To Top
22:08 Τρίτη
21 Ιανουαρίου 2020
philenews insider
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Capital.gr
ΜΑΖΙ ΜΕ
Forbes
insider banner
Επόμενο
Προηγούμενο
Αβέρωφ: Ο προϋπολογισμός είναι αναπτυξιακός
ΑΡΧΙΚΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚΥΠΡΟΣ • Αβέρωφ: Ο προϋπολογισμός είναι αναπτυξιακός
  09 Δεκεμβρίου 2019, 8:30 μμ  

Μια ισχυρή οικονομία με βιώσιμους στόχους παρουσίασε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου κατά την ομιλία του στην Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2020.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου έκανε μια εκτενή αναφορά στο Κυπριακό και σε άλλα περιφερειακά θέματα. Όσον αφορά τον προϋπολογισμό  για το 2020 σχολίασε πως είναι ένας ακόμα βιώσιμος, αναπτυξιακός και πλεονασματικός προϋπολογισμός, ο οποίος περιλαμβάνει αμετάβλητους βασικούς στόχους της διατήρησης της μακροοικονομικής σταθερότητας. Αναφέρθηκε στην μεγάνθυση του ΑΕΠ και πως το δημοσιονομικό ισοζύγιο παραμένει πλεονασματικό. 

Όπως είπε η συνεχιζόμενη ενδυνάμωση και θωράκιση του τραπεζικού συστήματος επίσης συνέβαλε προς την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας. "Σε αυτό συνεισέφεραν: Η αισθητή μείωση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων με την μεταφορά Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων εκτός ισολογισμού τραπεζών, και η εφαρμογή του Σχεδίου Εστία." υπογράμμισε.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ κάλεσε όλους να συνεχισουν την πορεία των μεταρρυθμίσεων για ακόμα πιο σύγχρονο και φιλικό προς τους πολίτες κράτος και όπως είπε ο προϋπολογισμός του 2020 συμπεριλαμβάνει την προώθηση σημαντικών έργων υποδομής όπως των εργασιών κατασκευής των υποδομών για την έλευση φυσικού αερίου καθώς και την υλοποίηση σημαντικών έργων και προγραμμάτων όπως:

•    έργα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, 
•    περαιτέρω ενίσχυση της έρευνας και καινοτομίας, 
•    ίδρυση του Υφυπουργείου Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, 
•    σύσταση και λειτουργία επενδυτικού ταμείου παροχής χρηματοδότησης κεφαλαίου κυρίως σε καινοτόμες και νεοφυείς επιχειρήσεις
•    ανάπτυξη εφαρμογών τεχνολογίας Blockchain στο δημόσιο τομέα
•    προώθηση της χρήσης ηλεκτρικών οχημάτων
•    υλοποίηση της Στρατηγικής Ανάπτυξης του Τροόδους, και
•    νέα στεγαστική πολιτική 

Αυτούσια η ομιλία:
 
Κύριε Πρόεδρε της Βουλής των Αντιπροσώπων,
Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,
 
Ξεκίνησε σήμερα η συζήτηση που θα οδηγήσει στην ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020.
 
Ο προϋπολογισμός θέτει τους όρους και τους πόρους για την πρακτική υλοποίηση του προγράμματος της εκάστοτε κυβέρνησης και η ψήφιση του αποτελεί δικαίως την κορυφαία πράξη του κοινοβουλίου. Φυσιολογικό θα ήταν λοιπόν της συζήτησης για τον προϋπολογισμό να μονοπωλεί η οικονομία, η ανάπτυξη, η κοινωνική ευημερία. Όπως συμβαίνει και σε άλλα κοινοβούλια.
 
Στη περίπτωση της πατρίδας μας όμως, οι καταστάσεις υπαγορεύουν για δεκαετίες  η συζήτηση να περιστρέφεται και στο εθνικό μας πρόβλημα. Γιατί ακόμη η πατρίδα μας παραμένει μοιρασμένη και υπό κατοχή, με τα οράματα του κυπριακού Ελληνισμού ανεκπλήρωτα.
 
Όσο ο χρόνος κυλά, τόσο ψηλώνουν τα εμπόδια στον δρόμο της σωστής λύσης και της επανένωσης. Η αδράνεια και η στασιμότητα μόνο την Τουρκία βολεύουν. Η Τουρκία παγιώνει τα τετελεσμένα της κατοχής: Οι έποικοι αυξάνονται, τα κατοχικά στρατεύματα ριζώνουν, οι περιουσίες των προσφύγων ξεπουλιούνται, οι γενιές με βιώματα κοινής συμβίωσης Ε/κ-Τ/κ φεύγουν, και η τουρκοκυπριακή κοινότητα μετατρέπεται σε προέκταση της τουρκικής κοινωνίας. Με όλες τις παθογένειες που αυτό συνεπάγεται.
 
Στην ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε, ότι η παρούσα ευημερία και το αίσθημα ασφάλειας του στάτους κβο είναι εύθραυστα χωρίς την επίτευξη μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης. Είναι για αυτό που ως Δημοκρατικός Συναγερμός πιστεύουμε ότι ο μοναδικός εφικτός δρόμος για την εξεύρεση μιας τέτοιας λύσης είναι οι διαπραγματεύσεις στη συμφωνημένη βάση της Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.
 
Είναι το μοναδικό πλαίσιο που στηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινότητα. Και βεβαίως από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, που αποτελούν στήριγμα του αγώνα μας.
 
Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,
 
Μόλις πρόσφατα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συναντήθηκε από κοινού με τον τ/κ ηγέτη, με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Βερολίνο.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέδειξε και εκεί πέραν πάσης αμφιβολίας, τη θετική και δημιουργική προσέγγιση της πλευράς μας για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό. Είμαστε έτοιμοι για τα επόμενα βήματα οποιαδήποτε στιγμή. Εκείνη που επιδιώκει αυτή την στιγμή την αναβολή των εξελίξεων είναι η τουρκική πλευρά, επικαλούμενη διάφορες εξελίξεις όπως τις ψευδοεκλογές στα κατεχόμενα τον ερχόμενο Απρίλιο.
 
Η συνάντηση στο Βερολίνο καταγράφεται ως θετική μετά από τη δύσκολη περίοδο που διανύσαμε με την ανεπιτυχή μέχρι τώρα προσπάθεια για ολοκλήρωση των όρων αναφοράς. Η επαναβεβαίωση της ενεργής εμπλοκής του Γενικού Γραμματέα στις μελλοντικές εξελίξεις είναι σημαντική.
 
Πετύχαμε τη διατήρηση του πλαισίου των κεκτημένων του Κραν Μοντανά, παρά την προσπάθεια της Τουρκίας να αποδεσμευτεί από το πλαίσιο. Όπου για πρώτη φορά συζητήθηκαν με συγκεκριμένη κατεύθυνση τα ζητήματα ασφάλειας και εγγυήσεων.
 
Επιβεβαιώθηκε επίσης αυτό που είχε συμφωνήσει από τον περασμένο Αύγουστο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη ως πλαίσιο των όρων αναφοράς. Δηλαδή, την κοινή Διακήρυξη της 14ης Φεβρουαρίου 2014, οι μέχρι σήμερα συγκλίσεις και το πλαίσιο των 6 σημείων που είχε καταθέσει ο Γενικός Γραμματέας στις 30 Ιουνίου 2017, στο Κραν Μοντανά.
 
Επαναβεβαιώθηκε τέλος, και με τη δήλωση του Γενικού Γραμματέα, το πλαίσιο λύσης της Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως προβλέπεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, περιλαμβανομένης της παραγράφου 4 του ψηφίσματος 716 του 1991.
 
