To Top
21:06 Τετάρτη
29 Ιανουαρίου 2020
philenews insider
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Capital.gr
ΜΑΖΙ ΜΕ
Forbes
insider banner
Επόμενο
Προηγούμενο
Προϋπολογισμός: Η μάχη της τροπολογίας και του σταυρώματος
ΑΡΧΙΚΗINSIDERΚΥΠΡΟΣ • Προϋπολογισμός: Η μάχη της τροπολογίας και του σταυρώματος
Τελευταία Ενημέρωση: 08 Δεκεμβρίου 2019, 7:18 μμ
Εποπτικό ρόλο στους κυβερνητικούς χειρισμούς και σχεδιασμούς επιδιώκει να έχει και το 2020 η Βουλή. Μοναδικό όπλο των κομμάτων ο κρατικός προϋπολογισμός. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τροπολογίες, ετοιμάζονται να μπλοκάρουν τα σχέδια της Κυβέρνησης κατά την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού. Τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται σε εξέλιξη πάρε-δώσε των κομμάτων, σε σχέση με τα σταυρώματα και τις αποκοπές κονδυλίων. Αρχικά τα κόμματα είχαν καταθέσει πέραν των 95 τροπολογιών, τις οποίες θα επεξεργαστούν οι υπηρεσίες της Βουλής για να τις ενοποιήσουν καθώς πολλές από αυτές είναι ίδιες.
 
Με τις τροπολογίες, τα κόμματα στέλνουν κυρίως πολιτικά μηνύματα για να ικανοποιήσουν τους ψηφοφόρους τους και παράλληλα κακίζουν την κυβερνητική πολιτική. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, για χάρη του προϋπολογισμού, τα κόμματα παρά τις ιδεολογικές τους διαφορές θα συνεργαστούν για να αναχαιτίσουν κάθε κυβερνητικό προγραμματισμό. Αναμένεται να καταγραφούν πολλοί συνδυασμοί μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι οποίοι θα διαμορφωθούν ανάλογα των τροπολογιών. Κάποιες από τις συμμαχίες θα είναι πρόσκαιρες και για χάρη μόνο του προϋπολογισμού. 
 
 
Τις περισσότερες φορές, οι τροπολογίες είναι άνευ ουσίας, καθώς τα κονδύλια σταυρώνονται τον Δεκέμβριο και αποδεσμεύονται λίγους μήνες μετά. Συνεπώς, το μόνο που προσφέρει στα κόμματα είναι μια επιπρόσθετη ενημέρωση στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Από την άλλη, κόμματα θεωρούν πως οι τροπολογίες αποτελούν μοχλό προς την Κυβέρνηση για να ακολουθεί πιο συνετή και διαφανή πολιτική σε σχέση με τη διαχείριση των κονδυλίων.  
 
Οι σκόπελοι της Βουλής
 
Πάντως η δεύτερη θητεία του Νίκου Αναστασιάδη είναι ιδιαίτερα δύσκολη καθώς το πάνω χέρι στη Βουλή το έχει η αντιπολίτευση. Μάλιστα, για να εγκριθούν νομοθετήματα και ο κρατικός προϋπολογισμός, χρειάζεται η στήριξη του ΔΗΚΟ, καθώς οι ψήφοι των 18 βουλευτών του ΔΗΣΥ δεν είναι αρκετοί. Το ΔΗΚΟ, γνωρίζοντας τον ρυθμιστικό του ρόλο, θέτει όρους και προϋποθέσεις για να δώσουν τη θετική τους ψήφο οι δέκα βουλευτές. Έτσι έγινε και πριν από μερικές ημέρες. Η Κυβέρνηση, μη έχοντας επιλογή, ικανοποίησε τις απαιτήσεις του ΔΗΚΟ. Συγκεκριμένα έδωσε το πράσινο φως σε πέντε προτάσεις που υπέβαλε το κόμμα του Νικόλα Παπαδόπουλου, οι οποίες αυξάνουν κατά περισσότερο από €26 εκατομμύρια τον προϋπολογισμό.
 
