Για μια πρωτοφανή κατάρρευση της οικονομίας της Ευρωζώνης ως αποτέλεσμα των μέτρων που λήφθηκαν για να περιοριστεί η πανδημία του νέου κορονοϊού κάνει λόγο η Markit στην έκθεση της για τους δείκτες PMI που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα. 

“Η οικονομία της Ευρωζώνης γνώρισε τον Απρίλιο τη μεγαλύτερη πτώση στην επιχειρηματική δραστηριότητα και απασχόληση που έχει ποτέ καταγραφεί”, αναφέρει χαρακτηριστικά στην έκθεση της η Markit.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ταμείο Αποκατάστασης 2 τρισ. ευρώ προτείνει η Κομισιόν 

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία ερευνών, ο σύνθετος δείκτης PMI που συνδυάζει μεταποίηση και υπηρεσίες κατρακύλησε στις 13,5 μονάδες τον Απρίλιο από 29,7 μονάδες τον Μάρτιο. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο στην ιστορία της έρευνας που ξεκινά από τον Ιούλιο του 1998. Συγκριτικά, η χαμηλότερη μέτρηση που είχε καταγραφεί κατά την περίοδο της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης ήταν στις 36,2 μονάδες το Φεβρουάριο του 2009.

Ο δείκτης PMI για τις υπηρεσίες υποχώρησε επίσης σε ιστορικό χαμηλό στις 11,7 μονάδες από 26,4 μονάδες τον Μάρτιο.

Ο δείκτης για την παραγωγή στη μεταποίηση διολίσθησε στις 18,4 μονάδες από 38,5 μονάδες τον Μάρτιο, ενώ ο μεταποιητικός δείκτης PMI στις 33,6 μονάδες από 44,5 τον Μάρτιο. 

“Το μέγεθος της κατάρρευσης των επιχειρήσεων σε ολόκληρη την Ευρωζώνη ξεπερνά οτιδήποτε έχουμε γνωρίσει μέχρι σήμερα σε πάνω από 20 χρόνια συγκέντρωσης στοιχείων”, σχολιάζει ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της Markit. “Το μοντέλο μας, το οποίο συγκρίνει τον δείκτη PMI με το ΑΕΠ, δείχνει ότι η έρευνα του Απριλίου δείχνει συρρίκνωση της οικονομίας της Ευρωζώνης με τριμηνιαίο ρυθμό της τάξης του 7,5%”, πρόσθεσε.

Capital.gr