To Top
12:49 Τρίτη
25 Φεβρουαρίου 2020
philenews insider
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Capital.gr
ΜΑΖΙ ΜΕ
Forbes
insider banner
Επόμενο
Προηγούμενο
Μέχρι το τελευταίο σεντ θα ελέγχει η Βουλή
ΑΡΧΙΚΗINSIDERΚΥΠΡΟΣ • Μέχρι το τελευταίο σεντ θα ελέγχει η Βουλή
Τελευταία Ενημέρωση: 10 Δεκεμβρίου 2019, 9:19 πμ
Με 60 και πλέον τροπολογίες, τα κόμματα, επιδιώκουν να έχουν υπό το δικό τους έλεγχο, κάποιους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.
 
Για άλλη μια χρόνια, τα κόμματα παρά τις ιδεολογικές τους διαφορές, συμμάχησαν, έτσι ώστε την Τετάρτη κατά την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020, να σταυρώσουν (δεσμεύσουν) και να βάλουν ψαλίδι σε συγκεκριμένα κονδύλια. Κυρίως, τα κόμματα της αντιπολίτευσης προχώρησαν σε έντεκα συνδυασμούς, για να εγκριθούν οι τροπολογίες με τις οποίες θα ελέγχουν μέχρι το τελευταίο σεντ, που θα δαπανεί η Κυβέρνηση για σημαντικά κονδύλια.
 
 
Παρ' όλο που οι δεσμεύσεις κονδυλίου, δεν προσφέρουν τίποτα, πέραν από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, ωστόσο και φέτος, οι τεχνοκράτες των υπουργείων, θα πηγαινοέρχονται στη Βουλή, ζητώντας την αποδέσμευση τους. Όπως διαμορφώνονται μέχρι στιγμής οι κομματικές ισορροπίες, φαίνεται πως θα εγκριθούν 16 με 18 τροπολογίες. 
Συγκριμένα, όπως και στον φετινό προϋπολογισμό, έτσι και στον προϋπολογισμό του 2020, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Οικολόγοι, θα σταυρώσουν το 50% των δαπανών ύψους €33 εκατ. που αφορούν το Σχέδιο Εστία. Κύριος λόγος για τη δέσμευση του σχετικού κονδυλίου, είναι για να ενημερώνεται η Βουλή, για τον τρόπο διαχείρισης των €33 εκατ., μετά την αποτυχία του Σχεδίου και σε σχέση με το κατά πόσο θα υλοποιηθούν εξαγγελίες του προηγούμενου υπουργού Οικονομικών για την εφαρμογή Σχεδίου για τους μη βιώσιμους δανειολήπτες. 
 
 
Με τον ίδιο συνδυασμό, θα δεσμευθεί και κονδύλι €4 εκατ. το οποίο θα χρησιμοποιείτο για την αγορά λιμουζίνων για τους κρατικούς αξιωματούχους αλλά και για αγορά οχημάτων για την κάλυψη των αναγκών της δημόσιας υπηρεσίας. Δεδομένο είναι το σταύρωμα του κονδυλίου ύψους €3,3 εκατ. που αφορά τη βελτίωση του δρόμου από την Πάφο προς την Πόλη Χρυσοχούς (Λεωφόρος Ελλάδας). Μάλιστα, προτού διενεργηθούν δαπάνες πέραν των €50 χιλ. θα ενημερώνεται η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών. Τη συγκεκριμένη τροπολογία προτείνουν ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ.  

Παράλληλα, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και Οικολόγοι, προτείνουν να μπει και για το 2020 ψαλίδι 5% στις λειτουργικές δαπάνες, στις συμβουλευτικές υπηρεσίες, στην εκπαίδευση και στα σεμινάρια προσωπικού. Επιπλέον, θα μπει ένθετη σημείωση σε κονδύλι €50,8 εκατ. για τις παροχές παιδείας, έτσι ώστε, οποιοδήποτε μη δαπανηθέν ποσό μετά την καταβολή της φοιτητικής χορηγίας, να διατίθεται για την παραχώρηση φοιτητικών επιδομάτων.

Επίσης, θα αποκοπεί το κονδύλι για τις αποκρατικοποιήσεις με εξαίρεση αυτά που αφορούν την ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας, την ανάπτυξη της περιοχής Τροόδους, το ΧΑΚ, καθώς και οποιαδήποτε άλλη δαπάνη που αφορά αποξένωση κρατικών περιουσιακών στοιχείων, τα οποία θα δεσμευθούν. 

Ταυτόχρονα, θα δεσμεύσουν τα κονδύλια που αφορούν τις αμοιβές των συμβούλων και των συνεργατών του Προέδρου της Δημοκρατίας και οι πιστώσεις οι οποίες βρίσκονται στη διάθεση των υπουργών για σκοπούς επιχορήγησης εκδηλώσεων και άλλων έργων. 

Επιπλέον, θα σταυρωθούν τα κονδύλια €2,9 εκατ. που αφορούν τη συμμετοχή της Κυβέρνησης σε διεθνείς εκθέσεις στο εξωτερικό για τη διείσδυση σε νέες αγορές. Αξίζει να σημειωθεί πως η δέσμευση στόχο έχει να σταλούν μηνύματα σε ΚΕΒΕ και ΟΕΒ, καθώς η συμμετοχή στις 13 συγκεκριμένες εκθέσεις έγινε μετά από διαβούλευση των δύο οργανώσεων. 

Πιθανόν, επίσης, να δεσμευθούν τα κονδύλια που σχετίζονται με την σύμβαση υπηρεσιών για την εγκατάσταση του νέου πληροφοριακού συστήματος και οι πιστώσεις που αφορούν τις υποτροφίες που παραχωρούνται για την εκπαίδευση σε θέματα υδρογονανθράκων. 
 
  Ελευθερία Παϊζάνου   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...