To Top
18:12 Πέμπτη
2 Απριλίου 2020
philenews insider
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Capital.gr
ΜΑΖΙ ΜΕ
Forbes
insider banner
Επόμενο
Προηγούμενο
Χατζηπέτρου: Ανοικτά θέματα στη μεταρρύθμιση δημοσίου  
ΑΡΧΙΚΗINSIDERΚΥΠΡΟΣ • Χατζηπέτρου: Ανοικτά θέματα στη μεταρρύθμιση δημοσίου  
Τελευταία Ενημέρωση: 04 Οκτωβρίου 2019, 8:54 πμ
Χωρίς το υπουργείο Οικονομικών να λάβει την τελική θέση των άμεσα εμπλεκόμενων, δηλαδή της ΠΑΣΥΔΥ, φαίνεται πως εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο το νομοθετικό πακέτο για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας. Το 2015, η πλειοψηφία της Βουλής απέρριψε τα έξι πολυνομοσχέδια που άλλαζαν εκ βάθρων τη λειτουργία της δημόσιας υπηρεσίας, και έτσι μετά από χρόνια μελέτης, το υπουργείο Οικονομικών ετοίμασε τα νέα νομοσχέδια, στα οποία περιλήφθηκαν πρόνοιες, οι οποίες σύμφωνα με την Κυβέρνηση, αίρουν τις επιφυλάξεις της αντιπολίτευσης.
 
Επίσης κατά την ετοιμασία τους, η Κυβέρνηση ξεκίνησε κοινωνικό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους, ο οποίος σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκο Χατζηπέτρου, δεν ολοκληρώθηκε. Μιλώντας στον «Φ», ο κ. Χατζηπέτρου εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του, γιατί όπως είπε, υπάρχουν ανοικτά κάποια ζητήματα. Χαρακτήρισε μάλιστα ανορθόδοξη τη διαδικασία που ακολούθησε η Κυβέρνηση, αφού άφησε στη μέση τον διάλογο.
 
 
«Δεν συμφωνώ με τη βιασύνη, έπρεπε το υπουργείο Οικονομικών να καλέσει εκ νέου την ΠΑΣΥΔΥ για να την ενημερώσει για τις αλλαγές που επήλθαν στα νομοσχέδια», πρόσθεσε. Η συντεχνία, όπως επισήμανε ο γενικός της γραμματέας, είχε ζητήσει κάποιες διευκρινίσεις και επεξηγήσεις για επιμέρους πρόνοιες των νομοσχεδίων από το υπουργείο Οικονομικών, οι οποίες, υποστήριξε, δεν απαντήθηκαν. Ανέφερε, επίσης, πως το προηγούμενο νομοθετικό πακέτο αποτελούσε προϊόν συμφωνίας της Κυβέρνησης με την ΠΑΣΥΔΥ, τονίζοντας πως «έπρεπε να τηρηθεί η αρχική συμφωνία, τη στιγμή που υπήρξε συναίνεση σε δύσκολα ζητήματα». Καταλήγοντας, ο κ. Χατζηπέτρου δεν σχολίασε την ουσία των νέων νομοσχεδίων, καθώς, όπως είπε, η ΠΑΣΥΔΥ δεν γνωρίζει τι ακριβώς περιλαμβάνουν τα νέα νομοθετήματα.

Άρχισε το φλερτ 
 
Στο μεταξύ, παρόλο που τα νομοσχέδια δεν κατατέθηκαν ακόμη στη Βουλή, η Κυβέρνηση άρχισε το στενό μαρκάρισμα προς το ΔΗΚΟ, καθώς από μόνη της δεν έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία. Σίγουρες θεωρούνται μόνο οι ψήφοι των 18 βουλευτών του ΔΗΣΥ. Χωρίς τις δέκα ψήφους των βουλευτών του ΔΗΚΟ, τα νομοσχέδια δεν περνούν τον σκόπελο του Κοινοβουλίου.
 
