To Top
06:22 Παρασκευή
28 Φεβρουαρίου 2020
philenews insider
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Capital.gr
ΜΑΖΙ ΜΕ
Forbes
insider banner
Επόμενο
Προηγούμενο
Γιωργάλλας: Υπάρχουν φόβοι για νέα φούσκα στην οικονομία
ΑΡΧΙΚΗINSIDERΚΥΠΡΟΣ • Γιωργάλλας: Υπάρχουν φόβοι για νέα φούσκα στην οικονομία
  09 Δεκεμβρίου 2019, 6:00 μμ  
Ο βουλευτής του κινήματος Αλληλεγγύη Μιχάλης Γιωργάλλας, κατά την ομιλία του για τον προϋπολογισμό του 2020 αναφέρθηκε στις 3 συνθήκες για πραγματική ανάπτυξη, όπως την χαρακτήρισε.

Πρόκειται για την πραγματική ανάπτυξη, η αληθινή πρόοδος και η αναγκαία αναγέννηση της πολιτείας, της οικονομίας και της κοινωνίας της Κύπρου η οποία προϋποθέτει 

1.    Καλά σχεδιασμένους προϋπολογισμούς που να υπηρετούν τις αναγκαίες εκτεταμένες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος.
2.    Επανίδρυση του κρατικού μηχανισμού του κυπριακού κράτους.
3.    Αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της σχέσης με τους πολίτες.
 
Αναφέρθηκε επίσης στους φόβους του Κινήματος για νέα φούσκα στην οικονομία λόγω των ψηλών κτιρίων αλλά και για τον εκσυχρονισμό του δημόσιου τομέα.

Ανέφερε πως είναι ένας προϋπολογισμός άτολμης διαχείρισης "που συντηρεί τις καταχρηστικές νοοτροπίες και τα παρασιτικά συμφέροντα κάποιων προνομιούχων".

   
Αυτούσια η ομιλία: 
 
Κύριε Πρόεδρε
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι
Η υγιής δυσαρέσκεια είναι προάγγελος της προόδου δίδαξε ο Μαχάτμα Κάντι.
Αλλά και ο Φρήντριχ Χέγκελ ο φιλόσοφος της διαλεκτικής λογικής, υποστήριξε ότι η θέση και η αντίθεση πρέπει να οδηγούν στη σύνθεση μιας νέας θέσης.
Και στην πατρίδα μας σήμερα είναι απαραίτητο και αναγκαίο περισσότερο από ποτέ, η καλόπιστη κριτική, η υγιής δυσαρέσκεια και οι τεκμηριωμένες αντιθέσεις να μην ρίχνονται στον κάλαθο των αχρήστων.
Αλλά να αξιοποιούνται για προβληματισμό και βελτίωση.
Η Κύπρος έχει ανάγκη την σύνθεση διαφορετικών απόψεων.
Έχει ανάγκη μέσα από τις θέσεις και τις αντιθέσεις να γεννιούνται με συναίνεση νέες παραγωγικές και εφικτές προτάσεις προς όφελος των συμπολιτών μας.
Και το τριήμερο που διανύουμε, με διάθεση καλόπιστης κριτικής όλοι θα παρουσιάσουμε ξανά τις έγνοιες, τις ανησυχίες και τις προτάσεις μας για τον κρατικό προϋπολογισμό και κατ’ επέκταση για την οικονομία.
Ελπίζοντας ότι από όλα αυτά που θα ακουστούν, οι αρμόδιοι να αξιοποιήσουν τις καλές ιδέες προς όφελος της προόδου του τόπου.
Όμως η πρόοδος είναι ωραία λέξη, αλλά αυτό που τη δημιουργεί είναι η αλλαγή και η αλλαγή έχει πολλούς εχθρούς συνήθιζε να λέει ο Robert Kennedy.
Και αυτές τις τολμηρές αλλαγές που θα οδηγήσουν στην πρόοδο δεν τις βρήκαμε πουθενά στον προϋπολογισμό για το 2020 που εξετάζουμε σήμερα.
Αυτός μπορεί να είναι ισοσκελισμένος και καλός λογιστικά, όμως είναι ένας ακόμα προϋπολογισμός από το παρελθόν που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του μέλλοντος της Κύπρου.
Είναι ένας προϋπολογισμός άτολμης διαχείρισης.
Που συντηρεί τις καταχρηστικές νοοτροπίες και τα παρασιτικά συμφέροντα κάποιων προνομιούχων.
Είναι ένας προϋπολογισμός συντήρησης που δεν στηρίζει τις πιεστικές ανάγκες των μη προνομιούχων πολιτών που έχουν ανάγκη την κρατική αρωγή και στήριξη.
Είναι ένας προϋπολογισμός που οι προσδοκίες των νέων ανθρώπων, οι ανάγκες των ηλικιωμένων και τα όνειρα της νέας γενιάς δεν βρίσκουν κανένα υπόβαθρο βοηθείας.
Είναι ένας προϋπολογισμός που δεν υπηρετεί ούτε τις φιλοδοξίες και τους στόχους της Κυβέρνησης που θα τον υλοποιήσει.
Και όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της προβληματικής, γερασμένης και αναποτελεσματικής διαδικασίας καταρτισμού του κρατικού προϋπολογισμού.
Μιας διαδικασία που δεν βοηθά καθόλου να υπάρξει βελτίωση, εξειδίκευση και ο σωστός και αναγκαίος καταμερισμός των ποσών που προϋπολογίζονται.
Υπάρχει λοιπόν ανάγκη να ανασχεδιαστεί και να βελτιωθεί ο τρόπος καταρτισμού του κρατικού προϋπολογισμού, γιατί πίσω από τα νούμερα του κρύβονται οι ανάγκες των πολιτών, κρύβονται οι προσδοκίες των νέων ανθρώπων, κρύβονται τα όνειρα των παιδιών μας.
 
