To Top
13:55 Δευτέρα
20 Ιανουαρίου 2020
philenews insider
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Capital.gr
ΜΑΖΙ ΜΕ
Forbes
insider banner
Επόμενο
Προηγούμενο
Συμφέροντα και εργασιακοί έλεγχοι
ΑΡΧΙΚΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚΥΠΡΟΣ • Συμφέροντα και εργασιακοί έλεγχοι
  15 Δεκεμβρίου 2019, 5:00 πμ  

Η μια ανατροπή διαδέχεται την άλλη για την Ενιαία Υπηρεσία Επιθεώρησης Εργασίας, της οποίας στόχος είναι να συμβάλει στην καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και να διασφαλίζει τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων. Κάτω από την ομπρέλα της Υπηρεσίας θα μπουν 28 νομοθεσίες που σχετίζονται με το εργατικό Δίκαιο. Ουσιαστικά με τη σύσταση της υπηρεσίας θα δημιουργηθεί νέο εξειδικευμένο Σώμα επιθεωρητών που θα διεξάγει στοχευμένες επιθεωρήσεις στη βάση ανάλυσης κινδύνου. Παράλληλα, θα ενισχυθούν οι προσπάθειες ελέγχου και επιθεωρήσεων που διεξάγουν υφιστάμενες υπηρεσίες του υπουργείου. Το νομοσχέδιο για τη σύσταση και λειτουργία της Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων Εργασίας πέρασε από χίλια μύρια κύματα.

Την περασμένη Τετάρτη κατά την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού του 2020, ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύη και ΕΛΑΜ ενέκριναν τροπολογία του Ζαχαρία Κουλία, με την οποία απεκόπησαν τα σχετικά κονδύλια για τη λειτουργία της Υπηρεσίας. Συγκεκριμένα, αποκόπηκαν οι πιστώσεις που περιλήφθηκαν στα διαρθρωτικά προγράμματα και σχέδια της Γενικής Διεύθυνσης ΕΠΣΑ, τα οποία θα μεταφέρονταν στον προϋπολογισμό του υπουργείου Εργασίας, ανάλογα με την πρόοδο του έργου. Η αποκοπή του κονδυλίου προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων, οι οποίες έκαναν λόγο για εξυπηρέτηση των συμφερόντων των εργοδοτών που παραβιάζουν τις εργατικές νομοθεσίες από τα κόμματα.

Οι εργοδοτικές οργανώσεις, από την άλλη, υποστηρίζουν πως δεν υπήρξε καμία συνεννόηση με τα κόμματα.

Το υπουργείο Εργασίας, μετά το μπλόκο της πλειοψηφίας των κομμάτων, αναμένει επίσημη ενημέρωση, έτσι ώστε να γνωρίζει ποιο κονδύλι απεκόπει. Πάντως, παρά τους σκοπέλους που βάζει η Βουλή, η λειτουργία της Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων Εργασίας είναι στις προτεραίοτητες του υπουργείου.   

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Εξουδετέρωσαν την Ενιαία Υπηρεσία Επιθεώρησης Εργασίας

Σημειώνεται πως το νομοσχέδιο πηγαινο-έρχεται στη Βουλή από το 2017. Συζητήθηκε περισσότερο από 15 φορές στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας και άλλες τόσες στο εργατικό συμβουλευτικό Σώμα. 

Μάλιστα, πέρσι το νομοσχέδιο οδηγήθηκε μέχρι την Ολομέλεια της Βουλής, ωστόσο αναβλήθηκε η συζήτησή του. Το νομοσχέδιο επιστράφηκε πάλι πίσω στην Επιτροπή Εργασίας, μετά από αίτημα του ΔΗΣΥ, βουλευτές του οποίου ισχυρίστηκαν πως το νομοσχέδιο παρουσιάζει σειρά προβλημάτων. Μάλιστα, τότε το ΑΚΕΛ είχε κατηγορήσει τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος πως με τη στάση τους εξυπηρετούν τα συμφέροντα των επιχειρηματιών αντί των εργαζομένων, κάτι το οποίο απέρριπτε ο ΔΗΣΥ.

Υπενθυμίζεται πως στον προϋπολογισμό του 2019, τα κόμματα είχαν σταυρώσει το κονδύλι για την πρόσληψη 30 εργαζομένων, οι οποίοι θα στελεχώνουν την υπηρεσία, το οποίο στη συνέχεια αποδεσμεύθηκε. 

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά την αρχική συζήτηση του νομοσχεδίου, οι εργοδοτικές οργανώσεις ΚΕΒΕ και ΟΕΒ επιστράτευσαν τον διάλογο που διεξαγόταν μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και των κοινωνικών εταίρων, γνωμάτευση των νομικών τους συμβούλων, οι οποίοι υποστήριζαν πως το νομοσχέδιο περιλαμβάνει αντισυνταγματικές πρόνοιες. 

Παράλληλα, στη γνωμάτευσή τους επισήμαναν πως το νομοσχέδιο, το οποίο ήταν γενικό, παραβίαζε τη συνταγματική Αρχή της διάκρισης των εξουσιών και της ευρωπαϊκής σύμβασης για την προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου.  

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 20+1 αλλαγές για την αδήλωτη εργασία

Έγιναν 21 τροποποιήσεις 

Λόγω των συγκεκριμένων επιφυλάξεων, το υπουργείο Εργασίας προχώρησε σε νέο γύρο κοινωνικού διαλόγου,  καθώς και σε αναθεώρηση του αρχικού νομοσχεδίου. Συγκεκριμένα, το αρμόδιο υπουργείο προχώρησε σε 21 τροποποιήσεις του αρχικού νομοσχέδιου, οι οποίες διασκέδαζαν τις ανησυχίες των εργοδοτών. 

Στο νομοσχέδιο διευκρινίστηκε πως οι βοηθοί επιθεωρητές θα είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Επίσης, μόνο με διάταγμα δικαστηρίου θα γίνονται οι έλεγχοι των επιθεωρητών σε κατοικίες. Όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο, η Υπηρεσία Επιθεωρήσεων για την εκτέλεση του έργου της θα μπορεί να επιθεωρεί, να ελέγχει χώρους εργασίας και να προβαίνει σε οποιαδήποτε αναγκαία εξέταση σε κάθε ιδιωτικό ή δημόσιο χώρο ή σε οποιονδήποτε άλλο χώρο πιθανολογείται ότι απασχολούνται πρόσωπα, εξαιρουμένων των κατοικιών, προκειμένου να διασφαλίσει την εφαρμογή του νόμου και την έκταση που ανατίθεται στους επιθεωρητές. 

Κατά τον προγραμματισμό των επιθεωρήσεων θα τηρείται η Αρχή της αναλογικότητας. Η Υπηρεσία θα διεξάγει συστηματικές και στοχευμένες επιθεωρήσεις, ελέγχους και έρευνες, ενώ θα προβαίνει και σε εξετάσεις για να διαπιστωθεί εάν εφαρμόζεται ο νόμος. Το νομοσχέδιο προβλέπει και την επιβολή διοικητικών προστίμων. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, σε περίπτωση που ο επιθεωρητής διαπιστώσει παράβαση του νόμου, επιβάλλει στον παραβάτη διοικητικό πρόστιμο €500 για κάθε εργοδοτούμενο για τον οποίο διαπράχθηκε η παράβαση. Νοείται ότι τηρουμένων των διατάξεων του νόμου, το συνολικό ποσό του προστίμου δεν μπορεί να υπερβαίνει τις €10 χιλ. σε κάθε περίπτωση ολοκλήρωσης της επιθεώρησης και έκδοσης πράξης επιβολής προστίμου. Επίσης, θα επιβάλλεται στους παραβάτες πρόστιμο €50 για κάθε μέρα καθυστέρησης για συμμόρφωση της απόφασης.  