Χθες, η Κυβέρνηση έτεινε χείρα συνεργασίας στο ΔΗΚΟ, καλώντας το να εγκρίνει τα νέα νομοσχέδια. 
 
Ενδεικτική ήταν η τοποθέτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος μιλώντας στα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτηρίου του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ), απηύθυνε έκκληση στον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο ώστε να συμβάλει στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας υπηρεσίας. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξήρε και τη στάση που είχε τηρήσει τα προηγούμενα χρόνια το ΔΗΚΟ στη Βουλή για την υλοποίηση των υποχρεώσεων της Δημοκρατίας έναντι των διεθνών πιστωτών. 
 
Από την άλλη, το ΔΗΚΟ, παρά την επίσημη πρόσκληση του Προέδρου, αποφεύγει να τοποθετηθεί. Όπως μας λέχθηκε, το κόμμα θα μελετήσει όλες τις πρόνοιες των νομοσχεδίων και στη συνέχεια θα ανοίξει τα χαρτιά του. Δεν αποκλείεται για άλλη μια φορά να ακολουθήσει την τακτική που εφαρμόζει πάντα, δηλαδή γνωρίζοντας τον ρυθμιστικό του ρόλο, να ασκήσει πιέσεις για να υπάρξουν οι απαιτούμενες αλλαγές που θα το ικανοποιούν. Στάση αναμονής τηρούν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία επιφυλάχθηκαν να μελετήσουν τα νομοσχέδια και στη συνέχεια θα τοποθετηθούν.
 
Παρόλο που η επιθυμία της Κυβέρνησης είναι η έγκριση των νομοσχεδίων πριν από το τέλος του χρόνου, η έναρξη της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού του 2020 στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών εντός του μήνα, ενδεχομένως να μεταφέρει την εξέτασή τους για τον νέο χρόνο.

Χάρης: Έγινε διαβούλευση με όλους
 
Εκτενής ήταν η διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους για την ετοιμασία των νομοσχεδίων, που αφορούν στη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης. «Ήταν μια πολιτική απόφαση ότι η διαβούλευση έπρεπε να ολοκληρωθεί. Δεν γίνεται να συζητούμε για πάντα», σημείωσε. Παράλληλα, σημείωσε πως με την ψήφιση των νομοσχεδίων θα καταστεί πιο ποιοτική η δημόσια υπηρεσία. Είπε, επίσης, πως είναι σημαντικές οι αλλαγές που επέρχονται στη διαδικασία επιλογής των προϊσταμένων, των διευθυντικών στελεχών και των τμηματαρχών. «Αν η επιλογή των προϊσταμένων και των διευθυντών γίνεται απλώς "με τη σειρά" δηλ. με την επετηρίδα, έχεις το αποτέλεσμα που έχεις. Αν όμως προσαρμόσεις το σύστημά σου ούτως ώστε οι αξιολογήσεις να μην είναι ισοπεδωτικές,"όλοι άριστοι", και αρχίσουμε να δίνουμε ευκαιρίες στους ικανότερους και όχι στους αρχαιότερους, θεωρώ ότι αυτό θα ήταν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», τόνισε. 
 
Ο υπουργός αναφέρθηκε στην εισαγωγή του θεσμού των εξεταστικών κέντρων, τα οποία, όπως είπε, θα φιλτράρουν τους υποψηφίους με διαδικασίες που ακολουθούν μεγάλες επιχειρήσεις και ιδιωτικοί οργανισμοί. Σύμφωνα με τον υπουργό, ακόμη και στις χαμηλότερες κλίμακες, θα υπάρξει βελτίωση στη διαδικασία της αξιολόγησης για να μην παρατηρείται το σημερινό φαινόμενο όπου όλοι αξιολογούνται ως «άριστοι». Παράλληλα, σημείωσε πως η μεταρρύθμιση στο Δημόσιο ήταν μόνο ένας στόχος, προσθέτοντας πως η μεταρρυθμιστική προσπάθεια δεν έχει ημερομηνία λήξης. 
  Eλευθερία Παιζάνου   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...