Κύριε Πρόεδρε
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι
Η Αλληλεγγύη αναγνωρίζει ότι η κυπριακή οικονομία κατά το τρέχον έτος 2019 κατέγραψε θετικό ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης.
Επιπρόσθετα υπήρξε βελτίωση στο δημοσιονομικό ισοζύγιο το οποίο παραμένει πλεονασματικό.
Ακόμα το δημόσιο χρέος κρίνεται ως βιώσιμο.
Είναι δε ενθαρρυντικό ότι η Κύπρος είναι πλέον τοποθετημένη στην επενδυτική βαθμίδα και υπάρχει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές ενώ οι αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.
Όλα όμως αυτά υπό την προϋπόθεση ότι οι συνθήκες θα συνεχίσουν να είναι ομαλές.
Παρά το θετικό περιβάλλον υπάρχουν ανησυχίες και υπαρκτοί κίνδυνοι για ανατροπή των σημερινών δεδομένων.
Οι ανησυχίες, επικεντρώνονται πρώτιστα στις επικείμενες δικαστικές αποφάσεις σχετικά με τις μισθολογικές αυξήσεις στο δημόσιο και το ενδεχόμενο επιστροφής των περικοπών, επικεντρώνονται ακόμα στους δημοσιονομικούς κινδύνους από καταχρήσεις και αστοχίες στη λειτουργία του ΓΕΣΥ, όπως και στο ενδεχόμενο να περιοριστούν τα έσοδα του Κράτους και οι κρατικές δαπάνες να τα ξεπεράσουν.
Μετά και τα τελευταία γεγονότα σχετικά με το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων ξένων υπηκόων και την ανάκληση διαβατηρίων, η Αλληλεγγύη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σημειώνοντας ότι η εξάρτηση της οικονομίας από αυτό το αμφιβόλου διάρκειας και ποιότητας πρόγραμμα, ελλοχεύει πολλούς κινδύνους.
Επιπρόσθετα υποδεικνύουμε ότι η διατήρηση του ψηλού ποσοστού των μη-εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), παρά την ύπαρξη του Σχεδίου Εστία και παρά την εξαγωγή από το τραπεζικό σύστημα εκατοντάδων ΜΕΔ που πωλήθηκαν σε Εταιρείες Εξαγοράς Πιστώσεων, απειλεί επίσης την σταθερότητα της οικονομίας.
Η υγεία της οικονομίας απειλείται από τη φανερή και υπαρκτή ροπή της Κυβέρνησης να επιστρέψει πίσω σε νοοτροπίες του παρελθόντος σε αλόγιστες, ασύδοτες κρατικές δαπάνες.
Με αποτέλεσμα την αύξηση του λειτουργικού κόστους του δημόσιου τομέα και της κρατικής μηχανής.
Την ώρα που το λειτουργικό αυτό κόστος ήδη πολλαπλασιάζεται λόγω της αδυναμίας προώθησης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που θα καταστήσουν τον κράτος οικονομικό, ευέλικτο και παραγωγικό.
Και για να είμαστε ειλικρινείς, η μόνη μεταρρύθμιση που έγινε στην οικονομία ήταν να καταστεί ακόμα πιο εύκολη η πώληση γης και ιδιοκτησίας σε ξένους, προκειμένου να αγοράσουν διαβατήρια.
 