Η Κυβέρνηση συναίνεσε στην αύξηση της χορηγίας σε όσους λαμβάνουν επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου κατά €19 εκατ. και στην αύξηση του κονδυλίου για το Στεγαστικό Σχέδιο Αναζωογόνησης Ορεινών και Ακριτικών Περιοχών κατά 50%, ανεβάζοντάς το στα €4,6 εκατ. Επίσης, συμφώνησε στην αύξηση της οικονομικής βοήθειας προς κατοίκους κοινοτήτων με υψόμετρο 600 μέτρα και άνω κατά €2,5 εκατ., καθώς και στη διεύρυνση των κριτηρίων για αύξηση των δικαιούχων.
 
Επιπλέον, προχώρησε στην αύξηση των κονδυλίων που αφορούν στον δρόμο Λευκωσίας-Ανθούπολης-Κοκκινοτριμιθιάς-Αστρομερίτη-Ευρύχου. 
 
Επιπρόσθετα, αυξήθηκε κατά €1,5 εκατ. το κονδύλι για την ιατρική περίθαλψη στην Κύπρο η οποία αφορά τα υπογόνιμα ζευγάρια, ενώ συμφώνησε και στην αύξηση του αριθμού της επιχορήγησης των προσπαθειών τεκνοποίησης κατά μία. 
 
Μετά από αυτήν την τελευταία απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, θεωρείται δεδομένη η στήριξη του κρατικού προϋπολογισμού από το ΔΗΚΟ. Βάσει των νέων δεδομένων, ο προϋπολογισμός αποκτά την απαιτούμενη πλειοψηφία καθώς θα εγκριθεί με τις ψήφους των βουλευτών του ΔΗΣΥ των δύο αντιπολιτευόμενων κομμάτων, του ΔΗΚΟ και της Αλληλεγγύης. 
 
Ωστόσο, ΔΗΚΟ και Αλληλεγγύη, παρά τη θετική τους στάση, θα συμμετέχουν στον πόλεμο των τροπολογιών. Συγκεκριμένα δύο τροπολογίες κατέθεσε ο ΔΗΣΥ, 42 το ΑΚΕΛ, 14 το ΔΗΚΟ, από εννέα η ΕΔΕΚ και το ΕΛΑΜ και 20 οι Οικολόγοι. Ουσιαστικά, οι τροπολογίες των κομμάτων είναι βασισμένες στη συνταγή των προηγούμενων ετών.
   
Συγκεκριμένα, δυναμική φαίνεται να αποκτά το σταύρωμα του κονδυλίων των €33 εκατ. για το Σχέδιο Εστία. Όπως μας λέχθηκε, με το σταύρωμα του κονδυλίου, η αντιπολίτευση επιθυμεί να ενημερωθεί για τις ενέργειες της Κυβέρνησης, μετά την αποτυχία του Εστία. Παράλληλα, η δέσμευση των €33 εκατ. θα χρησιμοποιηθεί ως μέσο πίεσης προς την Κυβέρνηση για την ετοιμασία σχεδίου για τους μη βιώσιμους δανειολήπτες.
 
Παράλληλα, για άλλη μια χρονιά θα αποκόψουν τα κονδύλια που αφορούν στις αποκρατικοποιήσεις, με εξαίρεση την ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας, την ανάπτυξης του Τροόδους και του ΧΑΚ, τα οποία όμως θα δεσμευθούν.
 
Ο «Φ» παρουσιάζει τις τροπολογίες των κομμάτων, οι οποίες ενδεχομένως μέχρι την ημέρα της ψηφοφορίας του προϋπολογισμού να
διαφοροποιηθούν.
 
ΔΗΣΥ
Μόνο δύο τροπολογίες κατέθεσε το κυβερνών κόμμα του ΔΗΣΥ. Συγκεκριμένα προτείνει τη μεταφορά του κονδυλίου για τη Συμφωνική Ορχήστρα από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες στη διοίκηση του υπουργείου Οικονομικών. Παράλληλα, εισηγείται τη δέσμευση του κονδυλίου για ανάπλαση της λεωφόρου Ελλάδος στην Πάφο. 
 
