To Top
11:21 Πέμπτη
27 Φεβρουαρίου 2020
philenews insider
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Capital.gr
ΜΑΖΙ ΜΕ
Forbes
insider banner
Επόμενο
Προηγούμενο
«Εξαίρετοι» το 95% της Δημόσιας Υπηρεσίας
ΑΡΧΙΚΗINSIDERΚΥΠΡΟΣ • «Εξαίρετοι» το 95% της Δημόσιας Υπηρεσίας
  08 Νοεμβρίου 2019, 10:10 πμ  

Την εικόνα των «εξαίρετων» υπαλλήλων συνεχίζουν να παρουσιάζουν οι αξιολογήσεις της Δημόσιας Υπηρεσίας αφού ενδεικτικά, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του 2017, καταδεικνύουν ότι το 95.09% από όσους αξιολογήθηκαν έλαβαν αυτή τη βαθμολογία.

Όπως υπέδειξε ο πρόεδρος της ΕΔΥ Γιώργος Παπαγεωργίου, για ακόμη μια χρόνια η ισοπέδωση στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων στο επίπεδο του «εξαίρετου» παρουσιάζει αποκαρδιωτική εικόνα ενώ πρόσθεσε ότι μόλις 11 από τους 11.872 δημοσίους υπαλλήλους, έτυχαν αξιολόγησης ως «Μη ικανοποιητική».

Μιλώντας, σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο κ. Παπαγεωργίου μετά την επίδοση της ετήσιας έκθεσης της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας για το 2018 στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, αναφέρθηκε επίσης σε ένα άλλο πρόβλημα που διαχρονικά αντιμετωπίζει η ΕΔΥ, αναφορικά με τα Σχέδια Υπηρεσίας των δημοσιοϋπαλληλικών θέσεων. Επεσήμανε ότι αρόλο που αναγνωρίζεται ότι γίνονται προσπάθειες για βελτίωση της κατάστασης, εντούτοις εξακολουθούν να είναι σε ισχύ Σχέδια Υπηρεσίας τα οποία περιέχουν αναχρονιστικές, γενικές ή/και αόριστες αναφορές, ως αποτέλεσμα των οποίων δημιουργούνται σοβαρά ερμηνευτικά προβλήματα που οδηγούν στην καταχώρηση Προσφυγών και σε αρκετές περιπτώσεις στην ακύρωση αποφάσεων της Επιτροπής από το Διοικητικό ή/και το Ανώτατο Δικαστήριο.  Εκσυγχρονισμού χρήζουν επίσης τα Σχέδια Υπηρεσίας, προκειμένου τα προσόντα που απαιτούνται να ανταποκρίνονται στους κλάδους και τα προγράμματα σπουδών που παρέχονται σήμερα από τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. 

Αναφορικά με τον αριθμό των νομοθετημένων θέσεων στην δημόσια υπηρεσία, ο κ. Παπαγεωργίου είπε ότι για το τρέχον έτος και μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019 ο αριθμός των κατειλημμένες θέσεων ανέρχονταν στις 12.075 και οι κενές θέσεις στις 3.604, ενώ σε σχέση με τον αριθμό των αποπαγοποιήσεων ανέφερε ότι ανήλθαν την ίδια περίοδο στις 1.317, εκ των οποίων 792 αφορούσαν προαγωγές, 467 πρώτου διορισμού και 58 πρώτου διορισμού και προαγωγής. 

Είπε ακόμη ότι ο αριθμός των θέσεων που πληρώθηκαν μέχρι την 1η Νοεμβρίου του 2019 ανήλθαν στις 725 (633 προαγωγές, 67 πρώτου διορισμού και 25 πρώτου διορισμού και προαγωγής) και αναμένεται να φθάσουν στις 1.044 μέχρι το τέλος του 2019.

