To Top
16:05 Τετάρτη
19 Φεβρουαρίου 2020
philenews insider
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Capital.gr
ΜΑΖΙ ΜΕ
Forbes
insider banner
Επόμενο
Προηγούμενο
Μειώθηκαν τα πρόστιμα για παραβάτες εργατικών νομοθεσιών
ΑΡΧΙΚΗINSIDERΚΥΠΡΟΣ • Μειώθηκαν τα πρόστιμα για παραβάτες εργατικών νομοθεσιών
Τελευταία Ενημέρωση: 15 Ιανουαρίου 2020, 9:35 πμ
Τη μείωση των διοικητικών προστίμων που θα επιβάλλουν οι επιθεωρητές της Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεώρησης Εργασίας στους εργοδότες οι οποίοι θα παραβιάζουν τις εργατικές νομοθεσίες, αποδέχθηκε το υπουργείο Εργασίας. Συγκεκριμένα, υπουργείο και εργοδοτικές οργανώσεις, (ΚΕΒΕ- ΟΕΒ) κατέληξαν σε μια συμβιβαστική λύση η οποία ικανοποιεί τα δύο μέρη.
 
Τα διοικητικά πρόστιμα χωρίστηκαν σε δύο κατηγορίες. Στην πρώτη κατηγορία θα επιβάλλονται διοικητικά πρόστιμα ύψους €500, στις περιπτώσεις των εργοδοτών που παραβιάζουν τους νόμους που αφορούν την προστασία της μητρότητας, της γονικής άδειας, των εργοδοτουμένων με μερική απασχόληση (απαγόρευση δυσμενούς απαγόρευσης), τους όρους υπηρεσίας των εργοδοτουμένων στα κέντρα αναψυχής, της ίσης αμοιβής μεταξύ ανδρών και γυναικών καθώς και τους όρους εργοδότησης των υπαλλήλων των καταστημάτων. Αξίζει να σημειωθεί πως το διοικητικό πρόστιμο των €500 θα επιβάλλεται για κάθε ένα εργοδοτούμενο.
 
Στη δεύτερη κατηγορία, το ύψος των διοικητικών προστίμων μειώνεται στα €250 για κάθε επηρεαζομενο εργαζόμενo, στην περίπτωση που ο εργοδότης παραβιάζει του όρους της συλλογικής σύμβασης και της σχέσης εργασίας, τους όρους εργοδότησης των εργαζόμενων στα ξενοδοχεία καθώς και των μισθών. Μάλιστα, σε περίπτωση που ο εργοδότης που παρανομεί επαναλάβει την ίδια παράβαση τότε το πρόστιμο αυξάνεται στα €500 ανά εργαζόμενο.
 
Παράλληλα, το συνολικό διοικητικό πρόστιμο κατά τις επιθεωρήσεις μειώνεται στις €5 χιλ. εκτός από τις περιπτώσεις επανάληψης της παράβασης όπου το πρόστιμο αυξάνεται στις €10 χιλ. Εξάλλου στην περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής του διοικητικού προστίμου, αυτό αυξάνεται στα €50 για κάθε ημέρα καθυστέρησης. Η επιπρόσθετη αύξηση δεν θα υπερβαίνει το διπλάσιο του διοικητικού προστίμου που έχει επιβληθεί. Το νομοσχέδιο, από την ημέρα της ψήφισης του θα εφαρμοστεί μετά από πέντε μήνες έτσι ώστε οι εργοδότες θα έχουν την ευκαιρία να συμμορφωθούν με τις πρόνοιες της νομοθεσίας. Το νομοσχέδιο θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια σε 15 ημέρες.

Κατά τη χθεσινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, η αρμόδια υπουργός Ζέτα Αιμιλιανίδου, ανέφερε πως με τις αλλαγές που έγιναν, θα υπάρξει εναρμόνιση των υποχρεώσεων που έχουν οι εργοδότες έναντι των εργαζόμενων, προσθέτοντας πως «δεν είναι στόχος η επιβολή προστίμων αλλά να επέλθει εργατικός σεβασμός». 
Παράλληλα η υπουργός απηύθυνε έκκληση τα κόμματα να μην καταθέσουν τροπολογίες, όταν οδηγηθεί το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια, καλώντας τα να το πράξουν στο μέλλον εάν επιθυμούν να αυξηθούν τα διοικητικά πρόστιμα. 

Εκπρόσωποι της ΟΕΒ και του ΚΕΒΕ σημείωσαν πως μετά τις αλλαγές που επήλθαν, το νομοσχέδιο γίνεται αποδεκτό. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, εξέφρασαν από τη μια τη δυσαρέσκεια τους για τη μείωση των διοικητικών προστίμων, ωστόσο είναι ικανοποιημένοι γιατί θα προωθηθεί στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο. 

Χθες η υπουργός επιχείρησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες των κομμάτων. Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης, ανέφερε πως συμφωνεί με τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου αλλά διαφωνεί με τη σύσταση νέας υπηρεσίας, καλώντας το υπουργείο να στελεχώσει την υπηρεσία μέσω του υφιστάμενου προσωπικού. Από την πλευρά της η κ. Αιμιλιανίδου, είπε πως δεν πρόκειται για νέα υπηρεσία, προσθέτοντας πως υπάρχουν και ασφαλιστικές δικλίδες για να μην υπάρχει κατάχρηση του θεσμού των επιθεωρήσεων. 

Σε σχέση με την αποκοπή του κονδυλίου, η υπουργός ανέφερε πως πρόκειται για λειτουργικά έξοδα, τονίζοντας πως το πρόβλημα αντιμετωπίζεται.
 
 
  Ελευθερία Παϊζάνου   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...