ΑΚΕΛ
Το ΑΚΕΛ, από την άλλη, μέσω των 40 και πλέον τροπολογιών επιδιώκει η Κυβέρνηση να είναι όμηρος της Βουλής. Μεταξύ άλλων το ΑΚΕΛ εισηγείται:
-Δέσμευση του κονδυλίου για αποκρατικο-
ποιήσεις. 
-Δέσμευση του κονδυλίου για τις απολαβές των συνεργατών του Προέδρου της Δημοκρατίας και των υπουργών.
-Σταύρωμα κατά 50% του κονδυλίου των €811 χιλ. , τα οποία θα χρησιμοποιούνταν για τη διαμόρφωση του κτηρίου «Φιλοξενία» σε δευτεροβάθμιο Εφετείο και Εμπορικό Δικαστήριο.
-Δέσμευση του κονδυλίου για τη λειτουργία του υφυπουργείου Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής.
-Σταύρωμα του κονδυλίου των €40 εκατ. για υλοποίηση των υποδομών για έλευση του φυσικού αερίου στην Κύπρο. 
-Δέσμευση των κονδυλίων που αφορούν συμβάσεις υπηρεσιών. Συγκεκριμένα, προτείνεται δέσμευση των απολαβών των δύο λειτουργών οργανισμών δημοσίου δικαίου που είναι αποσπασμένοι στο υπουργείο Ενέργειας και αμείβονται με €150 χιλ. Επίσης, θα δεσμευθεί η μίσθωση υπηρεσιών διευθυντή έργου/αναλυτή συστημάτων για τη διαχείριση του έργου ανάπτυξης και εγκατάστασης του νέου πληροφοριακού συστήματος. Το κόστος του έργου θα ανέλθει στο €1 εκατ., ενώ σύμβαση για τον διευθυντή έργου αναμένεται να υπογραφεί περί τα τέλη 2019-αρχές 2020 για περίοδο 3 χρόνων με εκτιμώμενο προϋπολογισμό €500 χιλ.
-Δέσμευση ποσού €2,4 εκατ. για τη συμμετοχή ΚΕΒΕ και ΟΕΒ στις εκθέσεις στο εξωτερικό.
-Σταύρωμα του κονδυλίου που αφορά στην αγορά υπηρεσιών για την αξιολόγηση των επιδομάτων που παραχωρεί το υπουργείο Εργασίας. 
-Σταύρωμα κατά 50% του κονδυλίου ύψους €2,2 εκατ. που θα διατεθεί για την αγορά υπηρεσιών από τρεις εξειδικευμένους διεθνείς οίκους για τη διενέργεια ενισχυμένων ελέγχων δέουσας επιμέλειας για τους αιτούντες απόκτηση κυπριακής υπηκοότητας, στη βάση του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος.
-Δέσμευση κατά 50% του κονδυλίου για Εστία.
-Σταύρωμα €25 εκατ. τα οποία αφορούν στο Σχέδιο Οπτικοακουστικής Βιομηχανίας.
-Δέσμευση κονδυλίου €20 εκατ. για το Ταμείο Αλληλεγγύης, γνωστό ως ταμείο των κουρεμένων καταθετών.
-Κατά 50%, γίνεται εισήγηση για δέσμευση του κονδυλίου για Συμφωνική Ορχήστρα.
-Αποκοπή κατά 5% των λειτουργικών δαπανών, στις συμβουλευτικές υπηρεσίες, την εκπαίδευση προσωπικού και συμβάσεις υπηρεσιών που σχετίζονται με την αγορά υπηρεσιών.
-Σταύρωμα των κονδυλίων που αφορούν στα ενοίκια που καταβάλλει το κράτος για τη στέγαση κυβερνητικών τμημάτων. Από το σταύρωμα εξαιρούνται τα κονδύλια των πρώτων δύο μηνών του 2020.
 
ΔΗΚΟ  
Το ΔΗΚΟ, εκτός από το σταύρωμα του Εστία, την αποκοπή των κονδυλίων για τις αποκρατικοποίησεις και το ψαλίδι κατά 5% στις λειτουργικές δαπάνες, για συνέδρια και συμβουλευτικές υπηρεσίες, για τους μισθούς των συνεργατών του Προέδρου της Δημοκρατίας και των υπουργών προτείνει και τη δέσμευση πιστώσεων που έχουν στη διάθεσή τους οι υπουργοί για επιχορήγηση εκδηλώσεων. Παράλληλα θα δεσμεύσει και τα ποσά που προορίζονται να καταβληθούν ως προμήθεια προς την εταιρεία JCC Payment Systems για εισπράξεις οφειλόμενων ποσών με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες από τους ταμίες όλων των κυβερνητικών τμημάτων. Εισηγείται το σταύρωμα των κονδυλίων που προορίζονται για την εκπαίδευση δημοσίων υπαλλήλων σε θέματα υδρογονανθράκων και τις δαπάνες για την αγορά νέων λιμουζινών για τους κρατικούς αξιωματούχους.  
 
