To Top
22:04 Τρίτη
21 Ιανουαρίου 2020
philenews insider
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Capital.gr
ΜΑΖΙ ΜΕ
Forbes
insider banner
Επόμενο
Προηγούμενο
Τo international business μεταμορφώνεται
ΑΡΧΙΚΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚΥΠΡΟΣ • Τo international business μεταμορφώνεται
Τελευταία Ενημέρωση: 10 Δεκεμβρίου 2019, 9:30 πμ
Το 2019 αποτελεί μια μεταβατική χρονιά για τον κλάδο των υπηρεσιών. Το οικονομικό μοντέλο της Κύπρου αλλάζει - πάντοτε με έμφαση στις επαγγελματικές υπηρεσίες- προκειμένου να ανταποκριθεί στις διεθνείς τάσεις, αλλά και στο κυνήγι της συμμόρφωσης με τα διεθνή πρότυπα.
 
Με βάση τα στοιχεία του Εφόρου Εταιρειών που ανακοινώθηκαν χθες, είναι φανερό ότι η χώρα μας έχασε τη δυναμική της αναφορικά με τις εγγραφές ξένων εταιρειών και προσπαθεί να κτίσει ένα διαφορετικό μοντέλο.
 
 
Το ατού της χώρας μας ήταν πάντα η προσέλκυση ξένων εταιρειών. Γύρω τους στήθηκε μια τεράστια βιομηχανία επαγγελματιών (δικηγόροι, λογιστές κλπ). Κατά τη δεκαετία του 1980 η χώρα μας με διάφορες πολιτικές κατάφερε σταδιακά να πάρει τη θέση του Λιβάνου στην παροχή υπηρεσιών, ενώ παράλληλα πολλές εταιρείες και κάτοικοι του Λιβάνου βρήκαν καταφύγιο στην Κύπρο. Οι υπεράκτιες εταιρείες φορολογούνταν με συντελεστή 4,25% του φορολογητέου εισοδήματος τους. Κατά τη δεκαετία του 1990 πολλοί Ρώσοι έφτασαν στη χώρα μας για φορολογικούς κυρίως λόγους.
 
Οι εγγραφές νέων εταιρειών και ο κλάδος των ακινήτων πήρε την ανιούσα κατά τη δεκαετία του 2000. Μάλιστα, πραγματοποιήθηκαν μαζικές εγγραφές νέων εταιρειών την τριετία 2006-2008. Το 2006 οι νέες εγγραφές ανήλθαν στις 20.280, το 2007 στις 29.016 και 24.453 το 2008. Η πιο καλή χρονιά -με τον μεγαλύτερο αριθμό εταιρειών- ήταν το 2013 (272.157 εταιρείες).

Η κρίση του 2013 έδωσε την ευκαιρία στους κυβερνώντες να ανασχηματίσουν το μοντέλο των υπηρεσιών. Τα κίνητρα πολιτογράφησης έδωσαν δυναμική στον τομέα των ακινήτων. Εισέρευσαν αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ στα κρατικά ταμεία, ενώ οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης κατάφεραν να αναδιαρθρώσουν δανεισμούς και να κινήσουν ξανά τις μηχανές της οικοδομικής βιομηχανίας.

Παράλληλα, οι κυπριακές Αρχές επιδόθηκαν στο να απομακρύνουν τη ρετσινιά του φορολογικού παραδείσου. Κάποιες πρακτικές που εφαρμόστηκαν (π.χ. shell companies) οδήγησαν την Κύπρο στο μάτι του κυκλώνα, για υποθέσεις ξεπλύματος χρήματος, χαρακτηρίζοντας την ως φορολογικό παράδεισο.  

Καθοριστική είναι η διετία 2018-2019. Τρεις πολιτικές οδήγησαν την χώρα μας στη μεταβατική περίοδο του κλάδου των υπηρεσιών. Η νέα πιο αυστηρή οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας για τις εταιρείες κέλυφος (shell companies) και η φυγή των Ρώσων καταθετών άλλαξε την εικόνα στο international business. Επιπρόσθετα, οι τροποποιήσεις των κινήτρων του επενδυτικού προγράμματος τον Μάιο αλλάζουν εκ νέου την σκακιέρα του επιχειρείν.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Εφόρου Εταιρειών, οι νέες εγγραφές καταγράφουν πτώση 20,6%. Κατά τους μήνες Ιανουάριος-Νοέμβριος 2019, ο αριθμός των νέων εταιρειών υποχώρησε στις 11.529 από τις 14.526 το περσινό αντίστοιχο διάστημα. Μόνο για τον Νοέμβριο, η πτώση στις εγγραφές έφτασε το 14,5%. Φέτος τον Νοέμβριο έχουν εγγραφεί 1.044 εταιρείες σε σύγκριση με 1.221 τον περσινό Νοέμβριο.                                                                                                                          
Η πτωτική πορεία των νέων εγγραφών παρουσιάζεται εδώ και 14 μήνες. Από τον περσινό Οκτώβριο, η τάση στις εγγραφές είναι καθοδική, συγκριτικά με τα προπέρσινα δεδομένα. 

Έμφαση στα funds

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το 2020 θα επιχειρηθεί η ενίσχυση της προσπάθειας προσέλκυσης νέων παικτών στον κλάδο των επενδυτικών ταμείων. Η τράπουλα των υπηρεσιών ξαναμοιράζεται. Τα επενδυτικά ταμεία είναι μια πιο ρυθμιζόμενη αγορά και γι’ αυτό οι επαγγελματίες του χώρου έχουν στραφεί προς την προσέλκυση funds αλλά και διαχειριστών επενδυτικών ταμείων. 

  Δήμητρα Λάντου   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...