Στη μνήμη του ήρωα Αρχιπλοίαρχου Ανδρέα Ιωαννίδη, αναγνώστης αναλύει την Εθνική Στρατηγική Ασφάλεια. 
Η αρχιτεκτονική της Εθνικής Στρατηγικής Ασφάλειας είναι συνάρτηση πολλών διαφορετικών συντελεστών ισχύος από τα τέσσερα κύρια είδη καινοτομίας– καινοτομία προϊόντος, καινοτομία διαδικασιών, οργανωσιακή καινοτομία και καινοτομία μάρκετινγκ– και μπορούν να ταξινομηθούν ως ακολούθως:
1. Ο συνδυασμός οικονομικών, εμπορικών, ενεργειακών, πολιτικών, νομικών, διπλωματικών και στρατιωτικών μέσων και δυνατοτήτων (productinnovation). Οικονομική Διπλωματία. Σύγχρονα οπλικά συστήματα και νέες μέθοδοι τακτικής. Έξυπνες λύσεις που παρέχουν οι νέες τεχνολογίες. Επαύξηση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Διακλαδική Διοίκηση Ειδικού Πολέμου. Περιφερειακή πολιτική, στρατηγικές συμμαχίες και πολυεθνικές συνεργασίες. Ενεργειακή Ασφάλεια. Αξιοποίηση της ιδιαίτερης γεωπολιτικής προστιθέμενης αξίας. Συλλογή και επεξεργασία πληροφοριών για την ανίχνευση και αναγνώριση υβριδικών απειλών. Η πληροφορία είναι η τέταρτη έκφανση της ισχύος μετά την στρατιωτική, οικονομική και τη διπλωματική. 
2. Οι νέες διαδικασίες για τη διαχείριση των αμυντικών πόρων: Ποιότητα ανθρώπινου δυναμικού, εκπαίδευση, δεξιότητες, ειδίκευση, συνέργειες, οικονομίες κλίμακας. Μέγιστη αποτελεσματικότητα κάθε ευρώ που δαπανάται για την άμυνα και την ασφάλεια. Αξιοποίηση των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, των ερευνητικών κέντρων και των επιχειρήσεων στην ανάπτυξη της Αμυντικής Βιομηχανίας (π.χ. σχεδιασμό και κατασκευή μη επανδρωμένων αεροσκαφών «Drones»). Τα κύρια χαρακτηριστικά της καινοτομίας διαδικασιών (processinnovation) είναι ο συντονισμός, η συνεργασία, η ετοιμότητα, η ευελιξία και η «μορφικότητα» – η συνεχής προσαρμογή στην πραγματικότητα. 
3. Η νέα οργανωσιακή και στρατηγική κουλτούρα και η δημιουργία συμμαχιών στη βάση της σύγκλισης συμφερόντων για αποτροπή των εξωτερικών απειλών.Ταλέντο, ηθικό, εκπαίδευση και επιχειρησιακή ετοιμότητα. Μέγιστη προσαρμοστικότητα και ευελιξία. Εφαρμογή της περίφημης θεωρίας του Συνταγματάρχη John Boyed που είναι γνωστή ως βρόγχος Παρατήρησης, Προσανατολισμού, Απόφασης και Ενέργειας (Observe, Orient, Decide, andAct, OODAloop) όπου η ευελιξία και οι γρήγορες αντιδράσεις (agility) υπερνικούν την ωμή δύναμη (rawpower). 
4. Στρατηγική επικοινωνία (communicationinnovation). Ελλάδα και Κύπρος να βρίσκονται σε διαρκή «κόκκινο συναγερμό» ενημερώνοντας και οργανώνοντας συνεχώς τους πολίτες και ευαισθητοποιώντας τη διεθνή κοινή γνώμη για τις παράνομες επεκτατικές ενέργειες της Τουρκίας που θέτουν σε κίνδυνο την περιφερειακή σταθερότητα. Ανάκτηση της ηθικής υπεροχής, διάβρωση της εικόνας της Τουρκίας στη διεθνή σκηνή, προβολή αποτρεπτικής ισχύος.
Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας γενικευμένης σύρραξης Ελλάδας – Τουρκίας. Στο κομβικό αυτό σημείο η πλευρά μας πρέπει να εντοπίσει τους κρίσιμους συντελεστές ισχύος, ο συνδυασμός των οποίων θα έχει εκθετικό πολλαπλασιαστικό αντίκτυπο. Πρέπει να εστιάσουμε στους λίγους εκείνους παράγοντες και διακριτές ικανότητες –τις μεγάλες ασυμμετρίες–που θα αποτελέσουν την ασπίδα και το δόρυ του Ελληνισμού έναντι της απέραντης απειλής εξ Ανατολών, της ατζέντας των παράλογων και παρανόμων διεκδικήσεων της Τουρκίας.