Οι τροπολογίες των μικρών
 
Κόβουν - ράβουν και τα υπόλοιπα κόμματα. Συγκεκριμένα  «Εστία» και αποκρατικοποίησεις θα σταυρώσει και η ΕΔΕΚ. Παράλληλα, εισηγείται δέσμευση των πιστώσεων για την αυτονόμηση των νοσοκομείων, τις χορηγίες που παραχωρούνται στους διάφορους συνδέσμους που επιτελούν εθελοντική εργασία στον τομέα της υγείας, για τη διαφώτιση, του Ταμείου Μετανάστευσης, τις δαπάνες του Συμβουλίου Εγγραφής Λειτουργών Κηδείας και του Συμβουλίου Ανοικοδόμησης και Επανεγκατάστασης. Προτείνει δέσμευση των κονδυλίων που αφορούν τα έξοδα φοίτησης των Τ/Κ μαθητών που διαμένουν στις Ελεύθερες Περιοχές και φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία. Παράλληλα, εισηγείται την αποκοπή των δαπανών που αφορούν έξοδα φοίτησης και υποτροφίες σε Τ/Κ μαθητών που διαμένουν στα κατεχόμενα και φοιτούν στην Αγγλική Σχολή Λευκωσίας. 
 
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ
Οι Οικολόγοι προτείνουν δεσμεύσεις και αποκοπές κονδυλίων σε σχέση με επιδόματα, υπηρεσίες συμβούλων και εμπειρογνωμόνων, συμβάσεις υπηρεσιών, τις αποκρατικοποιήσεις, το σχέδιο «Εστία», καθώς επίσης, το σχέδιο αναπλήρωσης απωλειών των μελών κουρεμένων ταμείων προνοίας. Ταυτόχρονα, προτείνουν σταύρωμα των κονδυλίων, για την κατασκευή του ανισόπεδου κόμβου Σταυρού στην είσοδο της Λευκωσίας.
 
ΕΛΑΜ
Το ΕΛΑΜ εισηγείται αποκοπή των πιστώσεων για την κάλυψη των συνθηκών υποδοχής στους αιτητές διεθνούς προστασίας, του Ταμείου Ασύλου και Μετανάστευσης, τα έξοδα φοίτησης των Τουρκοκυπριών που φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία στις ελεύθερες περιοχές, καθώς και όλων των πιστώσεων που σχετίζονται με τα οδοφράγματα. Αξίζει να σημειωθεί πως Αλληλεγγύη και Συμμαχία αναμένεται να προστεθούν στις τροπολογίες των υπόλοιπων κομμάτων.
 
Τέταρτη εγκρίνεται ο προϋπολογισμός
 
Η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού θα αρχίσει αύριο με τις ομιλίες των αρχηγών των κομμάτων. Οι επικεφαλής των κομμάτων, θα αναπτύξουν τις θέσεις τους για την οικονομία, το Κυπριακό και την εσωτερική διακυβέρνηση. Επίσης, θα ανακοινώσουν και επίσημα τη στάση που θα τηρήσουν επί του κρατικού προϋπολογισμού. Προηγουμένως, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, Άγγελος Βότσης, θα αναγνώσει την έκθεση αλλά και τις διαπιστώσεις της επιτροπής για τον κρατικό προϋπολογισμό. Η συζήτηση θα συνεχιστεί την Τρίτη και την Τετάρτη, με τις ομιλίες των υπόλοιπων βουλευτών. Τελευταίοι θα μιλήσουν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων. Την Τετάρτη το απόγευμα, αναμένεται να διεξαχθεί η ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό. 
  Ελευθερία Παϊζάνου   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...