Εμμονή της Διοίκησης δημιούργησε μια τρωτή, νομικά προβληματική και μη χρηστή κατάσταση, αντίθετη στο δίκαιο, η οποία ενδέχεται να τινάξει στον αέρα κάθε φορολογία την οποία διενήργησε και επέβαλε η παράταση της ακυρωθείσας θητείας του Εφόρου Φορολογίας. 

Συγκεκριμένα, παρά το δικαστικό δεδικασμένο, η Βουλή και το υπουργείο Οικονομικών ανανέωσαν τη «θητεία» Εφόρου Φορολογίας μετά που ο διορισμός του από το Υπουργικό Συμβούλιο δικαστικά κρίθηκε αντισυνταγματικός. Ως άμεσο αποτέλεσμα της πράξης αυτής, ήδη υπήρξε μια παρεπόμενη και προβλεπτή συνέπεια, αφού το Διοικητικό Δικαστήριο μόλις χθες ακύρωσε φορολογία που διενήργησε ο αντισυνταγματικά διορισθείς Έφορος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ενεργειακή συμμαχία με βούλα

Πιο ειδικά, σε προσφυγή που καταχώρησε το δικηγορικό γραφείο κ. Ανδρέας Σ. Αγγελίδης εκ μέρους εταιρείας που αφορούσε φορολογία, μετά μάλιστα από επανεξέταση, λόγω προηγούμενης ακυρωτικής απόφασης, που έγινε από τον συγκεκριμένο Έφορο, κρίθηκε χθες (21.09.2020) από το Διοικητικό Δικαστήριο μεταξύ άλλων ότι:

«Ως ορίζεται στις διατάξεις του Άρθρου 179.2 του Συντάγματος, ουδείς νόμος ή πράξη ή απόφαση οποιουδήποτε οργάνου, αρχής ή προσώπου που ασκεί εκτελεστική εξουσία ή διοικητικό λειτούργημα, δύναται να είναι καθ’ οιονδήποτε τρόπο αντίθετος ή ασύμφωνος προς τις διατάξεις του Συντάγματος.

Συνεπώς, εκ των προνοιών του Συντάγματος, αποκλείεται οποιαδήποτε λειτουργία εκτός των πλαισίων που το ίδιο το Σύνταγμα οριοθετεί.

Καταλήγω λοιπόν, ότι στην προκείμενη περίπτωση, δεν δύναται να τύχει εφαρμογής το δόγμα του de facto διοικητικού οργάνου. Και εφόσον ο Έφορος Φορολογίας Γ. Τσαγκάρης, διορίστηκε δυνάμει αντισυνταγματικού, ως διακηρύχθηκε, νόμου, κάθε πράξη ή/και απόφαση που λαμβάνεται έξω από το συνταγματικό πλαίσιο (και η νομιμότητα της οποίας προσεβλήθη εμπροθέσμως με αίτηση ακυρώσεως), στερείται επίσης δικαιϊκού ερείσματος.

Για τους λόγους που έχω αναλύσει πιο πάνω, καταλήγω ότι η προσβαλλόμενη απόφαση θα πρέπει να ακυρωθεί. Η διαπίστωση του εν λόγω λόγου ακύρωσης, αρκεί, έτσι ώστε να παρέλκει η εξέταση των λοιπών».

Αυτή η απόφαση του Δικαστηρίου, ως επίσης και η προγενέστερη ακυρωτική απόφαση που αφορά τον διορισμό του Εφόρου Φορολογίας, ανοίγει πλέον το δρόμο για αμφισβήτηση κάθε φορολογίας η οποία έχει τεθεί, ειδικά τους τελευταίους μήνες και αποτελεί δεσμευτικό προηγούμενο σε κάθε άλλη νέα περίπτωση αμφισβήτησης φορολογίας. 

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος