To Top
00:26 Κυριακή
23 Φεβρουαρίου 2020
philenews insider
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Capital.gr
ΜΑΖΙ ΜΕ
Forbes
insider banner
Επόμενο
Προηγούμενο
Σάλος για τη «φωτιά» στα καύσιμα
ΑΡΧΙΚΗINSIDERΚΥΠΡΟΣ • Σάλος για τη «φωτιά» στα καύσιμα
Τελευταία Ενημέρωση: 21 Ιανουαρίου 2020, 8:05 πμ

Σάλος ξέσπασε αναφορικά με τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων ως αποτέλεσμα του γεγονότος ότι Κυπριακή Δημοκρατία δεν έλαβε μέτρα για να καλυφθεί ο στόχος του 10% που έθεσαν οι Βρυξέλλες για διείσδυση ΑΠΕ στις μεταφορές. Κόμματα της αντιπολίτευσης επικρίνουν την Κυβέρνηση για αδράνεια και αδιαφορία, με το υπουργείο Ενέργειας να απαντά ότι στην Κύπρο οι τιμές των καυσίμων είναι πολύ φθηνότερες από τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή το υπουργείο Ενέργειας προχώρησε στην έκδοση διατάγματος για υποχρεωτική πρόσμιξη βιοκαυσίμων στα συμβατικά καύσιμα, ώστε να επιτευχθεί σε σημαντικό βαθμό ο στόχος που έχει τεθεί για διείσδυση ΑΠΕ στις μεταφορές. 

Με βάση το διάταγμα οι εταιρείες πετρελαιοειδών υποχρεούνται να αναμιγνύουν βιοκαύσιμα που πληρούν τα κριτήρια αειφορίας στη βενζίνη και στο ντίζελ, έτσι ώστε η μέση ετήσια ενεργειακή περιεκτικότητα των συμβατικών καυσίμων σε βιοκαύσιμα να ανέρχεται τουλάχιστον στο 7,3% της συνολικής ενεργειακής περιεκτικότητας των συμβατικών καυσίμων που διαθέτουν στην αγορά.

Το υπουργείο Ενέργειας, σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «όπως συμβαίνει και παγκόσμια, η μετάβασή μας σε καθαρότερη ενέργεια συνεπάγεται αυξημένο κόστος και η προσπάθειά μας ως Κυβέρνηση, ήταν και παραμένει η επίτευξη των περιβαλλοντικών μας στόχων με τη λιγότερη δυνατή επιβάρυνση στην οικονομίας».

Ο στόχος του 10% για ΑΠΕ στις μεταφορές, ο οποίος τέθηκε το 2009, είναι ένας από τους δύο υποχρεωτικούς περιβαλλοντικούς στόχους ΑΠΕ και πρέπει να επιτευχθεί μέχρι τις 31/12/2020. Κύριος δε τρόπος επίτευξής του είναι η πρόσμιξη πιστοποιημένων βιοκαυσίμων στα συμβατικά καύσιμα, τα οποία όμως είναι πιο ακριβά αφού κατά την παραγωγή τους είχαν τις ελάχιστες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Παράλληλα, λόγω του ότι οι κλιματολογικές ιδιαιτερότητες της Κύπρου καθιστούν τον στόχο του 10% δύσκολα επιτεύξιμο, εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο να καλυφθεί μέρος του με στατιστική μεταβίβαση από άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ.

Σήμερα βρισκόμαστε στο 5% του στόχου και με Διάταγμα του υπουργού Ενέργειας που εκδόθηκε την περασμένη Παρασκευή, το ποσοστό ανεβαίνει στο 7,3%. Σύμφωνα με το υπουργείο, αυτό αναμένεται να επιφέρει όντως αύξηση στην τιμή της βενζίνης, της τάξης των 2 με 2,5 σεντ, περιλαμβανομένων και των φόρων. Στο πετρέλαιο κίνησης, σημειώνει, δεν αναμένεται ιδιαίτερη μεταβολή.
Τονίζεται σχετικά πως ακόμα και με την αύξηση των 2,5 σεντ στην τελική τιμή της βενζίνης, η Κύπρος θα είναι η 5η φθηνότερη χώρα στην ΕΕ βάσει των τιμών που ίσχυαν την περασμένη Δευτέρα, με πέραν των 20 σεντ διαφορά από τον μέσο όρο των κρατών-μελών.

Επικρίσεις από την αντιπολίτευση

Έντονα επικριτικά είναι τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με το ΑΚΕΛ να κάνει λόγο ότι οι πολίτες πληρώνουν ακριβά την ανικανότητα της Κυβέρνησης, αφού καλούνται να πληρώσουν 5 σεντ αύξηση το λίτρο για τη βενζίνη και 10 σεντ το λίτρο στο πετρέλαιο. Στο χειρότερο σενάριο, εις βάρος της οικονομίας και των καταναλωτών, οδήγησε η αδράνεια, η προχειρότητα και η κακοδιαχείριση που επέδειξε επί σειρά ετών, η κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ, στο θέμα της ευρωπαϊκής υποχρέωσης της Κύπρου, στο ποσοστό κάλυψης της ενέργειας στις μεταφορές, με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αναφέρει το ΔΗΚΟ.

Η ΕΔΕΚ επισημαίνει ότι οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων ως αποτέλεσμα της μη συμμόρφωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ευρωπαϊκές υποχρεώσεις για κάλυψη του 10% της ενέργειας που καταναλώνεται στις μεταφορές από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έρχεται να προστεθεί στις ήδη αυξημένες τιμές που καταβάλλει ο Κύπριος πολίτης σε καύσιμα και ηλεκτρική ενέργεια.

Το Κίνημα Οικολόγων επισημαίνει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, εδώ και σειρά χρόνων είχε στόχους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στις μεταφορές, όμως οι προσπάθειες που έγιναν ήταν μηδαμινές και δεν έφεραν αποτέλεσμα. 
 

  Άγγελος Νικολάου   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...