To Top
09:03 Πέμπτη
20 Φεβρουαρίου 2020
philenews insider
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Capital.gr
ΜΑΖΙ ΜΕ
Forbes
insider banner
Επόμενο
Προηγούμενο
Δεν φεύγει η ρετσινιά του ξεπλύματος
ΑΡΧΙΚΗINSIDERΚΥΠΡΟΣ • Δεν φεύγει η ρετσινιά του ξεπλύματος
Τελευταία Ενημέρωση: 16 Ιανουαρίου 2020, 11:36 πμ
Ακόμη δεν κατάφερε η Κύπρος να φύγει από πάνω της τη ρετσινιά του ξεπλύματος χρήματος, της  φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, παρά τα βήματα προόδου που έγιναν από τις κυπριακές Αρχές.
 
Κατά τη χθεσινή συζήτηση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, αναφέρθηκε πως τα τελευταία χρόνια η Κύπρος εναρμονίστηκε με την τέταρτη ευρωπαϊκή οδηγία, προχώρησε σε αλλαγές των νομοθεσιών και έκλεισε «τρύπες» φοροδιαφυγής, ωστόσο, ακόμη δεν έχει αποκατασταθεί το όνομά της. Εκ μέρους της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αναφέρθηκε πως υπάρχει πρόβλημα με το όνομα της Κύπρου στο εξωτερικό, γι’ αυτό καταβάλλεται προσπάθεια για να αναστραφεί το κακό όνομα.
 

Η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Δήμητρα Καλογήρου, εισηγήθηκε τη δημιουργία ενός φορέα ο οποίος θα καταγράφει τις αλλαγές και τις βελτιώσεις των νομοθεσιών καθώς και τα μελλοντικά μέτρα που θα λαμβάνονται. «Όλα αυτά πρέπει να τα αναδεικνύουμε στο εξωτερικό, αλλά θα χρειαστεί κάποια χρόνια για να αλλάξει το όνομα της Κύπρου», πρόσθεσε. 

Ο Βοηθός Έφορος Φορολογίας Σωτήρης Μαρκίδης, δήλωσε πως η τεχνολογία δυσχεραίνει το έργο του τμήματος για τον εντοπισμό περιπτώσεων φοροδιαφυγής και φοροδιαφυγής. Ο κ. Μαρκίδης, τόνισε την ανάγκη για την τοποθέτηση σύγχρονων ηλεκτρονικών συστημάτων, επισημαίνοντας πως το 2021 αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το νέο σύστημα του τμήματος.
 
Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές τις οποίες δεν μπορεί να ελέγξει το τμήμα. Στο μεταξύ, το Τμήμα Φορολογίας προχώρησε σε ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών με 100 φορολογικές Αρχές άλλων χωρών. Συγκεκριμένα η Κύπρος έδωσε πληροφορίες σε 63 χώρες και έλαβε πληροφορίες από 39 χώρες. Σύμφωνα με τον Βοηθό Έφορο, στο πλαίσιο της ανταλλαγής πληροφοριών εντοπίστηκε φορολογούμενος με $100 εκατ. του οποίου ο τόκος δεν εφορολογείτο. Όπως είπε, το Τμήμα έλαβε εισπρακτι κά μέτρα ύψους €0,5 εκατ.
 

Εκ μέρους του συνδέσμου τραπεζών αναφέρθηκε πως έγιναν σημαντικά βήματα για εκσυγχρονισμό του συστήματος εποπτείας, επισημαίνοντας πως υπάρχουν ανταποκρίτριες τράπεζες για τους πελάτες του εξωτερικού. Εξάλλου σε επικαιροποίηση των κανονισμών του προχώρησε και ο ΣΕΛΚ. Σημειώνεται πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να γίνει η εναρμόνιστη με την 5η ευρωπαϊκή οδηγία για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Στο μεταξύ, τον Φεβρουάριο αναμένεται η έκθεση της Επιτροπής Moneyval του Συμβουλίου της Ευρώπης,
για την οποία υπάρχουν εκτιμήσεις από την Κεντρική Τράπεζα και από τις εποπτικές και ελεγκτικές Αρχές
ότι θα περιλαμβάνει θετικές αναφορές για την Κύπρο.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε πως ήδη εκδόθηκε ανακοίνωση από τη Συμβουλευτική Επιτροπή, με την οποία εκφραζόταν ικανοποίηση για τα στοιχεία που λήφθηκαν. Όπως είπε, οι αξιολογήσεις είναι δύσκολες αλλά χρήσιμες. Από πλευράς της ΜΟΚΑΣ λέχθηκε πως στο πλαίσιο των αξιολογήσεων, υπήρξε συνεργασία με μονάδες στο εξωτερικό και με την αστυνομία.

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών και βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ζαχαρίας Ζαχαρίου, τόνισε την ανάγκη διεξαγωγής εκστρατείας αποκατάστασης της φήμης της Κύπρου ώστε να αποκατασταθεί και ως κέντρο επιχειρηματικής δραστηριότητας και παροχής υπηρεσιών. 
 
Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου εξέφρασε την άποψη ότι «η πολιτική της αρπαχτής» που εφαρμόζει η Κυβέρνηση έπληξε το δημόσιο συμφέρον και την εικόνα του κράτους διεθνώς.
 
Ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι δεν έχει αναπτυχθεί η κουλτούρα διαφάνειας για την καταπολέμηση της διαπλοκής και της διαφθοράς.
 
Ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρήστος Χρήστου, ζήτησε να κατατεθούν στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των προσώπων που έχουν εντοπιστεί να φοροδιαφεύγουν.
 
  Ελευθερία Παϊζάνου   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...