Ακολούθως η υπερβολική συγκέντρωση οικονομικής δραστηριότητας στον τομέα των κατασκευών ιδιαίτερα στον τομέα των ψηλών κτιρίων δημιουργεί συνθήκες υπερθέρμανσης με μια φούσκα που αν σπάσει οι αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις θα είναι μεγάλες.
Επιπλέον την οικονομία την απειλεί η παραμονή του ιδιωτικού χρέους σε πολύ ψηλά επίπεδα παρά την πτωτική του τάση.
Ακόμα οι αρνητικές εξελίξεις με το κλείσιμο της αεροπορικής εταιρείας Thomas Cook που θα επιφέρουν επιπτώσεις στις εισπράξει από τον τουρισμό.
Τέλος η ανατροπή του εξωτερικού περιβάλλοντος της κυπριακής οικονομίας λόγω BREXIT, είναι μια εξέλιξη η οποία δεν είμαι σίγουρος ότι έχει εκτιμηθεί επαρκώς πως θα επηρεάσει την κυπριακή οικονομία.
Όλα τα ανωτέρω είναι υπαρκτοί κίνδυνοι που μπορούν να εκτροχιάσουν εκ νέου την κυπριακή οικονομία, ξυπνώντας ξανά τον εφιάλτη.
Κύριε Πρόεδρε
Για την Αλληλεγγύη η πραγματική ανάπτυξη, η αληθινή πρόοδος και η αναγκαία αναγέννηση της πολιτείας, της οικονομίας και της κοινωνίας της Κύπρου προϋποθέτουν 3 βασικές συνθήκες.
1.         Καλά σχεδιασμένους προϋπολογισμούς που να υπηρετούν τις αναγκαίες εκτεταμένες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος.
2.         Επανίδρυση του κρατικού μηχανισμού του κυπριακού κράτους.
3.         Αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της σχέσης με τους πολίτες.
Ξεκινώντας από την πρώτη συνθήκη του προϋπολογισμού, επαναλαμβάνω ότι επιβάλλεται να αλλάξει η φιλοσοφία και η διαδικασία καταρτισμού του.
Πρέπει να γίνεται ένας καλύτερος σχεδιασμός και η εκάστοτε κυβέρνηση να ξεκινά με την διαγραφή από κάθε προϋπολογισμό όλων των καταχρηστικών και αντιπαραγωγικών δαπανών.
Χρειάζεται τόλμη και σύγκρουση με καταχρηστικές νοοτροπίες και παρασιτικά συμφέροντα που λιμνάζουν στους μηχανισμούς του κράτους και επιβαρύνουν το δημόσιο αγαθό.
Για την Αλληλεγγύη ο κρατικός προϋπολογισμός επιβάλλεται να είναι δημοσιονομικά πειθαρχημένος, ισοσκελισμένος με όρια ασφαλείας και αποθέματα.
Πρώτιστα όμως πρέπει να είναι σωστά κατανεμημένος και να υπηρετεί τις αλλαγές που χρειάζεται κάθε φορά ο τόπος.
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι
Σήμερα η πατρίδα μας χρειάζεται προϋπολογισμού που να στηρίξουν την επανίδρυση του κρατικού μηχανισμού του κυπριακού κράτους.
Με αυτό τον τρόπο θα ικανοποιηθεί και η δεύτερη ικανή συνθήκη για την αναγέννηση της κυπριακής πολιτείας.
Συνηθίσαμε να αναφερόμαστε σε μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας εννοώντας οι περισσότεροι την αξιολόγηση, το μισθολόγιο και τη κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων.
Η αλήθεια είναι ότι αυτά δεν είναι καθόλου αρκετά.
Για να λειτουργήσει η κρατική μηχανή με όρους εξοικονόμησης, παραγωγικότητας, αξιοκρατίας, διαφάνειας και ευελιξίας επιβάλλονται πολύ περισσότερα.
 