Τα επόμενα βήματα επικεντρώνονται στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών με τις εγγυήτριες δυνάμεις και ειδικά την Τουρκία. Όμως η Άγκυρα έχει άλλες προτεραιότητες, όπως το κουρδικό και τη Συρία, πέραν του επιχειρήματος των ψευδοεκλογών στα κατεχόμενα. Ταυτόχρονα, για να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος θα πρέπει να εφαρμόσει στην πράξη τα μηνύματα του διεθνούς παράγοντα. Για τερματισμό των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και τις απόπειρες επέκτασης της κατοχής στα Βαρώσια.
 
Η κυβέρνηση, πολύ ορθά, προχωρεί κανονικά με τους ενεργειακούς σχεδιασμούς, παρά τις απειλές και τις προκλήσεις της Τουρκίας. Από την πλευρά μας με κάθε ευκαιρία, γνωστοποιούμε τα όσα παράνομα πράττει η Τουρκία στην ΑΟΖ και τα οποία αφορούν άμεσα την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και τονίζουμε το μήνυμα του θετικού ρόλου που μπορεί να παίξει η Κύπρος στην Ανατολική Μεσόγειο γεωστρατηγικά, χτίζοντας συμμαχίες. Ενδυναμώνοντας τις σχέσεις φιλίας με όλες τις γειτονικές χώρες.
 
Όμως πάνω από όλα παραμένει για εμάς στόχος αμετάθετος να γίνει πράξη η θέση που ο ίδιος ο κ. Γκουτέρες έχει εκφράσει. Ότι η Κύπρος πρέπει να καταστεί ένα φυσιολογικό κράτος. Χωρίς τη δεσποτεία τρίτων χωρών. Ικανή να παράσχει συνθήκες ευημερίας και ανάπτυξης σε όλους τους πολίτες, διαφυλάττοντας στο ακέραιο τα δικαιώματά τους. Από το στόχο αυτό εμείς ως Δημοκρατικός Συναγερμός και η κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη, δεν πρόκειται να παρεκκλίνουμε ποτέ. 
 
Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,
 
Ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων σήμερα βρίσκεται ο προϋπολογισμός της Κυπριακής Δημοκρατίας για το 2020. Ένας ακόμα βιώσιμος, αναπτυξιακός και πλεονασματικός προϋπολογισμός.
 
Ένας προϋπολογισμός που εκφράζει την οικονομική πολιτική και τους στρατηγικούς στόχους της κυβέρνησης. Άρρηκτα προσαρμοσμένους στις εξελίξεις, στοχεύει στην περαιτέρω εδραίωση της ανάπτυξης και στη δημιουργία συνθηκών πλήρους απασχόλησης προς όφελος του συνόλου των πολιτών.
 
Με αμετάβλητους τους βασικούς στόχους της διατήρησης της μακροοικονομικής σταθερότητας, της βιώσιμης διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών, της εύρυθμης λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Καθώς επίσης της διατήρησης και ενίσχυσης ευνοϊκού περιβάλλοντος για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις και βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας μέσα από συνεχή μεταρρυθμιστική προσπάθεια.
 
Η εμπιστοσύνη εδραιώθηκε πλέον στην Κυπριακή οικονομία. Απόδειξη οι ψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης που παρουσιάζει η οικονομία και η βελτίωση που παρουσιάζουν οι μακροοικονομικοί και δημοσιονομικοί δείκτες από το 2015 ως και σήμερα.
 
Διανύουμε ήδη το πέμπτο συνεχόμενο έτος με θετικό ρυθμό ανάπτυξης. Η οικονομία της Κύπρου συνεχίζει να ενισχύεται καταγράφοντας ρυθμό ανάπτυξης πέραν του 3% του ΑΕΠ για το 2019. Από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη, σημαντικά πιο πάνω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο.
 
