Φλερτάρουν με μηδενικά επιτόκια οι μεγάλες καταθέσεις λόγω των κινήσεων που κάνουν όλες οι τράπεζες στην προσπάθειά τους να διαχειριστούν την πλεονάζουσα ρευστότητα που διαθέτουν. Τα επιτόκια καταθέσεων έχουν μειωθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες και αναμένεται να μειωθούν ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα. Οι τράπεζες επιδιώκουν βελτίωση των καθαρών επιτοκιακών τους περιθωρίων και μείωση του κόστους που επωμίζονται για «στάθμευση» της πλεονάζουσας ρευστότητας στην ΕΚΤ. Ουσιαστικές αλλαγές για τους καταθέτες σχεδιάζουν οι μεγάλες τράπεζες.
 
Οι καταθέτες πρέπει να συνηθίσουν με σχεδόν μηδενικά επιτόκια στις καταθέσεις τους, καθώς τα δεδομένα έχουν αλλάξει, ενώ την ίδια ώρα σημαντική μείωση τα τελευταία χρόνια καταγράφουν και τα δανειστικά επιτόκια. Η «λάμψη» των επιτοκίων καταθέσεων μέχρι και 6% που κυριάρχησε τα χρόνια προ κρίσης έχει παρέλθει. Χθες, η Τράπεζα Κύπρου ενημέρωσε ηλεκτρονικά τους πελάτες της ότι από τις 31 Ιανουαρίου 2020 ισχύουν νέα επιτόκια καταθέσεων και σταματάει να υπάρχει διαχωρισμός σε κάθε κατηγορία ανάλογα με το ποσό να υπάρχει και άλλο επιτόκιο. Οι καταθέτες ενημερώθηκαν ότι ο λογαριασμός προειδοποίησης 8 ημερών και ο λογαριασμός e– notice 8 ημερών έχουν επιτόκιο 0%. Αυτό ισχύει και σήμερα αλλά όσοι έχουν καταθέσεις πάνω από €100.000 το επιτόκιο είναι 0,02%. Από τέλος Ιανουαρίου 2020 ο λογαριασμός προειδοποίησης 35 ημερών θα έχει επιτόκιο 0,03% και το e- notice 35 ημερών θα έχει επιτόκιο 0,05%. Ο λογαριασμός προειδοποίησης 90 ημερών και e- notice 90 ημερών θα έχουν αντίστοιχα επιτόκιο 0,08% και 0,10%.  Ο λογαριασμός προειδοποίησης 180 ημερών και e-notice 180 ημερών θα έχουν επιτόκιο 0,12% και 0,15%. 
 
 
H Ελληνική Τράπεζα εδώ αρκετό καιρό ανακοίνωσε ότι θα χρεώνει αρνητικό επιτόκιο σε μεγάλες καταθέσεις, στην προσπάθειά της να διαχειριστεί την υπερβάλλουσα ρευστότητα που υπάρχει στο σύστημα και στα ταμεία της. Οι τράπεζες έχουν στα ταμεία τους πολύ περισσότερα χρήματα από όσα μπορούν να διαθέσουν σε δάνεια. Η αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας δημιουργεί ροή αποταμιεύσεων στις τράπεζες την ίδια στιγμή, όμως, που περίπου οι μισοί δανειολήπτες δεν μπορούν να λάβουν πρόσθετα δάνεια λόγω μη εξυπηρέτησης των υφιστάμενών τους υποχρεώσεων.
 
 
Tα τελευταία στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας για τον Σεπτέμβριο δείχνουν ότι το μέσο επιτόκιο αγοράς για καταθέσεις μιας μέρας είναι στο 0%. Το μέσο επιτόκιο για καταθέσεις νοικοκυριών διάρκειας ενός έτους είναι στο 0,16%. Το μέσο επιτόκιο καταθέσεων υπό προειδοποίηση έως 3 μήνες είναι 0,17% και άνω των 3 μηνών στο 0,39%. Οι καταθέσεις από επιχειρήσεις διάρκειας μιας μέρας είναι στο 0,03% και ενός έτους στο 0,13%. Οι εταιρικοί πελάτες διατηρούν €11,57 δισ. καταθέσεις, ενώ τα νοικοκυριά έχουν καταθέσεις €28,38 δισ. Οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και συνταξιοδοτικών ταμείων είναι €1,74 δισ. και των λοιπών ενδιάμεσων χρηματοπιστωτικών οργανισμών €5,91 δισ.