Ο δημόσιος τομέας χρειάζεται ένα τολμηρό σχέδιο ανασχεδιασμού και επανίδρυσης των προβληματικών δομών του που υπολειτουργούν.
Ταυτόχρονα όσες υπηρεσίες λειτουργούν με επάρκεια πρέπει να ενισχυθούν και να στελεχωθούν σωστά.
Πρέπει να επιχειρηθούν συνενώσεις τμημάτων, συνέργειες υπηρεσιών με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας της εργασίας και επίτευξη εξοικονομήσεων κλίμακας.
Επιβάλλεται να καθιερωθεί ένας διαφανής μηχανισμός αξιολόγησης των υπαλλήλων του κράτους και της παραγωγικότητας τους.
Να εμπεδωθεί η αξιοκρατία και η διαφάνεια στους διορισμούς και τις προαγωγές.
Να εξορθολογιστεί το κρατικό μισθολόγιο και να καθοριστούν οροφές τόσο στους μισθούς όσο και στις συντάξεις του δημοσίου
Να καταγραφούν, να τυποποιηθούν και να απλοποιηθούν όλες οι διαδικασίες, οι οδηγίες εργασίας και τα σχέδια υπηρεσίας του δημοσίου.
Να ενοποιηθεί και να κωδικοποιηθεί η νομοθεσία, ώστε να εξαλειφθεί η πολυνομία, η κακονομία και η αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων.
Να θεσμοθετηθεί η ευθύνη των δημόσιων λειτουργών για λανθασμένες ή σκόπιμες αποφάσεις τους, που δημιουργούν κόστος στον Κράτος και τον πολίτη.
Προτείνουμε να εισάγουμε στην Κύπρο την ευρωπαϊκή προσέγγιση των κολλεγίων και να εγκαταλείψουμε την αγγλοσαξονική μονοπρόσωπη πρακτική για τους ανεξάρτητους θεσμούς.
Σε κάθε ανεξάρτητο θεσμό Κεντρική Τράπεζα, στην Γενική Εισαγγελία, στην Ελεγκτική Υπηρεσία οι αποφάσεις να παίρνονται από κολλέγιο τριών προσώπων μακριά από φαινόμενα διαπλοκής, εξάρτησης και πολιτικής παρέμβασης.
Η πληθώρα ρυθμιστών και επιτρόπων στη λειτουργία του κράτους, οδηγεί σε μια γραφειοκρατική διαχείριση που υποβαθμίζει την αποστολή των υπηρεσιών ρύθμισης.
Από όλους αυτούς να παραμείνουν μόνο όσοι επιβάλλονται από τις ευρωπαϊκές μας υποχρεώσεις.
Όλοι οι υπόλοιποι να αντικατασταθούν από μια και μόνο ενιαία και ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή.
Συμπερασματικά, πυρήνας της εισήγησης μας είναι η επανίδρυση αναδόμηση των μηχανισμών λειτουργίας της δημόσιας υπηρεσίας, πάνω σε νέες βασικές αρχές και αξίες, με εφαρμογή σύγχρονων διαδικασιών διοίκησης και εφαρμογών και λύσεων τεχνολογίας.
Μόνο μέσα από τολμηρές τομές και λύσεις έξω από το κουτί μπορούμε να αναγεννήσουμε το σημερινό πλαδαρό και ανάπηρο κυπριακό δημόσιο και να το μεταμορφώσουμε σε ένα ευέλικτο, λιτό και οικονομικό κράτος που να δημιουργεί έσοδα, να γεννά υπεραξίες, να έχει ανταγωνιστικότητα, να είναι ελκυστικό σε επενδύσεις, να δημιουργεί θέσεις εργασίας και εισοδήματα στους πολίτες και προπάντων να μας κάνει περήφανους.
 
Κύριε Πρόεδρε
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι
Για την αναγέννηση της κυπριακής πολιτείας δεν αρκούν οι ικανοί προϋπολογισμοί.
Δεν αρκεί ένα αποτελεσματικό μοντέλο επανίδρυσης του κρατικού μηχανισμού.
Απολύτως αναγκαία και απαραίτητη είναι η τρίτη συνθήκη που ανέφερα πιο πάνω, δηλαδή η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στην πολιτεία και τους πολιτικούς.
Ο Πλάτωνας στο διδακτικό έργο της «Πολιτείας» του μας διδάσκει ότι «Βασική αιτία της παρακμής των πολιτειών, είναι γενικά η διαφθορά και διάσπαση της τάξης που έχει στα χέρια της την εξουσία…»
Και στην κυπριακή πολιτεία σήμερα βρισκόμαστε ακριβώς εδώ σε αυτό το σημείο της πολιτείας του Πλάτωνα.
Μια μακροχρόνια παρακμή έχει διαβρώσει τον ιστό λειτουργίας της κρατικής μηχανής και έχει καταστήσει το κράτος ανίκανο, ανήμπορο, δυσλειτουργικό και πολυέξοδο.
Οι λειτουργίες του κράτους υπονομεύονται εκ των έσω, από την ανικανότητα, την αναξιοκρατία, την αδιαφάνεια και την εκτεταμένη διαφθορά και διαπλοκή στην πολιτική ζωή, στους θεσμούς και στην ίδια την κοινωνία.
Οι συμπολίτες μας δεν εμπιστεύονται και δεν σέβονται το κράτος.
Όπως δεν εμπιστεύονται και δεν σέβονται τους πολιτικούς.
Τους θεωρούν αναξιόπιστους και διαχειριστές συμφερόντων και σκοπιμοτήτων.
Οι Κύπριοι πολίτες νιώθουν ότι δεν ζουν σε κανονικό κράτος.
 