Η βελτίωση στην αγορά εργασίας είναι εμφανής Η ανεργία συνεχίζει την πτωτική της πορεία, πλέον σε επίπεδα κάτω από το μέσο όρο της ευρωζώνης. Τον Σεπτέμβριο του 2019 καταγράφηκε περαιτέρω πτώση στο 6,6%. Οι κενές θέσεις εργασίας είναι 6,5 φορές περισσότερες από αυτές του 2013, γεγονός που καταδεικνύει τη ζήτηση στην πραγματική οικονομία. Είμαστε αισιόδοξοι ότι με τις σωστές πολιτικές της κυβέρνησης, σύντομα θα επιτύχουμε συνθήκες πλήρους απασχόλησης.
 
Το διαθέσιμο εισόδημα, η ιδιωτική κατανάλωση, η απασχόληση και οι επενδύσεις συνεχίζουν να αυξάνονται. Εξάλλου η μεγέθυνση του ΑΕΠ οφείλεται κυρίως στην αυξητική πορεία της εγχώριας ζήτησης. Τα δημόσια έσοδα αυξάνονται κατά 12%, όχι από νέους φόρους, αλλά από αύξηση των εισπράξεων από φόρους στο εισόδημα, τον πλούτο και την κατανάλωση. Αντικατοπτρίζοντας τη δραστηριοποίηση νέων επιχειρήσεων και τη βελτίωση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων ανάμεσα σε άλλα. Μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις εκ των οποίων σημαντικό ποσοστό τους από ξένα κεφάλαια υλοποιούνται.
 
Το δημοσιονομικό ισοζύγιο παραμένει πλεονασματικό. Το δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο. Η πορεία της οικονομίας επιτρέπει την πρόωρη αποπληρωμή δανείων και άντληση πόρων από τις αγορές. Γιατί πλέον η εμπιστοσύνη επέστρεψε και στις αγορές και η Κύπρος είναι πλέον τοποθετημένη στην επενδυτική βαθμίδα από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Υπάρχει άνετη και ευνοϊκή πρόσβαση που καταγράφεται και στις αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
 
Η αναπτυξιακή και θετική πορεία της οικονομίας επιτρέπει τον προγραμματισμό και της πρόωρης αποπληρωμής του χρέους προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το 2020. Κίνηση που θα περιορίσει περαιτέρω το ύψος του δημοσίου χρέους με στόχο το 80% του ΑΕΠ στο τέλος του 2020.
 
Αγαπητοί συνάδελφοι,
 
Η συνεχιζόμενη ενδυνάμωση και θωράκιση του τραπεζικού συστήματος επίσης συνέβαλε προς αυτή την κατεύθυνση. Σε αυτό συνεισέφεραν: Η αισθητή μείωση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων με την μεταφορά Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων εκτός ισολογισμού τραπεζών, και η εφαρμογή του Σχεδίου Εστία. Δυστυχώς, η ανταπόκριση στο Εστία μέχρι τώρα δεν είναι η αναμενόμενη και θα πρέπει να ενσκήψουμε στο θέμα των δανειοληπτών που εμπίπτουν μεν, αλλά δεν μπορούν να καλύψουν τα 2/3 της δόσης που προνοείται. Τους πραγματικά ευάλωτους δανειολήπτες.
 
Το 2020 αναμένεται περαιτέρω πρόοδος σε σχέση με την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει το τραπεζικό σύστημα. Αλλά έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε.
 
Παρά την αισθητή υποχώρηση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων κάτω από 30% μέχρι τον Ιούνιο του 2019, το υψηλό ακόμη ποσοστό, αποτελεί πρόκληση. H περαιτέρω αποκλιμάκωση τους είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εδραίωση και θωράκιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας. Και επιβάλει και νομοθετική νηφαλιότητα. Το Κοινοβούλιο έχει την υποχρέωση όταν ψηφίζει νομοθεσίες να το έχει κατά νου. Να μην επιχειρεί να λύσει προβλήματα δημιουργώντας μεγαλύτερα, όπως έγινε με τον νόμο για τις εκποιήσεις.
 
