To Top
23:58 Τετάρτη
1 Απριλίου 2020
philenews insider
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Capital.gr
ΜΑΖΙ ΜΕ
Forbes
insider banner
Επόμενο
Προηγούμενο
Ταξίδια business class και σουίτα με φειδώ
ΑΡΧΙΚΗINSIDERΚΥΠΡΟΣ • Ταξίδια business class και σουίτα με φειδώ
  21 Σεπτεμβρίου 2019, 8:40 πμ  

Τους περιορισμούς στις δαπάνες για υπηρεσιακά ταξίδια στο εξωτερικό του Προέδρου της Δημοκρατίας, των υπουργών και των γενικών διευθυντών των υπουργείων και των συνοδειών τους υπενθυμίζει το Γενικό Λογιστήριο. Εγχειρίδιο που έχει δημοσιοποιηθεί στις 16 Σεπτεμβρίου 2019 δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές για τα έξοδα που μπορούν να γίνουν από τη χρήση business class στο αεροπλάνο, τα έξοδα των συζύγων, τα μικροέξοδα της κάθε μέρας, τη χρήση σουίτας και τα επιδόματα που λαμβάνουν για να συντηρούνται στο ταξίδι στο εξωτερικό.

Πάντως, τα χρήματα από τους φορολογούμενους, που μπορούν να δαπανηθούν στα ταξίδια, δεν είναι λίγα καθώς αφορούν νυν πολιτικούς αρχηγούς αλλά και τέως αξιωματούχους του κράτους που δεν πληρώνουν τα έξοδά τους, υπό προϋποθέσεις. Τα κυριότερα σημεία του εγχειριδίου είναι:

 
● Ταξίδια στο εξωτερικό σε επιχειρηματικές θέσεις θα μπορούν να πραγματοποιούνται μόνο στις ακόλουθες περιπτώσεις: Ταξίδια του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Προέδρου της Βουλής και του Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Ταξίδια του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, του υφυπουργού παρά τω Προέδρω, του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, των μελών της Βουλής, των μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου και των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων σε πτήσεις είτε απευθείας είτε με ενδιάμεση στάση των οποίων η διάρκεια υπερβαίνει τις πέντε ώρες, συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των ωρών αναμονής.

● Επίδομα συντήρησης εξωτερικού καταβάλλεται στα πρόσωπα (αξιωματούχους/κρατικούς λειτουργούς) που πραγματοποιούν υπηρεσιακό ταξίδι στο εξωτερικό, για τα έξοδα διαμονής και διατροφής τους, καθώς και άλλα προσωπικά τους έξοδα (φιλοδωρήματα, τοπικά τηλεφωνήματα, τοπικά έξοδα διακίνησης κ.λπ.), λόγω παραμονής τους εκτός έδρας. Οι αξιωματούχοι/κρατικοί λειτουργοί που ταξιδεύουν υπηρεσιακά οφείλουν να επιλέγουν το οικονομικότερο πακέτο (κόστος αεροπορικού εισιτηρίου και επίδομα συντήρησης εξωτερικού). 

● Στο επίδομα διατροφής συμπεριλαμβάνονται εκτός από έξοδα διατροφής και άλλα προσωπικά έξοδα (φιλοδωρήματα, τοπικά έξοδα διακίνησης, τοπικά τηλεφωνήματα κ.ά.). Για τις ημέρες ταξιδίου (πτήσεων) προς/από έναν προορισμό, ανεξαρτήτως της διάρκειάς του, των ωρών άφιξης/αναχώρησης ή τυχόν ενδιάμεσων στάσεων, καταβάλλεται κατ‘ αποκοπή επίδομα, το οποίο αντιστοιχεί σε συνολικά 2,5 επιδόματα γεύματος/δείπνου και άλλα προσωπικά έξοδα, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ο αξιωματούχος/κρατικός λειτουργός εμπίπτει. Το εν λόγω κατ’ αποκοπή επίδομα υπολογίζεται στη βάση του ύψους του επιδόματος συντήρησης εξωτερικού της χώρας/πόλης στην οποία ο υπάλληλος μεταβαίνει υπηρεσιακά. 

● Στα έξοδα διαμονής αξιωματούχων/κρατικών υπαλλήλων που συνοδεύονται από την/τον σύζυγο, εκεί όπου δεν υπάρχουν ή δεν μπορούν να εκδοθούν ξεχωριστά τιμολόγια για τα έξοδα διαμονής των συζύγων, ο επηρεαζόμενος αξιωματούχος/κρατικός λειτουργός καταβάλλει τη διαφορά μεταξύ δίκλινου και μονόκλινου δωματίου ή 10% πάνω στην τιμή χρέωσης του ξενοδοχείου για το δίκλινο δωμάτιο, εάν δεν μπορεί να εξακριβωθεί η διαφορά στη χρέωση.

● Για τους δημοσιογράφους οι μόνες διευκολύνσεις που παρέχονται είναι κατά την κάλυψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο εξωτερικό και αφορούν στην αποστολή των ανταποκρίσεών τους στην Κύπρο. Καταβάλλουν οι ίδιοι τα έξοδα διαμονής και διατροφής και αεροπορικού εισιτηρίου τους, όπως και τα τέλη για αποστολή των ανταποκρίσεών τους μέσω τηλεφώνου ή συσκευών τηλεομοιοτυπίας. Σε περιπτώσεις που για τεχνικούς λόγους και για λόγους ελέγχου είναι δύσκολη στην πράξη η είσπραξη του ποσού για τα τηλεπικοινωνιακά τέλη, τότε τα έξοδα καλύπτονται από κατάλληλο κονδύλι του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών.

Ποιοι δικαιούνται να μείνουν σε σουίτα

Σε σουίτα μπορούν να μείνουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Βουλής και ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Η χρήση σουίτας από αξιωματούχους / κρατικούς λειτουργούς για σκοπούς υπηρεσιακού ταξιδιού στο εξωτερικό δεν επιτρέπεται. Οι επηρεαζόμενοι δικαιούνται τη χρήση μονόκλινου. Η απαγόρευση εφαρμόζεται και στην περίπτωση των ανώτατων κρατικών υπαλλήλων και αξιωματούχων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και των Ανεξάρτητων Αξιωματούχων του Κράτους, περιλαμβανομένων των προέδρων και των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των ημικρατικών οργανισμών και των αιρετών μελών των δημοτικών και κοινοτικών συμβουλίων. Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι η διαμονή κρατικών λειτουργών σε ξενοδοχεία πολυτελείας κατά τις υπηρεσιακές τους επισκέψεις στο εξωτερικό, πρέπει να αποφεύγεται. Αιτήματα για καταβολή ξεχωριστού επιδόματος για πρόγευμα θα πρέπει να περιορίζονται αυστηρά στις περιπτώσεις όπου τα ξενοδοχεία προσφέρουν διαμονή χωρίς πρόγευμα. Σε αυτή την περίπτωση, καταβάλλεται επίδομα προγεύματος ύψους 10% του επιδόματος συντήρησης εξωτερικού, πέραν του επιδόματος διαμονής το οποίο περιορίζεται στο 50% του επιδόματος συντήρησης εξωτερικού. 

  Θεανώ Θειοπούλου   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...