Όταν γίνονται θύματα των τραπεζών και το κράτος κάνει πλάτες στους τραπεζίτες.
Όταν ξοδεύουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ να σπουδάσουν τα παιδιά τους και αυτά καταλήγουν να υποαπασχολούνται ή να ετεροαπασχολούνται με μισθούς πείνας.
Οι Κύπριοι πολίτες νιώθουν ότι δεν ζουν σε κανονικό κράτος.
Όταν βλέπουν νέους ανθρώπους να χάνονται άδικα στην άσφαλτο και οι κρατικές υπηρεσίες αδυνατούν να περιορίσουν τους αμέτρητους θανάτους.
Όταν διαπιστώνου ότι τα ναρκωτικά μπήκα ακόμα και στα δημοτικά και η Κυβέρνησης ακόμα ασχολείται με τις περιφράξεις.
Όταν ακριβοπληρώνουν την παιδεία και τα παιδιά τους έρχονται τελευταία στις κατατάξεις.
Οι Κύπριοι πολίτες νιώθουν ότι δεν υπάρχει κράτος.
Όταν η δικαιοσύνη δεν κατάφερε ακόμα να τιμωρήσει παραδειγματικά κανένα και οι ένοχοι των σκανδάλων και των εγκλημάτων κυκλοφορούν ελεύθεροι.
Όταν πολλές κρατικές υπηρεσίες ταλαιπωρούν αντί να εξυπηρετούν τους πολίτες.
 
Όταν πολλά από τα έργα που επιχειρεί να κάνει το κράτος τα πληρώνει διπλά γιατί λυμαίνονται τον δημόσιο πλούτο τα τρωκτικά, οι απατεώνες και οι μεσάζοντες
Οι πολίτες νιώθουν ότι δεν υπάρχει κράτος όταν αναγκάζονται να ξοδεύουν άπειρες ώρες κολλημένοι μέσα στις ουρές του ανάπηρου κυκλοφοριακού των πόλεων ή συνωστίζονται στις ουρές των δημόσιων υπηρεσιών ή όταν ακόμα διαπιστώνουν ότι κυκλοφορούσε ανάμεσα τους ανέμελος ένας κατασυρροή δολοφόνος.
Όλες οι πιο πάνω διαπιστώσεις συγκλίνουν αβίαστα στο συμπέρασμα ότι χωρίς τολμηρές τομές και επαναστατικές μεταρρυθμίσεις οι πολίτες δεν μπορούν να εμπιστευτούν την πολιτεία και τους πολιτικούς.
Για να γίνει αυτό απαιτείται τόλμη, επαναστατική διάθεση και ρήξη με το κακό μας παρελθόν, τη διαπλοκή, τη διαφθορά και τα καταχρηστικά παράνομα συμφέροντα.
Για να κερδίσουν οι πολιτικοί ξανά την εμπιστοσύνη των Κυπρίων πολιτών, επιβάλλεται να καθιερώσουν νέες συμπεριφορές στην πολιτική.
Πρέπει να ταυτίσουν την πολιτική με την ηθική.
Να επαναφέρουν το ήθος και τη συνέπεια στην πολιτική ζωή.
Να προάγουν τον έντιμο πολιτικό λόγο που να βασίζεται στην ειλικρίνεια και την αλήθεια.
Η Κύπρος έχει ανάγκη από πολιτικούς που να είναι αποφασισμένοι, όχι να βολέψουν και να βολευτούν, αλλά να θυσιαστούν για να επιβάλουν το πολιτικό πρόσωπο της αλήθειας, της ειλικρίνειας, της τιμιότητας και του ήθους.
Πρέπει τα κόμματα να λειτουργήσουν παραγωγικά ως θεσμοί επεξεργασίας σκέψεων και προτάσεων για τον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας, της οικονομίας, του κράτους και της πολιτικής.
Έτσι θα αποκατασταθεί η σύνδεση των κομμάτων με την κοινωνία.
Έτσι θα αναζωογονηθεί η δημοκρατία και η δημόσια ζωή.
Έτσι θα εδραιωθεί το αίσθημα της δικαιοσύνης στην ταλαιπωρημένη καχύποπτη κοινωνίας μας που σιγοβράζει από αγανάκτηση.
Έτσι θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στους πολιτικούς και την πολιτεία.
 
