Τι μπορεί να περιμένει ο πολίτης από τη Δημόσια Υπηρεσία, όταν ο Γενικός Ελεγκτής έστειλε 24 επιστολές υπενθύμισης στο Υπουργείο Εσωτερικών από το 2016 και ακόμη να πάρει απάντηση; 

Ο Γενικός Ελεγκτής ενημέρωσε σχετικά την κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου για δύο διαφορετικές περιπτώσεις που δεν έλαβε καν απάντηση σε επιστολές του, υποδεικνύοντας πως η συγκεκριμένη αντιμετώπιση «δεικνύει τη σοβαρή παθογένεια της Δημόσιας Υπηρεσίας σε θέματα παραγωγικότητας, αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας». 

Όσον αφορά τις δύο περιπτώσεις που αφορούν καταγγελίες πολιτών για παράνομη ανάπτυξη ή/και χρήση μέρους κρατικού τεμαχίου στον Δήμο Παραλιμνίου και για ανέγερση αυθαίρετων οικοδομών στην κοινότητα Σινά Όρος, καταγράφει και τα εξής:

– Η πρώτη υπόθεση αφορά καταγγελία που υποβλήθηκε επώνυμα στις 4/5/2016, στον τότε υπουργό Εσωτερικών από πολίτη αναφορικά με κατ’ ισχυρισμόν ανέγερση οικοδομής από ιδιώτες σε παραλία στον Δήμο Παραλιμνίου, εντός κρατικής γης. Δύο μήνες προηγουμένως, ο πολίτης είχε καταγγείλει την ίδια υπόθεση στο Κτηματολόγιο. Η επιστολή είχε κοινοποιηθεί και στην Ελεγκτική Υπηρεσία. Στις 28/11/2016 ζητήσαμε από τον τότε γενικό διευθυντή του υπουργείου ενημέρωση για τα αποτελέσματα της δικής του διερεύνησης. Ακολούθησαν έξι υπενθυμητικές επιστολές μας και έτσι, αφού δεν λάβαμε καμία απάντηση, στείλαμε στις 11/1/2019 επιστολή στον τότε υπουργό. Ακολούθησαν πέντε υπενθυμητικές επιστολές προς τον υπουργό, με τελευταία στις 25/2/2020, χωρίς καμία απάντηση. Στις 21/4/2020 μάς κοινοποιήθηκε επιστολή του γενικού διευθυντή προς τον Δήμο Παραλιμνίου, στην οποία γίνεται αναφορά σε πέντε προηγούμενες αναπάντητες επιστολές τού υπουργείου προς τον δήμο για το ίδιο θέμα.

– Η δεύτερη υπόθεση αφορούσε καταγγελία που υποβλήθηκε επώνυμα στην Ελεγκτική Υπηρεσία στις 25/10/2016, από πολίτη που ισχυριζόταν ότι σε τεμάχιο στο Σινά Όρος, της επαρχίας Λευκωσίας, δίπλα από δικό του τεμάχιο, αναγειρόταν αυθαίρετη οικοδομή. Στις 29/11/2016 καταγγελία διαβιβάστηκε στον γενικό διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών, με την παράκληση να την εξετάσει και να ενημερώσει το γραφείο του για τα ευρήματά του, ενημερώνοντας ο ίδιος τον παραπονούμενο πολίτη. Ακολούθησαν έξι υπενθυμητικές επιστολές μας και αφού δεν ελήφθη απάντηση, στις 26/9/2018 εστάλη επιστολή στον τότε υπουργό. Ακολούθησαν πέντε υπενθυμητικές επιστολές προς τον υπουργό, με τελευταία στις 9/9/2019, χωρίς καμία απάντηση.