Νομοσχέδιο που ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο τερματίζει τη διάκριση σε βάρος 1.298 αστυνομικών, ειδικών αστυνομικών και πυροσβεστών, αφού ανελίσσονται μισθολογικά όπως οι συνάδελφοί τους. 

Το θέμα επιχειρήθηκε να διορθωθεί πέρσι με την ψήφιση κανονισμών, ωστόσο το Γενικό Λογιστήριο δεν ενέδωσε στο να καταβάλει τις νέες κλίμακες στους επηρεαζόμενους, ζητώντας γνωμάτευση, με αποτέλεσμα να υπάρξει εμπλοκή. Οι επηρεαζόμενοι αντέδρασαν και είχαν εξαγγείλει πορεία διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό για την ερχόμενη εβδομάδα.

Χθες, σε ανάρτησή της η υπουργός Δικαιοσύνης Έμιλυ Γιολίτη έγραψε ότι «με την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου, διορθώνεται (με νομοσχέδιο) η διάκριση ανέλιξης στις κατώτερες μισθολογικές κλίμακες αστυνομικών, πυροσβεστών και ειδικών αστυνομικών που διορίστηκαν τον Ιούλιο του 2002 και μετέπειτα. Ευχαριστώ τον Σύνδεσμο Αστυνομίας για την υπεύθυνη στάση και την υπομονή μέχρι να αποκατασταθεί η ισονομία».

Επίσης, η Αστυνομία με ανάρτησή της εκφράζει την ευαρέσκειά της που ένα χρονίζον ζήτημα που αφορά τη μισθολογική ανέλιξη των αστυνομικών με τη συνδρομή της Κυβέρνησης, της ηγεσίας της Αστυνομίας και του Συνδέσμου Αστυνομίας οδεύει προς οριστική επίλυση.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου, Κυριάκο Χαραλάμπους, όπως είναι τώρα η κατάσταση, δημιουργήθηκαν αστυνομικοί δύο ταχυτήτων αφού όσοι διορίστηκαν μετά την 25η Ιουλίου 2002 στις συνδυασμένες μισθοδοτικές κλίμακες Α3-Α5-Α7 δεν επωφελήθηκαν, εν αντιθέσει με τους συναδέλφους τους που διορίστηκαν πριν από την 25η Ιουλίου.

Τα ίδια ισχύουν και για τους ειδικούς αστυνομικούς που διορίστηκαν μεταξύ 16/05/1997 και 11/07/2002 στις συνδυασμένες μισθοδοτικές κλίμακες της θέσης τους Α1-Α3-Α5, εν συγκρίσει με όσους διορίστηκαν μετά τις 11 Ιουλίου του 2002 στις συνδυασμένες μισθοδοτικές κλίμακες της θέσης τους Α1-Α2-Α5. 

Το θέμα αναμένεται ότι θα συζητηθεί αύριο Παρασκευή στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής, ενώπιον της οποίας θα κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο με στόχο να εξεταστεί κατ’ επείγον ώστε μέχρι τις 31 Ιουλίου 2020 οπότε ολοκληρώνονται οι εργασίες της Βουλής λόγω θερινών διακοπών, να ψηφιστεί.