Κύριε Πρόεδρε
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι
Συμπερασματικά να πω ότι ο στόχος που νομίζω μας ενώνει όλους είναι ότι ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό, κοινωνικό κράτος με ανθεκτική οικονομία και ισχυρή άμυνα είναι ο ισχυρότερος πυλώνας μας για να χτίσουμε τη στρατηγική μας για την απελευθέρωση, την άρση της κατοχής και την απομάκρυνση του κατοχικού στρατού από την Κύπρο.
Όμως για να γίνουν όλα αυτά, επιβάλλεται οι πολιτικές δυνάμεις να βρουν την κοινή συνισταμένη μεταξύ τους, ώστε να υπάρξει ενότητα και ομογνωμία στον κοινό στόχο της απελευθέρωσης.
Οι τουρκικές πειρατικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο κορυφώνονται επικίνδυνα ιδιαίτερα σε μια συγκυρία όπου η διεθνής τάξη έχει καταρρεύσει.
Οι διεθνείς οργανισμοί περιθωριοποιημένοι παρακολουθούν από απόσταση τα γεγονότα και αδυνατούν πάρουν θέση και να επαναφέρουν στην τάξη την Άγκυρα.
Οι ισχυροί παίκτες που θα θέλαμε να μας βοηθήσουν δυστυχώς ενεργούν μόνο για να εξυπηρετήσουν τα δικά του εθνικά συμφέροντά στην περιοχή μας.
Από την άλλη ο Ταγίπ Ερντογάν κατάφερε το ακατόρθωτο.
Εξασφάλισε τα υπερσύγχρονα πυραυλικά συστήματα S400 από τη Μόσχα και ισορρόπησε τις αμερικανικές αντιδράσεις διατηρώντας την υποστήριξη του Αμερικανού Προέδρου.
Ο Τούρκος Πρόεδρος διατηρεί σχέσεις και με τον Τράμπ και με τον Πούτιν και συνεχίζει ακάθεκτος να υλοποιεί μεθοδικά το όραμα για τη μεγάλη Τουρκία.
Και μας φανερώνει καθημερινά τα σχέδια του με πομπώδεις δηλώσεις και ενίοτε με χλευασμούς και απειλές.
Μας μαρτυρά τα σχέδια του για λεγόμενη «Γαλάζια Πατρίδα», η οποία, περιλαμβάνει έκταση 480.000 τ. χλμ θαλάσσιου χώρου: Από τη Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο, μέχρι την Αν. Μεσόγειο.
Ένα σχέδιο στημένο στα πρότυπα της «Πράσινης Πατρίδας» του Αττατούρκ.
Η Τουρκία στο πλαίσιο αυτού του στόχου υλοποιεί μια καλά σχεδιασμένη στρατηγική που βασίζεται στην αμφισβήτηση και στη δημιουργία τετελεσμένων παντού, στην Κύπρο, στο Αιγαίο, στη Συρία, στο Ιράκ.
Ο βασικός της στόχος είναι να πετύχει την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης ελπίζοντας να επεκτείνει τα σημερινά της σύνορα, για ενεργειακούς, οικονομικούς και πολιτικούς λόγους.
Για αυτό το λόγο καθημερινά προκαλεί την Ελλάδα και την Κύπρο, στοχεύοντας να παρασύρει κυρίως την Αθήνα σε μια ελεγχόμενη κρίση ή ακόμα και κάποιο πολεμικό επεισόδιο ώστε να βάλει τις επεκτατικές τις θέσεις στο τραπέζι του διαλόγου, όπως ακριβώς έκανε με τα Ίμια, ελπίζοντας ότι έτσι κάτι θα κερδίσει.
Σε αυτό το σκηνικό, το ΝΑΤΟ δεν παίρνει θέση στις ελληνοτουρκικές διαφορές.
Κι οι εταίροι μας στην ΕΕ διστάζουν να υπερασπιστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα Κύπρου και Ελλάδας από τις επεκτατικές ενέργειες της Τουρκίας.
Η Άγκυρα γνωρίζει πολύ καλά ότι τα οικονομικά συμφέροντα των Ευρωπαίων και άλλων στην Τουρκία εξασφαλίζουν τη σιωπή, την αδράνεια και την αδιαφορία τους.
Πρόσφατα η Τουρκία εξαγόρασε τον γερμανικό βραχίονα της χρεοκοπημένης βρετανικής εταιρείας τουρισμού Thomas Cook για να ενισχύσει τον κλάδο του τουρισμού της που πλήγηκε από τις πολεμικές αναταραχές στην ευρύτερη περιοχή.
Η Τουρκία προχωρά ανενόχλητη με κάθε τρόπο με σχέδιο και χωρίς βιασύνες για να εξασφαλίσει δια της ισχύς της το μερίδιο που θεωρεί ότι της ανήκει από τους ενεργειακούς πόρους του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.
Έχεις εξασφαλίσει σκάφη, εξοπλισμό και προσπαθεί να αποκτήσει τεχνογνωσία και προσωπικό.
Τα δισεκατομμύρια που διέθεσε ευελπιστεί ότι θα τα αποσβέσει ακόμα και από κλεμμένο φυσικό αέριο.
Τα σκάφη που απέκτησε δεν πρόκειται να τα αφήσει να σαπίζουν στα λιμάνια. Θα τα έχει συνέχεια έξω στο πέλαγος σε αποστολές, προκειμένου να εκπαιδεύονται τα πληρώματα τους, μέχρι να είναι σε θέση να κάνει κανονικές γεωτρήσεις στη θάλασσα και τότε θα μπορεί να τρυπά όπου θέλει.
Με την τελευταία προκλητική και παράνομη ενέργεια της η Τουρκία επιχειρεί να σπάσει τον άξονα Κύπρου - Ελλάδος – Αιγύπτου, για αυτό προχώρησε σε συμφωνία με το καθεστώς της Λιβύης, αμφισβητώντας και διχοτομώντας την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο και διεκδικώντας τη μισή Κρήτη, τη Ρόδο, την Κάρπαθο και το Καστελόριζο.
 
