.μ. (ώρα προσέλευσης του προσωπικού καθαριότητας), «καταργώντας» σημείο του πρωτοκόλλου που προνοούσε άνοιγμα στις 07:30π.μ., έφερε αντίδραση από πλευράς ΠΟΕΔ.

Συγκεκριμένα, η ΠΟΕΔ την περασμένη Παρασκευή ενημέρωσε τις διευθύνσεις των σχολείων ότι «η οδηγία για άνοιγμα των εισόδων από την ώρα προσέλευσης του προσωπικού καθαριότητας, εφαρμόζεται με αποκλειστική ευθύνη του υπουργείου Παιδείας, το οποίο έδωσε τις σχετικές οδηγίες και οφείλει να μεριμνήσει για τα θέματα ασφάλειας και υγείας των μαθητών, οι οποίοι θα προσέρχονται στα σχολεία μεταξύ των ωρών 07:00π.μ. – 07:30π.μ.». Επιπρόσθετα, η ΠΟΕΔ ενημέρωσε τους διευθυντές ότι έχει θέσει τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες της για τη νέα οδηγία και στον υπουργό Παιδείας, ξεκαθαρίζοντας δε πως η ώρα προσέλευσης και η οποιαδήποτε ευθύνη των εκπαιδευτικών καθορίζεται με σαφήνεια από τους Κανονισμούς λειτουργίας των σχολείων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Υπ. Παιδείας για άνοιγμα σχολείων, στελέχωση, κανονισμούς

Όπως αναφέρθηκε στον «Φ» από πηγές του δασκαλικού κόσμου, η διαφοροποίηση αυτή, αφού καταργεί το υγειονομικό πρωτόκολλο και προνοεί πλέον άνοιγμα εισόδων των παιδιών από τις 07:00π.μ. αντί στις 07:30π.μ., θέτει σε κίνδυνο θέματα ασφάλειας και υγείας. Κι αυτό, όπως μας λέχθηκε, γιατί δεν μπορεί ουδείς να διασφαλίσει ότι οι μαθητές σε εκείνο το μισάωρο, δεν θα έρθουν σε επαφή μεταξύ τους, και άρα στην πράξη να μην τηρούνται σημαντικές πρόνοιες των πρωτοκόλλων. Επίσης, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι με αυτή τη διαφοροποίηση, «ποιος ο λόγος οι δάσκαλοι να βρίσκονται στην τάξη τους στις 07:30π.μ. για να παραλαμβάνουν τα παιδιά για θέματα ασφάλειας και υγείας, αντί τις 07:45π.μ. που αρχίζει κανονικά το μάθημα». 

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα, όπως έγραψε ο «Φ» προ μερικών ημερών αποκαλύπτοντας τη νέα οδηγία, αφορά το φαινόμενο που παρατηρήθηκε από την πρώτη μέρα έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, με μαθητές να μένουν το πρωί στο πεζοδρόμιο αναμένοντας το σχολείο να ανοίξει στις 07:30π.μ. και να απασχολεί έντονα όλους τους φορείς, μεταξύ των οποίων τις Σχολικές Εφορείες και τους Συνδέσμους Γονέων. 

Στην οδηγία που στάλθηκε από το Υπουργείο στα σχολεία γίνεται, μεταξύ άλλων, η εξής αναφορά: «Προκειμένου να εξυπηρετηθούν γονείς, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να φέρνουν τα παιδιά τους στο σχολείο πριν την έναρξη των μαθημάτων, μέσα από τις διευθετήσεις που έγιναν μεταξύ υπουργείου Παιδείας και Συνδέσμων Γονέων, οι είσοδοι των σχολείων θα πρέπει να παραμένουν ανοιχτές από την ώρα που προσέρχεται στο σχολείο το προσωπικό καθαριότητας».