To Top
21:33 Σάββατο
25 Ιανουαρίου 2020
philenews insider
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Capital.gr
ΜΑΖΙ ΜΕ
Forbes
insider banner
Επόμενο
Προηγούμενο
Mείωση 25% στο ηλεκτρικό ρεύμα
ΑΡΧΙΚΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚΥΠΡΟΣ • Mείωση 25% στο ηλεκτρικό ρεύμα
  14 Δεκεμβρίου 2019, 10:59 πμ  
Έπεσαν χθες στο Προεδρικό οι υπογραφές για τα συμβόλαια κατασκευής υποδομών έλευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Κύπρο, που προβλέπουν ειδικές λιμενικές εγκαταστάσεις στο Βασιλικό, όπου θα προσδέσει σε σταθερή βάση το πλοίο μεταφοράς LNG «Galea» που θα μετατραπεί σε πλωτή μονάδα αποθήκευσης και αποϋγροποίησης φυσικού αερίου (FSRU). Η μετατροπή θα γίνει υπό την ευθύνη νορβηγικής και κινεζικής εταιρείας. Περιλαμβάνονται επίσης οι χερσαίες εγκαταστάσεις που απαιτούνται για τη μεταφορά του φυσικού αερίου από το τερματικό προς τους παραλήπτες, όπως η ΑΗΚ και ενδεχομένως και άλλοι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί.
 
Με βάση τη συμφωνία που υπογράφτηκε χθες, η συγκεκριμένη μονάδα αποθήκευσης και αποϋγροποίησης φυσικού αερίου θα λειτουργεί υπό αυτή τη μορφή από το 2021 έως το 2046, κάτω από τη διαχείριση της Εταιρείας Υποδομών Φυσικού Αερίου (ΕΤΥΦΑ) στην οποία συμμετέχουν η ΔΕΦΑ και η ΑΗΚ. Πρόκειται για διαδικασία που ξεκίνησε με τη διεξαγωγή μελέτης για τη μορφή της λύσης έλευσης φυσικού αερίου και τον διαγωνισμό -που κατέληξε στις χθεσινές υπογραφές- που προκηρύχθηκε τον Οκτώβριο του 2018.
 
Το συνολικό κόστος της συμφωνίας ανέρχεται σε €290 εκατ., εκ των οποίων τα €101 εκατ. αποτελούν τη «χρυσή» συνεισφορά της ΕΕ μέσω της οποίας μειώνεται αισθητά -κατά 35%- το κόστος απόσβεσης που θα μεταφερθεί στις τιμές ηλεκτρισμού. Αυτή η συνεισφορά είναι και ένα από τα βασικά κλειδιά που κατέστησαν όχι μόνο βιώσιμη τη μονάδα, αλλά και εφικτή την άφιξη φυσικού αερίου στην Κύπρο. Τα υπόλοιπα €43 εκατ. θα είναι η εισφορά της ΑΗΚ στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΤΥΦΑ, ενώ τα άλλα €144 εκατ. αναμένεται να εξασφαλιστούν μέσω ευνοϊκού δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης. 
 
Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών σε δύο διαφορετικές του επιστολές έχει διαβεβαιώσει ότι θα εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση του έργου κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, λόγω της εθνικής του σημασίας για την Κύπρο.
Τα συμβόλαια υπέγραψαν χθες η Εταιρεία Υποδομών Φυσικού Αερίου (ΕΤΥΦΑ) και η διεθνής κοινοπραξία JV China Petroleum Pipeline Engineering Co Ltd and METRON S.A., με τις Hudong-Zhonghua Shipbuilding Co. Ltd and Wilhelmsen Ship Management Limited.
 
Όπως αποκάλυψε χθες ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, χαιρετίζοντας την υπογραφή των συμβολαίων στο Προεδρικό, η χρήση φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή αναμένεται να μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της Κύπρου κατά 25-30% σε σύγκριση με τα υφιστάμενα καύσιμα που χρησιμοποιούνται σήμερα, βάσει υπολογισμών της ΑΗΚ.
Όπως αποκάλυψε επίσης ο υπουργός, σε σχέση με τις τιμές ηλεκτρισμού έχει υπολογιστεί ότι θα μειωθούν συνολικά μέχρι και 25%, εκ των οποίων το 15% θα ωφελείται στη μείωση του κόστους καυσίμου και το υπόλοιπο 10% από τις εξοικονομήσεις στο κόστος ρύπων που αυξάνεται κάθετα από το 2020, λόγω της χρήσης φυσικού αερίου, σε σχέση με αυτό των υγρών καυσίμων (μαζούτ και ντίζελ) που χρησιμοποιούνται τώρα.
 
 «Με την υπογραφή τίθενται οι βάσεις για την υλοποίηση μιας προσπάθειας πολλών χρόνων, η οποία αποτελεί δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας στο πρόγραμμα διακυβέρνησής του», τόνισε ο υπουργός. 
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο υφιστάμενος στρατηγικός σχεδιασμός της Κυπριακής Δημοκρατίας για έλευση φυσικού αερίου στην Κύπρο θέτει ως κύριες προτεραιότητες τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού, τη διαφοροποίηση του ενεργειακού μίγματος της χώρας και την προώθηση του ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρισμού μέσω δραστηριοποίησης ανεξάρτητων παραγωγών, όλοι παράγοντες που αναμένεται να οδηγήσουν σε μείωση του κόστους της ενέργειας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. 
 
Ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, εξήγησε ότι οι προηγούμενες διαδικασίες έλευσης φυσικού αερίου στην Κύπρο δεν κατέληξαν σε υπογραφή, για κάποιους κοινούς λόγους, με πρώτο το γεγονός ότι το φυσικό αέριο που χρειάζεται η Κύπρος περιορίζεται σε ποσότητες. Αυτό, σε έναν από τους διαγωνισμούς, οδηγούσε σε ψηλό κόστος απόσβεσης των υποδομών, άρα αυξήσεις στις τιμές ηλεκτρισμού. Από την άλλη, υπήρξαν προσπάθειες για μακροχρόνια συμβόλαια, που εγκυμονούσαν άλλους κινδύνους. 
 
«Αυτή τη φορά διαφοροποιήσαμε την προσέγγισή μας, διαχωρίζοντας τις υποδομές από την προμήθεια φυσικού αερίου», εξήγησε ο Γιώργος Λακκοτρύπης, αφού ουσιαστικά ο ανάδοχος δεν θα αναλάβει ούτε θα εγγυηθεί μαζί με τις υποδομές και τη μακροχρόνια προμήθεια φυσικού αερίου. Η Κύπρος θα εξασφαλίσει μέρος των ποσοτήτων μέσω διαγωνισμού, ενώ άλλο μέρος θα μπορεί να το αγοράζει από την ανοικτή διεθνή αγορά, όταν είναι σε συμφέρουσες τιμές κ.λπ.
 
Παράλληλα, διασφαλίζεται η ενεργειακή ασφάλεια της Κύπρου, αφού δεν αποκλείεται μετά από μερικά χρόνια να φτάσει στην Κύπρο φυσικό αέριο και με άλλες μορφές – όπως μέσω αγωγών. Αυτό αφενός θα επιτρέψει τον ανταγωνισμό στο καύσιμο, αφετέρου θα αναβαθμίσει την ασφάλεια, αφού οι εγκαταστάσεις που συμφωνήθηκαν χθες μπορούν να λειτουργούν ως εφεδρικές.
 
Επιπλέον, με τη λύση αυτή η Κύπρος δεν θα χρειαστεί να εγκλωβιστεί σε οποιαδήποτε μονοπώλια παροχής φυσικού αερίου.
Η ΔΕΦΑ προχώρησε ήδη στον δεύτερο συνδεδεμένο διαγωνισμό, που αφορά το συμβόλαιο προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου. Στη διαδικασία ενδιαφέρον εξέφρασαν 25 εταιρείες, μεταξύ των οποίων τα πλέον ισχυρά ονόματα της διεθνούς αγοράς LNG. Η ΔΕΦΑ προσανατολίζεται στην εισαγωγή 3,5 – 4 εκατ. περίπου εκατομμυρίων κυβικών μέτρων υγροποιημένου φυσικού αερίου ( 30 tr. BTU) με συμβόλαιο διάρκειας 3 με 4 ετών, ενώ αναλόγως των συνθηκών της αγοράς θα αγοράζει και από τις ανοικτές χρηματιστηριακές αγορές.
 
 
ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΑΡΑ ΠΕΡΑ ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ
 
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΔΕΦΑ, Συμεών Κασσιανίδης, τόνισε πως σήμερα μπορούμε να πάμε ένα βήμα πάρα πέρα. «Μετά από χρόνια προσπαθειών, η Κύπρος μπαίνει σε μια νέα εποχή που την οδηγεί στους ευρωπαϊκούς δρόμους της εξέλιξης και στους δρόμους του φυσικού αερίου» τόνισε ο ίδιος.
Ο Ντουάν Μπινγκουάν, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της China Petroleum Pipeline Engineering, είπε ότι αποτελεί μεγάλη τιμή για τον οργανισμό με συνεργαστεί με τους εταίρους της κοινοπραξίας σε αυτό το πολύ σημαντικό έργο για την Κύπρο. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο για την Κύπρο που θα εισαγάγει την Κύπρο στην εποχή του φυσικού αερίου, είπε, προσθέτοντας πως το φυσικό αέριο είναι το μέλλον, είναι περισσότερο πράσινο και πιο φιλικό στο περιβάλλον, υπογράμμισε ο Ντουάν Μπινγκουάν, που να σημειωθεί ότι τις τελευταίες μέρες ήταν στην Κύπρο για τις διαπραγματεύσεις ως προς το νομικό ρετουσάρισμα της Συμφωνίας που έγινε από τη Νομική Υπηρεσία. Οι εκπρόσωποι της κινεζικής εταιρείας αναχώρησαν αμέσως μετά τις υπογραφές για την Κίνα. 
  Πέτρος Θεοχαρίδης   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...