 
 
 
Κύριε Πρόεδρε
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι
Η Τουρκία αυτή τη στιγμή απειλεί, παραβιάζει και έχει στήσει σκηνικό έντασης στις κυπριακές θάλασσες και εμποδίζει τις γεωτριτικές εργασίες στην κυπριακή ΑΟΖ.
Εργασίες που κατοχυρώνουν και εμπεδώνουν την κυριαρχία και τη νομιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ταυτόχρονα εντείνει την ισλαμοποίηση των κατεχομένων και με το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου σε επιχειρηματίες επιχειρεί να δημιουργήσει καινούργια τετελεσμένα για να πιέσει την πλευρά μας.
Η αλήθεια είναι ότι η Λευκωσία, μαζί και η Αθήνα παρακολουθούν αμήχανες τις κινήσεις της Άγκυρας, χωρίς σχέδιο, χωρίς δύναμη και ξεχασμένες από όλους και τον ΟΗΕ και τους Ευρωπαίους και τους ισχυρούς.
Η απόφαση για προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τις παραβιάσεις της Τουρκίας στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, τάραξε τα λιμνάζοντα νερά της αμηχανίας και ελπίζουμε ότι επιτέλους βγαίνουμε από την παθητική στάση και έστω με τα ελάχιστα μέσα που διαθέτουμε θα διεκδικήσουμε ότι μας ανήκει.
Έφτασε νομίζω η ώρα που πρέπει να έρθουμε πρώτα πιο κοντά με την Ελλάδα μελετώντας πιο συγκεκριμένες ενέργειες αποτροπής.
Χρειαζόμαστε την Ελλάδα, όχι για να κάνουμε πόλεμο με την Τουρκία. Αυτά είναι ανοησίες. Χρειαζόμαστε την παρουσία της Ελλάδας για να αποτρέψουμε την Τουρκία να ολοκληρώσει το έγκλημα της στην Κύπρο.
Την άμυνα τη θέλουμε όχι για να επιτεθούμε αλλά για να αποτρέψουμε, ή να καθυστερήσουμε μια τουρκική εχθρική ενέργεια.
Ταυτόχρονα στηρίζουμε τη διαδικασία των συνομιλιών.
Συμφωνούμε ότι η λύση επιβάλλεται να βρεθεί μέσα από διαπραγμάτευση.
Δυστυχώς όμως η διαπραγμάτευση απαιτεί και τη συναίνεση της Τουρκίας, η οποία αποδεδειγμένα δεν υπάρχει.
Η Άγκυρα χρησιμοποιεί ξανά τους Τουρκοκύπριους για να δικαιολογήσει την εισβολή της στις κυπριακές θάλασσες.
 