Και εδώ θα ήθελα να τονίσω και το εξής. Η μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων δεν αφορά μόνο στην μεταφορά τους εκτός ισολογισμού τραπεζών. Αυτό λύνει ένα μέρος του προβλήματος. Το πρόβλημα εξαλείφεται όταν μειωθούν στην πραγματική οικονομία. Ώστε να επιτρέψουν στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις να αποδεσμευτούν από τα βάρη του παρελθόντος με υγιές τρόπο και να επαναδραστηριοποιηθούν. Αυτό απαιτεί συνεννόηση και καλή θέληση και από τις δύο πλευρές για να επιτευχθούν αναδιαρθρώσεις. Απαιτεί και ορθές νομοθετικές παρεμβάσεις.
 
Οι προτάσεις νόμου του Δημοκρατικού Συναγερμού που ψηφίστηκαν από αυτό το Σώμα για την παράταση κινήτρων προς δανειολήπτες που έληγαν τέλος του 2019, βοηθούν προς την σωστή κατεύθυνση. Δώσαμε μεταξύ άλλων τη δυνατότητα πώλησης ή παραχώρησης ακινήτων από συγγενείς ή συνδεδεμένες εταιρείες για αποπληρωμή δανείου με απαλλαγές από τέλη και φορολογίες.
 
Με επιπρόσθετη πρόταση νόμου μας, η διαγραφή χρέους στα πλαίσια διευθέτησης οφειλής δεν θα θεωρείται πλέον κέρδος και δεν θα καταβάλλεται έκτακτη εισφορά για λογιζόμενη διανομή μερίσματος. Αυτό θα βοηθήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να διευθετήσουν τις οφειλές τους και να προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις βοηθώντας τις ίδιες αλλά και την οικονομία ευρύτερα.
 
Κύριε Πρόεδρε,
 
Η οικονομία αντιμετωπίζει ακόμα προκλήσεις και από εξωτερικούς κινδύνους που προκαλούν οι παγκόσμιες εξελίξεις που θα πρέπει να μας κρατούν σε εγρήγορση. Η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα που προκύπτει από την αναμενόμενη έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και η επιβράδυνση της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ήδη να εξαγγέλλει μέτρα, εντείνουν την αβεβαιότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
 
Αβεβαιότητα δημιουργείται και από το εύρος των «εμπορικών πολέμων» δημιουργώντας ασύμμετρες συνθήκες που επηρεάζουν το παγκόσμιο οικονομικό κλίμα. Σε αυτά η μικρής κλίμακας οικονομία της Κύπρου θα κληθεί ν’ ανταπεξέλθει. Επιβάλλεται λοιπόν να παραμείνουμε αμετάκλητα προσηλωμένοι όσον αφορά τους δημοσιονομικούς μας στόχους.
 
Αγαπητές και Αγαπητοί συνάδελφοι,
 
Είναι γεγονός όμως ότι την ώρα που συμβαίνουν τα προαναφερόμενα, έχουμε τη δυνατότητα να εφαρμόσουμε πολιτικές με πραγματικό όφελος για τον πολίτη.
 
Με πράξεις θεμελιώνουμε στέρεες βάσεις για την ανάπτυξη της χώρας, τώρα που τα δημόσια οικονομικά έχουν νοικοκυρευτεί. Τώρα που προϋπολογισμοί του κράτους είναι πλεονασματικοί και που μεγάλες μεταρρυθμίσεις είτε έχουν προχωρήσει είτε έχουν φτάσει σε σημείο ωριμότητας για να γίνουν πράξη.
 
Συνεχίζοντας από τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν. Όπως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, τη μείωση της στρατιωτικής θητείας, την αξιοποίηση των λιμανιών μας. Τη δημιουργία εξειδικευμένων Υφυπουργείων για τους σημαντικούς τομείς της Ναυτιλίας και του Τουρισμού.
 