Τόνισε δεν ότι είναι Εθνική Υπόθεση όλων, να εξεταστούν τα θέματα εκσυγχρονισμού της δημόσιας υπηρεσίας, τονίζοντας ότι «υπάρχουν αντικίνητρα στο σύστημα αξιολόγησης κυρίως στις προαγωγές, παρά στις προσλήψεις, όπου με ισοπεδωτικό σύστημα αξιολόγησης, καταλήγουμε να προάγουμε με την αρχαιότητα και πολλές φορές με την ημερομηνία γέννησης, υπογράμμισε, τονίζοντας ότι «έφθασε η ώρα να γίνει κάτι».

Εξέφρασε δε την ικανοποίηση για το ότι έχουν κατατεθεί στην Βουλή μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια της Δημόσιας Υπηρεσίας που αντιμετωπίζουν το θέμα της αξιολόγησης υπαλλήλων και δίνουν εργαλεία στην Επιτροπή να μπορεί να διεκπεραιώνει πιο γρήγορα και αποτελεσματικά την εργασία της και σε σχέση με υψηλότερες θέσεις στην ιεραρχία.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΥ εξήγησε πως αυτό που θα αλλάξει είναι ότι «θα μπουν πλέον εργαλεία και κριτήρια όπως είναι τα Κέντρα Αξιολόγησης, δεδομένα που ισχύουν σε όλο τον κόσμο και στην Ευρώπη, όπως σημείωσε, τα οποία συμβάλουν να επιλεγούν αυτοί που με βάση τα δεδομένα είναι οι πιο ικανοί και βοηθούν στο να έρθουν ενώπιον της Επιτροπής, για παράδειγμα μόνο τρεις υποψήφιοι.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Χωρίς προαγωγή όσοι Δημόσιοι δεν περνούν τη βάση

«Είναι εθνική υπόθεση όλων να δούμε τα ζητήματα της δημόσιας υπηρεσίας, τα θέματα εκσυγχρονισμού για να βοηθηθούμε πράγματι η δημόσια υπηρεσία να στελεχωθεί με το πιο κατάλληλο προσωπικό για να μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της», υπογράμμισε, τονίζοντας ότι η μεταρρύθμιση δεν πρέπει να τελειώσει με την ψήφιση των νομοσχεδίων για την μεταρρύθμιση αλλά υπάρχουν σοβαρά θέματα που πρέπει να συνεχίσει ο προβληματισμός και η προώθηση μεταρρυθμίσεων όπως είναι μεταξύ άλλων η απλοποίηση διαδικασιών, η εξέταση θεμάτων που αφορούν τη λειτουργία τμημάτων.  

Ανέφερε επίσης ότι σε καμιά χώρα δεν προσλαμβάνεται προσωπικό με την γραπτή εξέταση και πρόσθεσε ότι «η συνέντευξη, η προσωπικότητα αυτού που θα πάρει μια θέση έχει σημαντική βαρύτητα στην διαδικασία επιλογής υποψηφίων». 

«Δεν σημαίνει ότι όποιος πετυχαίνει πιο ψηλές βαθμολογίες κατ΄ ανάγκη είναι και ο καλύτερος», ανέφερε, προσθέτοντας ότι παγκόσμια συζητείται το θέμα της αξιοκρατίας σε αντιδιαστολή ίσες ευκαιρίες. 

Ο Πρόεδρος της ΕΔΥ είπε ότι «οι χώρες που δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην αξιοκρατία όπως οι χώρες της βόρειας Ευρώπης, δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην ικανότητα κάποιου να ανταποκριθεί στα καθήκοντα κάποιας θέσης ανεξάρτητα πολλές φορές και με το επίπεδο της ακαδημαϊκής του κατάρτισης», προσθέτοντας ότι «οι χώρες που δεν εμπιστεύονται το σύστημα και λειτουργούμε με ένα καθεστώς αμφισβήτησης και αμφιβολίας ακολουθούν το σύστημα των ίσων ευκαιριών», αναζητώντας το στοιχείο της αντικειμενικότητας, που είναι η γραπτή εξέταση. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αλλαγή στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων

Επιπλέον, ο κ. Παπαγεωργίου είπε ότι η συνέχιση της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων στις Υπηρεσιακές τους Εκθέσεις με τον τρόπο που γίνεται σήμερα όχι μόνο δεν συμβάλλει προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της αποδοτικότητας, της αποτελεσματικότητας και ανταποκριτικότητας της δημόσιας υπηρεσίας, αλλά, αντιθέτως, είναι αντιπαραγωγική, δημιουργεί αντικίνητρα και αποτελεί στοιχείο απογοήτευσης εκείνων που πραγματικά είναι άξιοι και προσφέρουν στο μέγιστο βαθμό.

Ψηφιοποίηση ΕΔΥ

Επιπλέον, ο κ. Παπαγεωργίου είπε ότι σημαντική εξέλιξη, κατά τη διάρκεια του υπό ανασκόπηση έτους, αποτέλεσε η έναρξη της λειτουργίας από τον Ιανουάριο του 2018 του συστήματος υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων για διεκδίκηση θέσεων στη δημόσια υπηρεσία και πρόσθεσε ότι η αποτελεσματικότητα της εφαρμογής αυτής φαίνεται από το γεγονός ότι εντός του 2018 υποβλήθηκαν συνολικά 27.385 αιτήσεις, των οποίων η καταχώρηση, ταξινόμηση, οργάνωση και, σε μεγάλο βαθμό, διαχείριση έγινε ηλεκτρονικά, κάτι που υπό άλλες συνθήκες θα απαιτούσε τεράστιο αριθμό ανθρωποωρών, σπατάλη χάρτου, μεγάλη ταλαιπωρία των ενδιαφερομένων και σε κάποιες περιπτώσεις, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, προβλήματα και ερωτηματικά σε σχέση με το εμπρόθεσμο της υποβολής των αιτήσεων.

Ανέφερε επίσης ότι η ΕΔΥ έχει ψηφιοποιήσει όλους τους φακέλους του γραφείου της Επιτροπής και παράλληλα υπάρχει πλέον από την 1η Ιανουαρίου του 2018 η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων ηλεκτρονικά, ενώ έχει αναβαθμιστεί, όπως είπε, η ιστοσελίδα της Επιτροπής, προκειμένου να υποστηρίζει την πολιτική της ΕΔΥ για διαφάνεια και πλήρη ενημέρωση των ενδιαφερόμενων, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή συνεδριάζει πλέον μέσω διαδικτύου. 
 
Αριθμός προσφυγών

Κληθείς να αναφέρει τον αριθμό των προσφυγών, συνολικά, ο κ. Παπαγεωργίου είπε ότι κατά κύριο λόγο οι προσφυγές αφορούν προαγωγές, προσθέτοντας ότι το 2017 καταχωρήθηκαν 118 προσφυγές και το 2018 ανήλθαν στις 149. 

Ο κ. Παπαγεωργίου είπε ότι με την ίδρυση του Διοικητικού Δικαστηρίου που ξεκίνησε την λειτουργία του το 2016 έχει γίνει κάποια επιτάχυνση στην έκδοση των αποφάσεων, προσθέτοντας ότι οι πλείστες των αποφάσεων της ΕΔΥ δεν ακυρώνονται από το δικαστήριο για λόγους ουσίας, δηλαδή, όπως εξήγησε, το δικαστήριο αποφασίζει ότι έκανε λάθος η Επιτροπή αλλά ότι παραλήφθηκε από την Επιτροπή να γίνει η δέουσα έρευνα για τα προσόντα ή δεν αιτιολογήθηκε επαρκώς η απόφαση της Επιτροπής γιατί επέλεξε κάποιον υποψήφιο σε σχέση με άλλον. 

Ανέφερε επίσης ότι όταν έχεις μεγάλο αριθμό προαγωγών είναι αυτονόητο ότι θα υπάρχει και αυξημένο αριθμό προσφυγών.

Πηγή: philenews/KYΠΕ

Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...