Τις διαπραγματεύσεις θα τις χρησιμοποιήσεις για να νομιμοποιήσει τους παράνομους, παράλογους στόχους της να βάλει χέρι στους ενεργειακούς πόρους της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι μόνο.
Ζητούμε τις διαπραγματεύσεις αλλά ζητούμε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να παραμείνει ανθεκτικός στις πιέσεις, να μην υποθηκεύσει το ενεργειακό μέλλον της Κύπρου και να μην αποδεχτεί διχοτομικά στοιχεία που θα οδηγήσουν σε ένα μη λειτουργικό πολιτειακό σύστημα που θα οδηγήσει την Κυπριακή Δημοκρατία στη διάλυση και στον θάνατο.
Σας διαβεβαιώ ότι θα στηρίξουμε με πάθος μια σωστή λύση αλλά και θα απορρίψουμε με δύναμη και τόλμη μια κακή, δοτή και επιζήμια συμφωνία.
Συντασσόμαστε με τη ισχυρή πλειοψηφία των πολιτών που επιθυμούν τη σωστή λύση του κυπριακού που θα οδηγήσει στην άρση της κατοχής στην αποκατάσταση της διαίρεσης, ώστε οι Κύπριοι πολίτες να ζήσουν αρμονικά μέσα σε συνθήκες μόνιμης ειρήνης, ελευθερίας, ασφάλειας, προόδου κι ευημερίας, υπό καθεστώς ισονομίας και ισοπολιτείας σε όλη την επικράτεια της Κύπρου, χωρίς ρατσιστικούς, φυλετικούς ή θρησκευτικούς διαχωρισμούς.
Και μπορούμε να το πετύχουμε αυτό γιατί τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή μας, ανατρέπουν παγιωμένες ισορροπίες δεκαετιών και προσφέρουν πολιτικές και γεωπολιτικές ευκαιρίες στην Κύπρο.
Σήμερα μπορούμε να πείσουμε ισχυρές χώρες που έχουν οικονομικά, πολιτικά, γεωπολιτικά και στρατιωτικά συμφέροντα στην περιοχή μας, ότι η σωστή λύση του κυπριακού μπορεί να εδραιώσει την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.
Διαφορετικά μια δοτή, κακή διευθέτηση στο κυπριακό θα αλλάξει τη μορφή και τις παραμέτρους του προβλήματος προς το χειρότερο και θα γίνει η αιτία για ευρύτερη αποσταθεροποίηση που θα πλήξει τα ξένα συμφέροντα και τις ξένες επενδύσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Έφτασε ο καιρός να σταματήσουμε τους ερασιτεχνισμούς στο κυπριακό. Και το Εθνικό Συμβούλιο να σοβαρευτεί και νηφάλια και συλλογικά να ανασκοπήσει την πορεία του κυπριακού και να εντοπίσει τους κινδύνους, τις απειλές, τις ευκαιρίες, τις δυνάμεις και τις προκλήσεις που υπάρχουν σήμερα για την Κύπρο και στη βάση αυτών των δεδομένων να παρθούν αποφάσεις για τις ενέργειες που επιβάλλονται.
Διαφορετικά θα πηγαίνουμε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα και τρέφοντας τη ψευδαίσθηση ότι θα κάνουν λάθος οι Τούρκοι.
 
Κύριε Πρόεδρε
Τελειώνοντας να μου επιτραπεί να σημειώσω ότι έφτασε η ώρα για γενναιόδωρη στήριξη του προσφυγικού κόσμου.
Οι πρόσφυγες μας το δικαιούνται διότι απέδειξαν καρτερία και υπομονή παρότι εξακολουθούν να παραμένουν αδικημένοι.
Οι πρόσφυγες μας ανεβαίνουν το δικό τους Γολγοθά και μέχρι την ημέρα της επιστροφής, εμείς εισηγούμαστε το κράτος:
1.         Να παραχωρήσει συγκεκριμένα ωφελήματα για την απώλεια χρήσης των κατεχόμενων περιουσιών αξιοποιώντας την πρόταση μας για τον Συντελεστή Δόμησης.
2.         Να αυξήσει σημαντικά τον προϋπολογισμό του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών.
3.         Να παραχωρήσει για εκμετάλλευση περαιτέρω κρατική γη σε πρόσφυγες και παθόντες μέχρι την ημέρα της επιστροφής.
Όλα αυτά τα μέτρα θα βοηθήσουν τον προσφυγικό κόσμο να αντέξει,  γιατί ο Γολγοθάς θα τερματιστεί μόνο με την ασφαλή επιστροφή όλων των προσφύγων στις εστίες και περιουσίες τους.
 
Κύριε Πρόεδρε
Ως κατακλείδα, θέλω να ευχαριστήσω εκ μέρους του Κινήματος Αλληλεγγύη τον Πρόεδρο, τη Γραμματεία και τους συναδέλφους της Επιτροπής Οικονομικών για τη βοήθεια και τη συνεισφορά τους καθ’ όλη τη διάρκεια της εξέτασης του Κρατικού Προϋπολογισμού.
Σας ευχαριστώ.
Καλές Γιορτές.
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...