Γίνεται πράξη η ολοκληρωμένη πολιτική προσιτής στέγης όσον αφορά στα νεαρά ζευγάρια αλλά και στα κίνητρα για ορεινές και ακριτικές περιοχές και για την προσφυγική πολιτική. Προχωράει η εφαρμογή και της επόμενης φάσης του ΓΕΣΥ. Εφαρμογή που αντικατοπτρίζεται και στην αύξηση των επενδύσεων στην υγεία με την αύξηση στις κοινωνικές παροχές ραγδαία αυξανόμενες στον παρόν προϋπολογισμό σε σχεδόν ένα δις ευρώ από €600 εκ.
 
Παρόλα αυτά, δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς και εφησυχασμό. Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και η διαρκής ανάπτυξη της οικονομίας δεν είναι αγώνας 100 μέτρων. Είναι μαραθώνιος και χρειάζονται αντοχές. Ζητούμενο και για το 2020 είναι η πορεία αυτή να έχει συνέχεια.
 
Την ίδια στιγμή πρέπει οπωσδήποτε να διατηρηθεί το ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον που έχουμε χτίσει ως κυβέρνηση για τη χώρα. Για να μπορούν οι πνεύμονες της οικονομίας της Κύπρου, ο τουρισμός, η ναυτιλία, ο τομέας της ανάπτυξης γης και οι επαγγελματικές υπηρεσίες να ευδοκιμούν σε συνθήκες υγιούς ανάπτυξης.
 
Μέσα από τον ορθόδοξο δρόμο της προσέλκυσης επενδύσεων που εδραιώνουν τη χώρα ως υγιές και σταθερό επιχειρηματικό κέντρο, αναγνωρίζεται πλέον και η προστιθέμενη αξία νέων τομέων ανάπτυξης. Όπως η Ανώτατη Εκπαίδευση, η Έρευνα και η Καινοτομία, η ενέργεια, η υγεία, οι νεοφυείς επιχειρήσεις, η οπτικοακουστική βιομηχανία. Που αναπτύσσονται διαρκώς και συνεισφέρουν έμπρακτα στην πραγματική οικονομία, με τη δημιουργία εισοδήματος και θέσεων εργασίας.  
 
Τομείς που στηρίζουμε με μέτρα και πολιτικές, με όραμα να καταστούμε περιφερειακό κέντρο ανάπτυξης και πόλος επενδύσεων. Να συνεχίσουμε ενθαρρύνοντας την οικονομική δραστηριότητα, με όσο το δυνατό χαμηλότερα φορολογικά βάρη και γραφειοκρατία.
 
Αγαπητοί Συνάδελφοι,
 
Η διαρκής ισχυροποίηση που έχει ανάγκη η κυπριακή οικονομία αναμένεται να επαυξηθεί και μέσα από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.
 
Όπως η μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης και της δικαιοσύνης καθώς επίσης και ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Κύπρου, που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας και θα προσδώσουν με την ολοκλήρωσή τους νέα χαρακτηριστικά δυναμικότητας, ευελιξίας και πόρους στην οικονομία.
 
Τώρα είναι η ώρα να συνεχίσουμε στην πορεία των μεταρρυθμίσεων για ακόμα πιο σύγχρονο και φιλικό προς τους πολίτες κράτος. Γι’ αυτό και επιβάλλεται να τοποθετηθούμε και επί της ουσίας του αναπτυξιακού προϋπολογισμού της χώρας που είναι ενώπιον μας και έρχεται να ενισχύσει την ανοδική πορεία της οικονομίας μας. Κτίζοντας στο στέρεο υπόβαθρο που έχουμε πετύχει.
 
