Υπό το μικροσκόπιο των τραπεζών τελούν τα δάνεια που έχουν υπαχθεί στο μέτρο αναστολής καταβολής δόσεων κεφαλαίου και τόκων μέχρι τέλος του 2020, καθώς από τη συμπεριφορά τους θα κριθεί το ύψος των νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures – NPEs), που θα επιβαρύνουν τους τραπεζικούς ισολογισμούς. 

Τα δάνεια που είτε έχουν ρυθμιστεί παλαιότερα και πριν την αναστολή εξυπηρετούνταν σωστά, είτε οι δανειολήπτες δεν θα μπορέσουν να επανέλθουν στην κανονικότητα πληρωμής από το 2021 είναι τα πλέον επίφοβα να «κοκκινίσουν». Η πιθανή νέα αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα επιτείνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στους ισολογισμούς τους οι τράπεζες, διογκώνοντας τον όγκο των προβληματικών στοιχείων ενεργητικού που πρέπει να διαχειριστούν ή να πουλήσουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εξαγορά επηρεάζει και «κόκκινα δάνεια» στην Κύπρο

Στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας δείχνουν τον αυξανόμενο αριθμό δανειοληπτών που έχει ενταχθεί  στα σχέδια αναστολής δόσεων των τραπεζών, που θεωρείται από τα πιο γενναιόδωρα στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής, η αξία της αναστολής δόσεων δανείων με ημερομηνία 19 Ιουνίου ανέρχεται στα €11,7 δισ. έναντι €11,4 δισ. που ήταν στις 5 Ιουνίου, €10,8 δισ. στις 22 Μαΐου, €10,2 δισ. στις 8 Μαΐου και €7,4 δισ. στις 24 Απριλίου.

Οι τράπεζες το πρώτο κριτήριο που βλέπουν είναι αν η πιστοληπτική ικανότητα του δανειολήπτη επηρεάζεται σημαντικά και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, η παρακολούθηση είναι εύκολη. Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, οι τράπεζες  αναμένεται να ζητήσουν στοιχεία για να αξιολογήσουν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην πιστοληπτική τους ικανότητα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κεντρική: Μικρή η μείωση κόκκινων δανείων

Για τα νοικοκυριά θα πρέπει να αρχίσει να γίνεται κατηγοριοποίηση. Δηλαδή, πόσες  χιλιάδες νοικοκυριά απασχολούνται σε επιχειρήσεις της  ξενοδοχειακής και τουριστικής αλυσίδας, με αποτέλεσμα τα εισοδήματά τους να έχουν περιοριστεί και  οι προσδοκίες για μια καλύτερη τουριστική χρονιά να μετατίθενται από τον Απρίλιο του 2021.  Πάντως, το θέμα παράτασης αναστολής δόσεων για το 2021 είναι ανοιχτό, ειδικά για επιχειρήσεις που έχουν σχέση με τον ευρύτερο ξενοδοχειακό και τουριστικό τομέα και επηρεάζονται από την πανδημία του COVID 19. Το θέμα είναι πέρα από τις επιχειρήσεις να συμπεριληφθούν και εργαζόμενοι που απασχολούνται στους συγκεκριμένους τομείς

Σε σχέση με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αυτά είναι  κολλημένα στα €9 δισ. (Φεβρουάριος) όσα ήταν και τον Ιανουάριο του 2020 και τον Δεκέμβριο του 2019. Στα νοικοκυριά τα ΜΕΔ μειώθηκαν στα €4,63 δις.  από €4,64 δις. τον προηγούμενο μήνα και στις επιχειρήσεις στα €3,95 δις. από €3,95 δις. Για το 2020, οι τράπεζες προγραμματίζουν την πώληση ΜΕΔ, ωστόσο, οι σχεδιασμοί καθυστερούν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Η υγιειονομική κρίση βρήκε τα κεφάλαια των τραπεζών σε ικανοποιητικά επίπεδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, ο Δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (CET1) ανήλθε στο τέλος Δεκεμβρίου στο 17%, από 16,6% το προηγούμενο τρίμηνο και 15,1% στο τέλος του 2018. Πρόκειται για το υψηλότερο σημείο του Δείκτη από τον Δεκέμβριο του 2010. Οι τράπεζες διαθέτουν αυξημένα κεφαλαιακά περιθώρια μετά και τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για απελευθέρωση κεφαλαίων, προκειμένου να είναι σε θέση να απορροφήσουν ζημιές και να στηρίξουν την πραγματική οικονομία. Ακόμη ψηλότερα βρίσκεται ο δείκτης φερεγγυότητας, ο οποίος στο τέλος του 2019 διαμορφώθηκε στο 19,6% από 19% το προηγούμενο τρίμηνο και 17,5% τον Δεκέμβριο του 2018.