Προτάση προς την ΕΕ για την προσθήκη του Ισραήλ, της Λιβύης και της Ιορδανίας στον κατάλογο με ασφαλείς χώρες, από τις οποίες επιτρέπονται τα μη απαραίτητα ταξίδια, κατέθεσε η Κύπρος, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Όπως αναφέρει το Reuters, το Λουξεμβούργο και η Κύπρος υποστήριξαν ακόμη τη συμπερίληψη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στον κατάλογο, με βάση τα στοιχεία που παρείχε η Κύπρος, αλλά άλλες χώρες εξέφρασαν την αντίθεσή τους, ανέφεραν αξιωματούχοι.

Επισημαίνεται ακόμη οτι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να απομακρύνει τη Σερβία και το Μαυροβούνιο από τον κατάλογο με ασφαλείς χώρες, από τις οποίες επιτρέπονται τα μη απαραίτητα ταξίδια, ενώ δεν συμπεριλήφθηκαν ακόμη και οι Ηνωμένες Πολιτείες, δεδομένης της έντονης αύξησης των κρουσμάτων. Οι δύο βαλκανικές χώρες αναμένεται να απομακρυνθούν λόγω εξάπλωσης λοιμώξεων, ανέφεραν αξιωματούχοι.

Η απόφαση προτάθηκε από τη Γερμανία, η οποία κατέχει την προεδρία της ΕΕ, σε συνεδρίαση αργά τη Δευτέρα και υποστηρίχθηκε από πολλά κράτη, όπως η Γαλλία, η Ισπανία και οι Κάτω Χώρες, ανέφεραν αξιωματούχοι στο Reuters, ενώ πρέπει να επιβεβαιωθεί επισήμως από διπλωμάτες της ΕΕ σε συνάντηση αργότερα σήμερα.

Διευκρινίζεται ότι η λίστα είναι μόνο μια πρόταση της ΕΕ προς τα κράτη μέλη και ότι δεν εφαρμόζουν όλες οι χώρες της ΕΕ τις διατάξεις της.

Οι χώρες της ΕΕ συζήτησαν επίσης την κατάργηση της Αλγερίας και του Μαρόκου από τον κατάλογο λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού, αλλά οι περισσότερες αντιτάχθηκαν στην κίνηση επειδή οι αριθμοί εκεί εξακολουθούν να είναι σχετικά χαμηλοί. Επομένως, οι δύο χώρες της Βόρειας Αφρικής πρόκειται να παραμείνουν στην ασφαλή λίστα.

Μετά τον αποκλεισμό της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, 13 χώρες θα παραμείνουν στη λίστα. Πρόκειται για τις: Αλγερία, Αυστραλία, Καναδάς, Κίνα, Γεωργία, Ιαπωνία, Μαρόκο, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Τυνησία και Ουρουγουάη.

Παρόλο που περιλαμβάνονται στη λίστα, τα ταξίδια από την Κίνα θα επιτρέπονται μόνο εάν οι κινεζικές Αρχές επιτρέπουν επίσης στους επισκέπτες της ΕΕ να ταξιδεύουν προς την Κίνα. Η απαίτηση αμοιβαιότητας δεν εφαρμόζεται στην περίπτωση των άλλων εισηγμένων χωρών.

Πηγή: philenews