Ο προϋπολογισμός του 2020 συμπεριλαμβάνει την προώθηση σημαντικών έργων υποδομής όπως των εργασιών κατασκευής των υποδομών για την έλευση φυσικού αερίου καθώς και την υλοποίηση σημαντικών έργων και προγραμμάτων όπως:
 

  • έργα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης,
  • περαιτέρω ενίσχυση της έρευνας και καινοτομίας,
  • ίδρυση του Υφυπουργείου Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής,
  • σύσταση και λειτουργία επενδυτικού ταμείου παροχής χρηματοδότησης κεφαλαίου κυρίως σε καινοτόμες και νεοφυείς επιχειρήσεις
  • ανάπτυξη εφαρμογών τεχνολογίας Blockchain στο δημόσιο τομέα
  • προώθηση της χρήσης ηλεκτρικών οχημάτων
  • υλοποίηση της Στρατηγικής Ανάπτυξης του Τροόδους, και
  • νέα στεγαστική πολιτική

 
Όραμα μας είναι ένα ποιοτικό, σύγχρονο κράτος φιλικό προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Που παρέχει κίνητρα και επενδύει στην έρευνα και την καινοτομία, που υπηρετεί, και δεν ταλαιπωρεί τους πολίτες. Ένα ψηφιακά μετασχηματισμένο κράτος, που θα ανοίγει δρόμους στην επιχειρηματικότητα και μέσα από την ανάπτυξη στηρίζει τις ευάλωτες ομάδες. Που στηρίζει και ενδυναμώνει την προοπτική των δυναμικών τομέων της οικονομίας.
 
Με επιτελικούς σχεδιασμούς και μεταρρυθμίσεις δίνουμε βάθος στην αναπτυξιακή προσπάθεια και ενισχύουμε την οικονομία. Και πρέπει με θάρρος όλοι να συνεχίσουμε. Για το καλό της χώρας, των πολιτών και των παιδιών μας. Και με συνεννόηση μπορούμε μαζί να σπρώξουμε την Κύπρο ακόμα πιο μπροστά.
 
Στόχος μας είναι στα επόμενα χρόνια να αυξήσουμε σημαντικά το κατά κεφαλή εισόδημα του κύπριου πολίτη. Και έχουμε τις προοπτικές και το όραμα να το πετύχουμε.
 
Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
 
Με στρατηγική επιδίωξη να συνεχιστεί η μακροοικονομική, δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Στόχος είναι να εδραιώσουμε συνθήκες αειφόρου ευημερίας, κοινωνικής συνοχής και να καταστήσουμε την Κυπριακή οικονομία πιο ανταγωνιστική και παραγωγική σε κάθε τομέα.
 
Εξάλλου, η πολιτική είναι πράξη. Είναι οι αποφάσεις που παράγουν πραγματικά αποτελέσματα και διαμορφώνουν θετικά τη ζωή χιλιάδων συμπολιτών μας σε όλο το φάσμα. Στην εργασία τους, στο νοικοκυριό τους, στην κοινωνία. Αυτή είναι η αποστολή μας.
 
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
 
Με αυτές τις σκέψεις, καλώ όλους μας να υπέρ-ψηφίσουμε τον φετινό προϋπολογισμό του κράτους.
 
Ένα προϋπολογισμό αναπτυξιακό με αύξηση στις κοινωνικές δαπάνες που συνδράμει στην πορεία ανάπτυξης της Κυπριακής οικονομίας. 
 
Κλείνοντας επιθυμώ να ευχαριστήσω θερμά τους συναδέλφους βουλευτές μέλη της Επιτροπής Οικονομικών. Καθώς επίσης τον Υπουργό Οικονομικών για την συνεργασία όπως επίσης και τους συνεργάτες στο Υπουργείο Οικονομικών που εργάστηκαν για την ετοιμασία του προϋπολογισμού.
 
Σας ευχαριστώ και εύχομαι ολόψυχα Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο το Νέο Έτος σε όλους.  
 

Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...