Περιλήφθηκαν και οι συλλογικές συμβάσεις 

Τον περασμένο Απρίλιο η Κυβέρνηση αποφάσισε να αναθεωρήσει εκ νέου το νομοσχέδιο και στο οποίο θα περιλαμβάνονταν πρόνοιες των συλλογικών συμβάσεων. Συγκεκριμένα, η ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων στην ξενοδοχειακή και στην οικοδομική βιομηχανία θα κατοχυρώνονταν διά νόμου. Όπως πληροφορείται ο «Φ» περιλήφθηκαν πρόνοιες σύμφωνα με τις οποίες οι ελάχιστοι όροι απασχόλησης των εργαζομένων θα εξετάζονται από την Ενιαία Υπηρεσία. Παράλληλα, οι επιθεωρητές εκτός από τους ελέγχους που θα διεξάγουν για την αδήλωτη εργασία, θα ελέγχουν εάν παραβιάζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων που πηγάζουν από τις συλλογικές συμβάσεις. Με το αναθεωρημένο νομοσχέδιο αυξήθηκαν οι εξουσίες τόσο των επιθεωρητών όσο και των βοηθών επιθεωρητών, καθώς θα διεξάγουν ελέγχους που αφορούν όλο το εργασιακό Δίκαιο. Επιπλέον, οι επιθεωρητές θα ελέγχουν εάν οι εργοδότες παραβιάζουν τις συλλογικές συμβάσεις σε σχέση με τους μισθούς, τα ωφελήματα και τις ώρες εργασίας των εργαζομένων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δέκα χιλιάδες επιθεωρήσεις για αδήλωτη εργασία

Νέες απαιτήσεις έθεσαν οι εργοδότες

Τον περασμένο μήνα και ενώ η υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου ήταν έτοιμη να παρουσιάσει τις νέες αλλαγές που έγιναν στο νομοθέτημα, ΚΕΒΕ και ΟΕΒ τής απέστειλαν νέες επιστολές, παραθέτοντας σειρά νέων προβληματισμών. Οι βασικές επιφυλάξεις τους είναι σε σχέση με τις επιθεωρήσεις που θα διεξάγουν οι επιθεωρητές, τα διοικητικά πρόστιμα που θα επιβάλλονται, αλλά και σε σχέση με άλλες πρόνοιες οι οποίες επηρεάζουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων. Παράλληλα, υποστήριξαν πως στο νομοσχέδιο δεν περιλήφθηκαν όλες οι εισηγήσεις τους.

Η υπουργός Εργασίας αποφάσισε τη διεξαγωγή νέου γύρου κοινωνικού διάλογου με τις εργοδοτικές οργανώσεις, διαμηνύοντάς τους πως δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί αλλαγές, οι οποίες αλλάζουν τη φιλοσοφία του νομοσχέδιου. Πάντως, η υπουργός είχε αναφέρει πως είναι έτοιμη για να εξετάσει πιθανή τροποποίηση προνοιών του νομοσχέδιου, νοούμενου ότι με αυτές θα προστατεύονται τα δικαιώματα των εργαζομένων και των επιχειρήσεων από τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

Από την άλλη, οι συντεχνίες θεωρούν πως έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση του νομοσχέδιου, επισημαίνοντας πως έχει εξαντληθεί ο κοινωνικός διάλογος. Υπενθυμίζεται πως η Κυβέρνηση, μετά από αίτημα της Βουλής, προχώρησε στην ετοιμασία κώδικα δεοντολογίας, ο οποίος καθορίζει τον τρόπο διεξαγωγής των επιθεωρήσεων για να διασφαλίζεται ότι οι επιθεωρήσεις διεξάγονται με τον ορθότερο και δικαιότερο τρόπο. Ο κώδικας δεοντολογίας συνοδεύει το νομοσχέδιο που εκκρεμεί στη Βουλή.

  Ελευθερία Παϊζανου   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...